Περικοπή των αποζημιώσεων, κατάργηση του πενθημέρου και διεύρυνση του ωραρίου απαιτούν τώρα οι δανειστές
Στον αέρα παραμένει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα πιέζει συνεχώς την ελληνική κυβέρνηση με προτάσεις «φωτιά» για σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά και τοασφαλιστικό.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής των δανειστών έθεσαν θέμα μείωσης των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου.
Οι αλλαγές που ζητούν οι τροικανοί είναι τέτοιες που ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας «πάγωσε». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Βρούτσης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της διαπραγμάτευσης, περιοριζόμενος στην ανακοίνωση της συνέχισης των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες,, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθεί η εξέταση του θέματος και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ή και δύο συναντήσεις της τρόικας με τον κ. Βρούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με την επιστολή εργασίας πριν την έλευση τους, ζητώντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους.
Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και την διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές επιμένουν στηναύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και στην περαιτέρωμείωση συντάξεων και επιδομάτων.
Παράλληλα ζητούν επιτακτικά μείωση του εφάπαξ και περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, ενώ επιμένουν για νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην διαμόρφωση του.
Η τρόικα έθεσε και θέμα για την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε υπαλλήλους που αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης αναφέρθηκε στο διαφορετικό καθεστώς που ισχύει στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, τις οποίες δικαιούνται υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες.
Τα παζάρια συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές μέχρι να «κλειδώσει» το σύνολο του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
newsbomb
newsbomb