4.11.12

ΜΤΣ: (Παράνομο) μέρισμα - στάχτη στα μάτια 145.000 στρατιωτικών


Το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αποφάσισε να διανείμει 131 εκατ. ευρώ που δεν είχε, ενώ ο νόμος σαφώς προέβλεπε ότι δεν έπρεπε να διανεμηθεί ούτε ένα ευρώ!


Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Είκοσι χρόνια πλιάτσικο στην πλάτη 144.000 στρατιωτικών. Είκοσι χρόνια κακοδιαχείρισης και ρεμούλας στην... πλάτη 74.000 εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και 70.000 του Στρατού Ξηράς:

 Δάνειζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και... ξεχνούσαν να σημειώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί τα ονόματα των οφειλετών.
 Έχαναν (!) ολόκληρα ακίνητα.
 Η κυβέρνηση Σημίτη υποχρέωσε το ΜΤΣ να παίξει εκατομμύρια στο Χρηματιστήριο ΑΦΟΥ είχε σκάσει η φούσκα της Σοφοκλέους το 1999 και όταν όλοι οι υπόλοιποι έτρεχαν να φύγουν.
 Έδιναν μερίσματα σε πεθαμένους.
 Ξεπουλούσαν την (κάποτε αμύθητη) ακίνητη περιουσία του Ταμείου, με βάση «θολές» αποτιμήσεις, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.

Όλα αυτά -κι άλλα πολλά απίστευτα- τα αποκαλύψαμε Στο ΧΩΝΙ της περασμένης Κυριακής, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ολόκληρη την Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κάνει φύλλο και φτερό το απίστευτο πάρτι που είχε στηθεί στο ΜΤΣ. Ένα πάρτι που κόστισε 614 εκατ. ευρώ από τον ιδρώτα των ένστολων... Το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακήςπροκάλεσε σάλο στις τάξεις των στρατιωτικών και όχι μόνο. Σήμερα, προχωράμε σε μια καινούρια αποκάλυψη, που θα προκαλέσει νέο σεισμό. Φέρνουμε στη δημοσιότητα πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου του ΜΤΣ, το οποίο απροκάλυπτα αποφασίζει να διανεμηθεί μέρισμα για το 2011, την ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ που το ΙΔΙΟ Δ.Σ. παραδέχεται ότι είναι παράνομο να δοθεί μέρισμα έστω και ένα ευρώ.

Και, βέβαια, το μέρισμα το δικαιούνται οι στρατιωτικοί. Δικά τους είναι τα λεφτά. Από τον ιδρώτα τους τα έχουν κόψει.

Δεν φταίνε αυτοί αν κάποιοι εξανέμισαν τις εισφορές τους (ακόμη κι αν αυτοί οι κάποιοι προήλθαν και από τις τάξεις τους). Δεν αναρωτιέστε, όμως, για ποιον λόγο τα μέλη του Δ.Σ. δέχτηκαν να παρανομήσουν; Γιατί ο πρόεδρος του ΜΤΣ σημειώνει με νόημα ότι ΟΛΑ τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει «να αναλογίζονται τις αστικές και ποινικές ευθύνες»; Διαβάστε και (ξανά)φρίξτε:

«Σου 'πα - μου πες» κι όλοι μαζί... τα σκουπίδια κάτω από το χαλί!

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2010 συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για να αποφασίσει αν θα δώσει μέρισμα στους δικαιούχους για το 2011. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει συμπυκνώνεται σε μία φράση του προέδρου του Ταμείου, Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου, την οποία μεταφέρουμε όπως ακριβώς καταγράφεται στα πρακτικά που φέρνει στη δημοσιότητα Το ΧΩΝΙ: «Με τα οικονομικά στοιχεία που ο Νόμος ορίζει η τιμή του μεριδίου είναι μηδέν, αυτό κύριοι δεν αλλάζει»!

