21.10.12

Το "μακρύ χέρι" της ΜΙΤ στα Βαλκάνια - Γιατί ανησυχούν οι ελληνικές υπηρεσίες



Iδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είδηση ότι μέλη της ισχυρής τουρκικής μειονότητας στην βουλγαρική πόλη Kardzhali, της νότιας Βουλγαρίας (στην Βουλγαρία ονομάζονται "τουρκική αντίθετα με την Ελλάδα που δεν είναι τουρκική, αλλά ονομάζεται γενικά "μουσουλμανική" λόγω ύπαρξης τριών διαφορετικών εθνοτήτων καταγωγής), ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, η τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ιδιαίτερα δραστήρια η ΜΙΤ στην περιοχή) κατάφεραν για πρώτη φορά να πετύχουν ματαίωση των εορτασμών της ...  απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό!

Την Παρασκευή, το τουρκικό (ναι, υπάρχει τέτοιο στην Βουλγαρία...)  κόμμα DPS («Κίνημα για τα Δικαιώματα") απαίτησε να μην δοθεί ο μεταθανάτιος τίτλος στον στρατηγό Vasil Delov που είχε απελευθερώσει την χώρα και να βγει το θέμα από την ημερήσια διάταξη  των επίσημων εορτασμών του  Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, 2012, επειδή "ο εορτασμός της η απελευθέρωσης της χώρας από του Τούρκους είναι κάτι που αντίκειται στην συνείδηση των κατοίκων"!
Οι ανησυχίες των ελληνικών αρχών εντοπίζονται στο ότι στο Kardzhali έχουν απανειλημμένα εμφανιστεί εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ των δύο χωρών λόγω ΕΕ και συνθήκης Σένγκεν!
Οι ελληνικές υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου να τεθεί  κάτι ανάλογο και από πλευράς των εξτρεμιστών που βρίσκονται στην ελληνική πλευρά των συνόρων και ως μια τέτοια απόδειξη θεωρούν το κρούσμα που είχε σημειωθεί με την φωτογραφία-δώρο στον Τούρκο αντιπρόεδρο, όπου απεικοζινόταν η τουρκική σημαία να κυματίζει στην πλατεία της Ξάνθης!
Τα τελευταία χρόνια πρακτικά έχουν ενοποιηθεί οι ένα εκατομμμύριο τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της νότιας Βουλγαρίας και οι 150.000 Έλληνες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης με το προξενείο να ενισχύει τους δεσμούς αυτούς, προτρέποντας σε γάμου και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων (κουμπαριές κλπ) μεταξύ των κατοίκων των δύο πλευρών των συνόρων, προκειμένου να σχηματιστεί ένας ενιαίος μουσουλμανικός όγκος που θα "καταπιεί" όλους τους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι τώρα αντιδρούν στον χαρακτηρισμό τους ως "Τούρκοι".
Στην Kardzhali χθες το Σάββατο, οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες των τουρκόφωνων μουσουλμάνων, συναντήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μουσταφά Raif από το κόμμα DPS, με τους τοπικούς ηγέτες του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB Iliya Iliev και του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος  Milko Bagdasarov δηλώνοντας στους συμβούλους της μειοψηφίας του δήμου ότι  "Θα μποϊκοτάρουν τους εορτασμούς  της Κυριακής, εάν δοθεί ο μεταθανάτιος τίτλος σε έναν Βούλγαρο στρατηγό, τον Vasil Delov, που είχε απελευθερώσει την πόλη"!
Το τουρκικό κόμμα  DPS, κατέχει  23 από 41 έδρες στο τοπικό Συμβούλιο, δηλαδή είναι πλειοψηφία.
Τα επιχειρήματα των Τούρκων του κόμματος  DPS είναι ότι  «οι μνήμες του Βαλκανικού Πολέμου είναι ακόμα ζωντανές και  επηρεάζουν τους ανθρώπους που ζουν σήμερα, μη σβήνοντας τις  αγιάτρευτες πληγές"!
Ο στρατηγός  Vasil Delov, γεννήθηκε στην ορεινή πόλη της Kotel το 1859, τότε ακόμα περιοχή της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν  ήρωας του  σερβοβουλγαρικού πολέμου του  1885 αλλά και των Βαλκανικών πολέμων από την πλευρά της Βουλγαρίας  1912-1913.
Κατά τη διάρκεια του Α 'Βαλκανικού Πολέμου, στην οποία η Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο πάλεψαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο  Delov διέταξε τις βουλγαρικές δυνάμεις  να επιτεθούν και μετά από σειρά νικών απελευθέρωσε και την πόλη  Kardzhali. Το 1913, συμμετείχε ως διοικητής στη μάχη ή πολιορκία της Αδριανούπολης.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Βαλκανικού Πολέμου, στην οποία η Βουλγαρία δέχθηκε επίθεση ταυτόχρονα από την Σερβία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, και  την Τουρκία  ο Delov ήταν διοικητής τμήματος στα νοτιοδυτικά αντιμετωπίζοντας  ελληνικές δυνάμεις.
Ο εορτασμός της 100ης επετείου από την απελευθέρωση του Kardzhali από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο το βράδυ, στην πλατεία Απελευθέρωσης στο κέντρο της πόλης Kardzhali, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο Υπουργός Άμυνας και Aνιε Άγγελοφ κλπ.
Από ελληνικής πλευράς έχουν εντοπιστεί ήδη επτά άτομα που ανηκουν στο εξτρεμιστικό τμήμα της μειινότητας, τέσσερις από την Κομοτηνή και τρεις από την Ξάνθη που επισκέπτονται συχνά το Kardzhali και τους έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου τουλάχιστον να μην αιφνιδιαστούν από ανάλογες ενέργειες επί ελληνική εδάφους της Δυτικής Θράκης που είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσουν να συμβούν... 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr