30.10.12

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ: Χειροπέδες σε 5 στελέχη των ENERGA και HELLAS POWER


Χειροπέδες σε 5 στελέχη των ENERGA και HELLAS POWER
Νέα δίωξη για λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκε για τους υπευθύνους των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Δικαιοσύνης εξέδωσε ήδη διάταξη για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των πέντε που κρατούνται στο κτίριο της ΓΑΔΑ: πρόκειται για τους εξής:

  • Αριστείδης Φλώρος
  • Αχιλλέας Φλώρος
  • Βασίλης Μηλιώνης
  • Στέφανος Σιαφάκας
  • Χαράλαμπος Σμυρλιάδης
Οι συλληφθέντες αναμένεται να πάρουν το δρόμο για το γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν για τις νέες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Σημειώνεται ότι ήδη εκκρεμεί εναντίον τους άλλη δίωξη για κακούργημα και συγκεκριμένα υπεξαίρεση, λόγω της μη απόδοσης στο Δημόσιο των ποσών που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τις οποίες είχαν συνάψει για να γίνουν εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κατηγορητήριο εκτιμά την ζημία για τα δημόσια ταμεία στα 200 εκατ. ευρώ.
Προηγήθηκαν την περασμένη Ανοιξη πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, τα οποία επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις εταιρίες, τις οποίες κατηγορεί επίσης για κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι δύο εταιρίες δεν προσκόμισαν, μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά, τον περασμένο Ιανουάριο, τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα είναι 1.535.000 ευρώ για την Hellas Power και 1.484.000 για την Energa, ποσά που αντιστοιχούν στο 10 % του ύψους των εγγυητικών επιστολών που όφειλαν, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, να προσκομίσουν οι δύο εταιρίες.
Η ΡΑΕ σημειώνει στο σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων ότι «η ανάγκη διαχείρισης των επισφαλειών που οφείλονται και στο σημαντικό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληρωμής για την ενέργεια αυτή, η οποία κατά μέσο όρο είναι περίπου 35 έως 40 ημέρες, επιβάλει την υποχρέωση υποβολής εγγυητικών επιστολών, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα του Διαχειριστή, να αποπληρώνει και αυτός με τη σειρά του, τους συμμετέχοντες στην αγορά, οι οποίοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα».
Αναφέρει ακόμη ότι η σχετική διάταξη (για τον τρόπο υπολογισμού του ύψους των εγγυητικών επιστολών) του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο του 2011 χωρίς οι δύο εταιρίες να εκφράσουν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα γεγονός το οποίο κατά τη ΡΑΕ «καταδεικνύει την κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά τους.»
ethnos.gr