Κι όμως. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα τρία μέλη του Δ.Σ. προτείνουν και τελικά αποφασίζεται να διανεμηθεί μέρισμα. Παράνομα. Και παρότι γνωρίζουν και ομολογούν την παρανομία τους. Και παρά την αντίθετη εισήγηση τόσο του γενικού διευθυντή του ΜΤΣ Χαράλαμπου Καλατζόγλου όσο και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, Πασχάλη Καρυότη, της νομικής υπηρεσίας (Ελένη Παπαδημητρίου) και της διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών Αθανασίας Παπανικολάου.

Τι είπαν όλοι αυτοί; Ότι ήδη το 2010 το έλλειμμα του ΜΤΣ έφτανε στα 252.976.805 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Ταμείο χρωστούσε και 357.954.269 ευρώ. Αν, λοιπόν, το 2011 δινόταν το ίδιο μέρισμα με αυτό του 2010 (175 εκατ. ευρώ), το συνολικό έλλειμμα θα αυξανόταν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το αποθεματικό κεφάλαιο πρακτικά δεν υπήρχε, και τα καθαρά έσοδα (που ο νόμος ορίζει ότι είναι ΑΥΤΑ που διανέμονται στους μετόχους) ήταν ελάχιστα και έπρεπε να κατευθυνθούν στη μείωση του ελλείμματος, νομίμως το ΜΤΣ δεν είχε τη δυνατότητα διανομής μερίσματος.

Κι εδώ αρχίζουν οι... ομορφιές. Παίρνει το λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Γεώργιος Κοράκηςκαι τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Με την προτεινόμενη αναστολή επιβάλλεται και πάλι να πληρώσουν το "μάρμαρο" οι σημερινοί μερισματούχοι χωρίς να το έχουν "σπάσει"».
 «Η ευθύνη ανήκει διαχρονικά και εξ ολοκλήρου στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ διότι το ΜΤΣ τελεί υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ. που όχι μόνο διορίζει τη Διοίκηση του Ταμείου αλλά ασκεί (νόμιμα) και την πολιτική διαχείρισή του (...) εξ ου και η ευθύνη του για τα πεπραγμένα του ταμείου που οδήγησαν στη σημερινή κατάντια του».
 «Χάσαμε μια ολόκληρη Τράπεζα χωρίς να το καταλάβουμε (οι μικρομερισματούχοι τουλάχιστον)».
 «Φανταστείτε τον αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό των εν ενεργεία στελεχών (σ.σ. αν δεν δοθεί μέρισμα)!».
 «Ελπίζω η μέχρι τώρα αρνητική παράδοση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ να αναδιπλώνεται μπροστά στα δύσκολα να 'σπάσει'».

Ακολουθεί ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) Αλέξιος Αδαμόπουλος, που λέει μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Το Ταμείο σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη έχει καταρρεύσει».
 «0 βασικός λόγος που οδήγησε το Ταμείο στην κατάσταση αυτή είναι η αλόγιστη και χωρίς ορθολογική βάση αύξηση της τιμής του μεριδίου του χορηγούμενου μερίσματος κατά το παρελθόν και κυρίως κατά την περίοδο 1998- 2006».
 «Τυχόν μη χορήγηση του μερίσματος (...) θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και μάλιστα μιας κοινωνικής ομάδας όπως είναι οι ένστολοι (...) με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος, που μπορεί να οδηγήσει στη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και στη δημιουργία κλίματος ρευστότητας και ανασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο».
 «Ο αριθμός των μετόχων-μερισματούχων του Ταμείου (ΜΤΣ) ανέρχεται σε 144.000 περίπου (74.000 Ελ. Αστυνομίας και 70.000 Στρατού Ξηράς), οι αντιδράσεις των οποίων σε μια τέτοια προοπτική θα είναι απρόβλεπτες και θα δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα, με συνέπεια τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού (...) και η απώλεια του μερίσματος θα πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των ένστολων».
 «Οι οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια ενός ποσού 230 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα θα εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενός εκάστου και θα δημιουργήσει εμπόδια και αδιέξοδα στην ομαλή διαβίωση των συνταξιούχων-μερισματούχων του Ταμείου».

