Αμετακίνητη εμφανίζεται η τρόικα στην απαίτησή της να καταργηθούν οι σημαντικές αυξήσεις που καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέσω της συμπλήρωσης τριετίας απασχόλησης
Oι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τη συμπίεση των κατώτατων μισθολογικών κλιμακίων εντός των επόμενων 6 μηνών με στόχο αυτό να συμπαρασύρει όλο το φάσμα των αμοιβών προς τα κάτω, ώστε σε βάθος τριετίας το 70%-80% του εργατικού δυναμικού να αμείβεται έχοντας ως αφετηρία τα 586 ευρώ της ΕΓΣΕΕ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλο το φάσμα των αμοιβών να συμπαρασυρθεί προς τα κάτω, αφού πλέον κλαδικές συμβάσεις δεν υπογράφονται, αυξήσεις δεν δίνονται με τη συμπλήρωση κλιμακίων, ενώ η υπογραφή ατομικών συμβάσεων περιλαμβάνει χαμηλότερες μισθολογικές αμοιβές.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν και εγγράφως τα εδάφια με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πλαισιώνουν το πακέτο των μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας, λόγω της εμμονής της τρόικας για την κατάργηση των τριετιών, κατέθεσαν πρόταση για περιορισμό της αύξησης που προβλέπεται στη συμπλήρωση τριετίας. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Ωστόσο, ο αντίλογος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας είναι ότι πρέπει να γίνει πρώτα η κατάργηση και στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν εκ νέου ΕΓΣΣΕ, όπως έγινε με τις κλαδικές συμβάσεις.
Όπως όλα δείχνουν, τον τελικό λόγο ό,τι κι αν νομοθετήσει η κυβέρνηση θα τον έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι καλούνται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ με αμοιβές που θα συμβαδίζουν με την παρούσα οικονομική συγκυρία.
Παράλληλα φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση και περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης αλλά και του ποσού στην περίπτωση προειδοποίησης.
Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή εδώ και τώρα περικοπής κατά 30% των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προειδοποίηση, ενώ η μείωση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και το ποσό των αποζημιώσεων με προειδοποίηση κατά 16% περίπου αφού επικρατεί το σενάριο υπολογισμού με 12 και όχι 14 μισθούς.
Σήμερα, ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12. Ακόμη φαίνεται ότι «κλειδώνει» η περαιτέρω σύντμηση κατά 50% του χρόνου προειδοποίησης που ισχύει σήμερα.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο απασχόλησης εργαζομένων, κάτι που θα συνδυαστεί με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για να ενισχυθεί η ευελιξία, με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), με το να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη.
Πώς προτείνει η κυβέρνηση να διαμορφωθούν οι μισθοί:
Κατώτατα όρια μισθών 2012
Υπάλληλοι Αγαμοι
Μισθός σήμερα Μισθός με αλλαγή τριετιών
Χωρίς προϋπηρεσία 586,08 ευρώ 586,08 ευρώ
Με 1 τριετία 634,91 ευρώ 615,38 ευρώ
Με 2 τριετίες 692,63 ευρώ 646,14 ευρώ
Με 3 τριετίες 750,35 ευρώ 678,44 ευρώ
Υπάλληλοι Εγγαμοι
Μισθός σήμερα Μισθός με αλλαγή τριετιών
Χωρίς προϋπηρεσία 644,70 ευρώ 644,70 ευρώ
Με 1 τριετία 693,52 ευρώ 676,93 ευρώ
Με 2 τριετίες 751,24 ευρώ 710,77 ευρώ
Με 3 τριετίες 808,96 ευρώ 746,30 ευρώ
==============================