Ήδη από τις πρωινές ώρες παρατηρούνται χερσαίες επιχειρήσεις εντός του τουρκικού εδάφους και κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν.
Στρατιωτικοί κύκλοι στην Άγκυρα προσδιορίζουν γεωγραφικά την αναμενόμενη επιχείρηση στον ορεινό όγκο Καντίλ που δεσπόζει στην περιοχή αυτή.
Από τις αεροπορικές βάσεις που προαναφέρθηκαν μετακινήθηκαν οι σχηματισμοί 161 «Yarassa» που σημαίνει Νυκτερίδα, ο σχηματισμός βομβαρδιστικών 151 «Tunc» (Μπρούτζος) από την Αμάσυα όπως και ο σχηματισμός 152 «Akinci» (Εμπροσθοφυλακή) καθώς και ο σχηματισμός 111 «Panter» (Πάνθηρας) από το Εσκί Σεχίρ.
Σύμφωνα με διαρροές από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, η επίθεση είναι ζήτημα ωρών και αποτελεί μέρος της γενικότερης τακτικής που επιλέγει η Άγκυρα, της γενίκευσης δηλαδή του πολέμου στη ΝΑ Τουρκία κατά της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης PKK, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε έντονη στρατιωτική δράση, με πολλές δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και αξιωματικούς.
Η νέα αυτή πολεμική δυναμική δεν είναι ανεξάρτητη των γενικότερων εξελίξεων στο Συριακό Ζήτημα, του οποίου μέρος είναι και η ενεργοποίηση πολεμικών δραστηριοτήτων από την πλευρά του PKK.
Tουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη Βάση του Ντιγιαρμπακίρ για περιπολία στην περιοχή όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση. Από την εμπλοκή των συγκεκριμένων αεροπορικών δυνάμεων συμπεραίνεται πως η επίθεση-εισβολή εντός των κουρδικών εδαφών του Βορείου Ιράκ θα είναι μεγάλης έκτασης και πως η συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων είναι αναπόφευκτη.
Μία τέτοια επίθεση δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά η ηγεσία των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, χωρίς την ανοχή της οποίας ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Οι σχέσεις των Κούρδων φυλάρχων Ταλαμπανί και Μπαρζανί με το PKK είναι παραδοσιακά προβληματικές και σε ορισμένες φάσεις (όπως η σημερινή) και αντιθετικές. Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ εκλαμβάνουν τη δράση του PKK ως αποτέλεσμα της τακτικής της Δαμασκού να εξαγάγει την ένταση στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, πράγμα αναμενόμενο, άλλωστε, μετά τη σαφή και πέραν κάθε αμφισβήτησης ευθεία εμπλοκή της Τουρκίας κατά της επίσημης κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την Άγκυρα, ήδη από την 8η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, 7 τάγματα Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Τουρκίας προς Ιράκ και Ιράν.
infognomon politics