Στη συνέχεια μιλά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΟΙ/ΓΕΣ) Μιχαήλ Σιδηρόπουλος και τονίζει ανάμεσα στα άλλα:

 «Μια τυχόν μείωση του μερίσματος θα δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη το βάρος της οποίας θα το χρεωθεί το Δ.Σ. (...) δεν είμαι σύμφωνος στην αναστολή καταβολής και σε οποιαδήποτε μείωση του μερίσματος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μηχανικού του ΓΕΣ Αντώνιος Καλαμογιώργος τόνισε ότι:

 «Δεν συμφωνώ με την αναστολή καταβολής του μερίσματος διότι θα έχει άσχημα αποτελέσματα».
 «Προκειμένου το ΥΠΟΙΚ να συνεχίσει να μας δανείζει για την καταβολή του μερίσματος, θα πρέπει να προβούμε σε μια μείωση του, σαν ένδειξη καλής θέλησης (...) να εκμεταλλευτούμε τον δανεισμό και να ζητούμε από το ΥΠΟΙΚ ένα επιπλέον ποσό».

Ο Β' Υπαρχηγός του ΓΕΣ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτριος Λυμπέρης υπογράμμισε ότι:

 «Θα πρέπει να δείξουμε στο ΥΠΟΙΚ ότι περάσαμε κάποιο μέτρο, πρέπει να δώσουμε ένα στήριγμα στον ΥΕΘΑ να πείσει τον ΥΠΟΙΚ να καταβάλει το μέρισμα».

Τελικά, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος και είπε μεταξύ άλλων:

 «Ο ΥΕΘΑ διορίζει τη διοίκηση του ΜΤΣ όμως ο ΥΕΘΑ διορίζει και τα μέλη του Δ.Σ. που θα πρέπει και όλα να αναλογίζονται τις αστικές και ποινικές ευθύνες (!) και να τοποθετούνται επί των θεμάτων του ΜΤΣ με γνώμονα το συμφέρον του Ταμείου».
 «Το ΜΤΣ δεν έφτασε εδώ τυχαία και δεν ήταν παιδί που σκόνταψε και έπεσε. Κάποιοι το έφτασαν σε αυτό το σημείο και θεωρώ ότι και τα Δ.Σ./ΜΤΣ των τελευταίων ετών δεν ήταν αμέτοχοι με τις πράξεις και τις παραλήψεις».
 «Το έλλειμμα δεν είναι αναλογιστικό. Είναι πραγματικό, δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία, δεν αντιμετωπίστηκε η ανησυχητική οικονομική κατάσταση ούτε έγκαιρα ούτε επιτυχώς και το μέγεθος του σήμερα είναι 380.000.000 ευρώ περίπου».
 «Με τα οικονομικά στοιχεία που ο Νόμος ορίζει η τιμή του μεριδίου είναι μηδέν, αυτό κύριοι δεν αλλάζει. Το μόνο που μπορούμε στην παρούσα φάση να κάνουμε, και παρακαλώ να αφήσουμε τους αφορισμούς και τα ευχολόγια, είναι να βοηθήσουμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πίστωση για το μέρισμα του 2011, βιώνοντας όλοι οι Έλληνες την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία και κατανοώντας τις απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ που μας δανειοδοτεί από τριετίας να προτείνουμε και εφαρμόσουμε και εμείς μέτρα που θα κατατείνουν, με κάποιες οικονομικές θυσίες βεβαίως, σε βέβαιη και μακρόχρονη βιωσιμότητα του ΜΤΣ».

ΟΜΕΡΤΑ

Και, έπειτα από όλα αυτά, τέσσερα μέλη ψήφισαν να δοθεί μέρισμα (έστω και μειωμένο κατά 25%), ενώ γνώριζαν ότι ο νόμος δεν επέτρεπε να διανεμηθεί ούτε ένα ευρώ. Το πέμπτο μέλος, ο Κωνσταντίνος Δάφνης -που απουσίαζε- ενημέρωσε ότι επίσης συμφωνεί να διανεμηθεί μέρισμα (μειωμένο κατά 25%). Δυο μέλη μειοψήφησαν, οι κύριοι Κοράκης και Σιδηρόπουλος. Μη βιαστείτε να υποθέσετε ότι βρέθηκαν κάποιοι που θεώρησαν πως έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος. Μειοψήφησαν γιατί δεν δέχτηκαν να μειωθεί το μέρισμα ούτε κατά 25%! Ήθελαν να διανεμηθεί ολόκληρο...

Τι μας είπαν, με άλλα λόγια, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ; Είπαν στο Ταμείο να μοιράσει 131 εκατ. ευρώ που δεν είχε. Είπαν στο Ταμείο να μοιράσει 131 εκατ. ευρώ παραβαίνοντας το νόμο. Και, μάλιστα, βρέθηκαν και δύο μέλη που επέμειναν το Ταμείο να μοιράσει 175 εκατ, ευρώ που δεν είχε, παραβαίνοντας πιο πολύ το νόμο!

Εσείς γιατί λέτε ότι επτά άνθρωποι αποφάσισαν να παρανομήσουν, όλοι μαζί, ενώ γνώριζαν ότι παρανομούν και πως μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για την παρανομία τους αυτή, αφού όλα καταγράφονταν στα πρακτικά;

 Μήπως για να πάρουν και οι ίδιοι τα 230 ευρώ το μήνα;
 Μήπως για να φανούν καλοί στους συναδέλφους τους;
 Μήπως για να μην ξεσηκωθούν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί από την κατάργηση του μερίσματος και καταρρακωθεί το ηθικό του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας και κινδυνεύσει η χώρα από τον εξ Ανατολών εχθρό; Ή, μήπως, για να μην εξοργιστούν και κινδυνεύσει το πολίτευμα από κανένα πραξικόπημα;
 Μήπως για να μην «ξυπνήσουν» οι στρατιωτικοί και αρχίσουν να ψάχνουν απαντήσεις, να αναζητούν πού πήγαν οι εισφορές που πληρώνουν με τον ιδρώτα μιας ζωής, να ερευνούν ποιος ευθύνεται που εξανεμίστηκε η κάποτε αμύθητη περιουσία του ΜΤΣ; Μήπως φοβόντουσαν ότι αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου θα βρεθούν εκτεθειμένοι τόσοι πολλοί τόσο ψηλά, που «δεν τους έπαιρνε» να κάνουν αλλιώς; Μήπως ένιωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κρύψουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για μια ακόμα χρονιά και να ελπίσουν ότι όταν ξεσπάσει ο τυφώνας θα έχουν βρει κάπου να κρυφτούν;

«Αναρμόδιος» ο κ. Παναγιωτόπουλος. Απλά τη διοίκηση διορίζει ο άνθρωπος!

Ο -πιο αρμόδιος- υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελας διαβεβαίωσε ότι το σκάνδαλο θα παραπεμφθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Ο υπουργός «δεν βλέπω - δεν ακούω - δεν μιλάω» Εθνικής Άμυνας κ Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε (με περισσή ειλικρίνεια) Στο ΧΩΝΙ της περασμένης Κυριακής ότι είναι... αναρμόδιος (!) για το σκάνδαλο-μαμούθ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Ο υπουργός, όταν του θέσαμε το θέμα του πάρτι των 614 εκατ. ευρώ που είχε στηθεί στις πλάτες 144.000 στρατιωτικών, μας είπε ουσιαστικά «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο». Και μας παρέπεμψε στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Καράμπελα, γιατί -λέει- αυτόν ορίζει το... ΦΕΚ ως αρμόδιο για το ΜΤΣ!

Εμείς σκεφτήκαμε πως, όταν ένα θέμα είναι τόσο μεγάλο, όταν το πλιάτσικο αφορά στον ιδρώτα τόσων χιλιάδων ανθρώπων, όταν τα εκατομμύρια και τα χρόνια είναι τόσα πολλά, ένας υπουργός δεν κρύβεται πίσω από ένα... ΦΕΚ! Πιάνει την υπόθεση από τα μαλλιά, ξετυλίγει το κουβάρι των ευθυνών, καθαιρεί εκείνους που έχουν ακόμη οφίτσια, στέλνει τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Αλλά... μάλλον κάναμε λάθος.

Όπως και να έχει, αφού ολόκληρος υπουργός μας είπε να απευθυνθούμε στον υφυπουργό του, αυτό κάναμε. Ο κ. Καράμπελας μας διαβεβαίωσε ότι, μπορεί σε αυτή τη φάση το θέμα να βρίσκεται στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου, αλλά -αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική- ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου. Ας ελπίσουμε μονάχα αυτό να μην πάρει κάνα χρόνο ή να μη χαθεί η υπόθεση κάπου στην πορεία, όπως συχνά-πυκνά συμβαίνει στην Ελλάδα κ. Καράμπελα...

Ο κ. Καράμπελας περιέγραψε, αναλυτικά, Στο ΧΩΝΙ τη διαδικασία δικαστικής διερεύνησης που ακολουθεί η υπόθεση: «Η Οικονομική Έκθεση διατάχθηκε από τον κ Αβραμόπουλο. Διήρκησε περίπου 6 μήνες και τα συμπεράσματα της ήρθαν μέσα στο καλοκαίρι στο υπουργείο. Αφού υπεβλήθησαν ιεραρχικά, έφθασαν στα χέρια μας. Επειδή διαπίστωνε διάφορες παραλείψεις και δυσλειτουργίες και όλα αυτά τα οποία εσείς δημοσιεύσατε, το υπουργείο για πρώτη φορά αποφάσισε ότι η Έκθεση αυτή έπρεπε να αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το διαχωρισμό των ευθυνών, των τυχόν ποινικών ευθυνών. Γιατί έχουμε κι άλλες ευθύνες. Τις διοικητικές και τις αστικές ευθύνες. Οι διοικητικές και αστικές ευθύνες αφορούν στο Επιτελείο και οι ποινικές αφορούν στον Εισαγγελέα. Και για τις τρεις κατηγορίες ευθυνών είναι σε εξέλιξη ενέργειες. Δηλαδή, αυτή την ώρα ο Εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών εργάζεται για την προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια ο φάκελος μαζί με την προκαταρκτική εξέταση θα αποσταλούν στην Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου και το ζήτημα των διοικητικών και αστικών ευθυνών το χειρίζεται το ΓΕΣ. Είναι σε εξέλιξη η έκδοση της σχετικής ρυθμιστικής διαταγής για αυτά».

Και γιατί πήγε το θέμα στο Στρατοδικείο; Δεν θα «εξαφανιστεί» λόγω αναρμοδιότητας, αφού το Στρατοδικείο έχει να κάνει μόνο με εν ενεργεία στρατιωτικούς κι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε αποστράτους; «Οφείλαμε να κάνουμε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Καλώς το στείλαμε στο Στρατοδικείο, καθώς εμπλέκονται και εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί. Και το Στρατοδικείο συνεργάζεται στενά με την Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου. Είναι δουλειά του Εισαγγελέα να καλέσει όσους εμπλέκονται».

Η σημερινή διοίκηση θεωρείτε ότι έχει ευθύνες; Θα παραμείνει στη θέση της; «Πιθανόν να αλλάξει. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τον Υπουργό».

Τελικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι αρμόδιος ή αναρμόδιος για το ΜΤΣ; «Τα θέματα του ΜΤΣ είναι αρμοδιότητα δική μου, πλην του διορισμού της διοίκησης που ανήκει στον υπουργό κ Παναγιωτόπουλο. Όμως είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό για το θέμα αυτό. Ο κ Παναγιωτόπουλος μου έχει ζητήσει προτάσεις για το θέμα της διοίκησης».

(σ.σ. Ααα, άρα ο κ Παναγιωτόπουλος ορίζει τη διοίκηση του ΜΤΣ... Δηλαδή, όλους αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις, αυτούς που οργάνωσαν το πάρτι των 614 εκατ. ευρώ στις πλάτες 144.000 στρατιωτικών. Αλλά, όταν Το ΧΩΝΙ τον έθεσε προ των ευθυνών του, όταν συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να τα βάλει με όλους εκείνους τους ισχυρούς που διετέλεσαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας από το 1988 (μερικοί εκ των οποίων και εξέχοντα στελέχη της ΝΔ), τότε... δεν βλέπω - δεν ακούω - δεν μιλάω ο κ Παναγιωτόπουλος).

Κι από δω και πέρα ποια θα είναι η τύχη του ΜΤΣ, κ Καράμπελα; «Εμάς, από δω και πέρα μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του Ταμείου και η εξυγίανσή του προς όφελος όχι μόνο των παρόντων μερισματούχων αλλά κυρίως για τους μερισματούχους των μελλοντικών γενεών. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε συγκροτήσει μια διακλαδική επιτροπή (μετέχει Στρατός, Αεροπορία Ναυτικό, Αστυνομία και Λιμενικό), η οποία εργάζεται εδώ και ένα μήνα και αυτή την εβδομάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της προς το δρόμο της εξυγίανσης. Θα επεξεργαστούν στο Υπουργείο και με βάση αυτές θα διαμορφωθεί και η περαιτέρω πολιτική μας».

ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ;

Βρε, μπας και εδώ ακριβώς κρύβεται το κόλπο τους; Μήπως εδώ είναι το μυστικό για να καταφέρουν να εξαφανίσουν το «πρόβλημα ΜΤΣ» και να μην αναγκαστούν να βγάλουν στον τάκο και τους δικούς τους; Τι σχεδιάζουν όλοι μαζί Στρατός, Αεροπορία Ναυτικό, Αστυνομία και Λιμενικό; Γιατί όλοι μαζί; Ξεχωριστά δεν είναι τα Ταμεία; Την άλλη εβδομάδα, απαντήσεις Στο ΧΩΝΙ.

(ΤΟ ΧΩΝΙ 04/11/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ)

ΜΤΣ: «Στα όπλα» οι στρατιωτικοί

«Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε» για τους οργισμένους ανθρώπους του ΜΤΣ που είδαν τους κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν χαμένοι, μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για το «πλιάτσικο» στο Ταμείο

Με το σύνθημα «κλέφτες, κλέφτες» να δονεί την ατμόσφαιρα, εκατοντάδες απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί ξεκίνησαν -μετά τις αποκαλύψεις που έκανε Το ΧΩΝΙ για τη λεηλασία του ΜΤΣ- κινητοποιήσεις αντίδρασης με αφετηρία τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου την περασμένη Τρίτη.

Πάθος, παλμός, αλλά και παράπονο για τα χρόνια και τις εισφορές που πήγαν χαμένες κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, που έβλεπαν για πρώτη φορά, μέσα από τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «πάρτι» που στήθηκε στην πλάτη τους ήταν εκεί. Οργισμένοι και έτοιμοι για όλα. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φωνές που ζητούσαν άμεση κατάληψη του κτιρίου από τους ίδιους τους στρατιωτικούς, με τη λογική ότι ως περιουσία τους ανήκει και πως θα έπρεπε οι ίδιοι να αναλάβουν την επίβλεψη των προσπαθειών ανασύστασης του Ταμείου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα, που παραδόθηκε στον πρόεδρο του Ταμείου, Χαράλαμπο Σωτηρόπουλο, ζητούσε παραίτηση της διοίκησης, άμεση διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών στα άτομα που εμπλέκονται -σύμφωνα με την έκθεση- στην κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (ΑΚΙΣ), Χρήστος Χρηστίδης μιλώντας Στο ΧΩΝΙ δήλωσε: «δνστνχώς η απαίτηση μας δεν εισακούστηκε επί του παρόντος. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, εκτός κι αν ο Πρόεδρος του ΜΤΣ μας πείσει ότι από εδώ και πέρα το Ταμείο θα λειτουργεί επ' ωφελεία της βιωσιμότητας του». Όσον αφορά τις ευθύνες που απορρέουν από το πόρισμα για τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες, ο κ. Χρηστίδης ήταν ξεκάθαρος: «το ΜΤΣ, αλλά και τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από πολιτικούς, παίρνουν δυστυχώς παρασκηνιακά συγκεκριμένες εντολές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποδειχθούν. Βέβαιο είναι πως όποιος διορίζει κάποιον, του λέει και πως θα "περπατήσει". Δυστυχώς οι πολιτικές ευθύνες είναι πάντα στο παρασκήνιο και αυτές οι κινήσεις ποτέ δεν αποδεικνύονται».

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στη συμβολή της εφημερίδας μας, κατά την αποκάλυψη του μεγάλου «πλιάτσικου», στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΑΚΙΣ, Βασίλης Ροζής, που ανέφερε τα εξής: «όπως πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα Το ΧΩΝΙ έχουν συμβεί σημεία και τέρατα. Κάθε λογικός άνθρωπος δε γίνεται να μην αγανακτήσει. Εμείς καταθέσαμε με βάση τα στοιχεία αυτά μήνυση στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ένοχοι, που έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να πληρώσουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγανάκτηση στις τάξεις των στρατιωτικών είναι μεγάλη και η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας «προβληματίζει και ανησυχεί»! «Η πολιτική ηγεσία διαχρονικά έχει αδιαφορήσει εγκληματικά για το Ταμείο, μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια ή έστω κάνοντας το στοιχειώδη έλεγχο», τονίζει ο κ. Ροζής που συμπληρώνει ότι «ο αγώνας θα είναι μακρύς, αλλά εμείς θα αντέξουμε. Γιατί εμείς τουλάχιστον ξέρουμε και από πόλεμο και από χαρακώματα. Αυτοί που δεν ξέρουν θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους». Στη συγκέντρωση αυτή συμπαρατάχθηκαν φορείς, όπως η Πανελλήνια Ένωση Οικογενειών Εκλιπόντων Αξιωματικών, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα, ο Σύνδεσμος Τάξεως ΣΣΕ 73, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος και η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών.

Οργή για την... πετσοκομμένη πρόνοια της Πολιτείας

Έντονα ανήσυχοι είναι και οι συγγενείς των εκλιπόντων αξιωματικών, που καλούνται τώρα με μειωμένα μερίσματα και κομμένα βοηθήματα προς τα τέκνα τους, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Σ' αυτές που η κρίση ολοένα και φουσκώνει. Η οργή για την... πετσοκομμένη πρόνοια της Πολιτείας προς αυτές τις οικογένειες ξεχειλίζει! «Αδυνατούμε να φροντίσουμε τις οικογένειές μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Οι φόροι έρχονται σωρηδόν, τα παιδιά μας σπουδάζουν και μορφώνονται... Δεν έχουμε άλλα εισοδήματα εκτός από τη σύνταξη των ανδρών μας και το μέρισμα», αναφέρει σε έντονο ύφος η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οικογενειών Εκλιπόντων Αξιωματικών Στρατού, Αμάντα Λάμπρου. Είναι πλέον θέμα διαβίωσης, φωνάζουν τα μέλη του σωματείου που βρίσκονται κοντά. «Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που ξεπούλησαν την περιουσία του ΜΤΣ και τα μερίσματα, που διασπάθησαν τα μερίσματά μας... Πριν από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ ξέραμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το Ταμείο μας. Τώρα διαπιστώνουμε ότι τα χρήματά μας εξανεμίστηκαν χωρίς να ξέρουμε που πήγαν. Πουλήθηκε όλη η περιουσία έναντι πινακίου φακής», συμπληρώνει η κ. Λάμπρου.

(ΤΟ ΧΩΝΙ 04/11/2012 – ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΗΣ)http://staratalogia.blogspot.gr