Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, J. Christopher Stevens και τρεις εργαζόμενοι στην πρεσβεία σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή επίθεση ενόπλων με ρουκέτες στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης, ανακοίνωσε λίβυος αξιωματούχος.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο πρεσβευτής επέβαινε στο αυτοκίνητό του ή βρισκόταν μέσα στο προξενείο της Λιβύης όταν σημειώθηκε η επίθεση.
"Ο (αμερικανός) πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις εργαζόμενοι στην πρεσβεία σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους", είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη.
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, καταδίκασε την εξωφρενική, όπως είπε, επίθεση που σκότωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και άλλους τρεις εργαζόμενους στην πρεσβεία.
Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εξήρε τον Αμερικανό πρεσβευτή για τις διπλωματικές υπηρεσίες που προσέφερε επί δύο δεκαετίες και την αφοσίωσή του στον λιβυκό λαό.
«Καθώς εξελισσόταν η κρίση στη Λιβύη, ο Κρις ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που βρέθηκε στη Βεγγάζη. Διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή για να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να χτίσει τα θεμέλια για ένα νέο, ελεύθερο κράτος. Πέρασε κάθε ημέρα έκτοτε βοηθώντας να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε. Ο Κρις ήταν αφοσιωμένος στην προαγωγή των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων, ακόμη κι όταν αυτό σήμαινε ότι έθετε τον εαυτό του σε κίνδυνο», σημείωσε η Κλίντον.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Σον Σμιθ, αξιωματούχος διαχείρισης πληροφοριών με 10 χρόνια υπηρεσία στο διπλωματικό σώμα, όμως δεν έδωσε τα ονόματα των άλλων δύο αμερικανών υπαλλήλων καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τον θάνατό τους.
«Όλοι οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στις χθεσινές επιθέσεις έκαναν την απόλυτη θυσία. Καταδικάζουμε αυτή τη βίαιη και άγρια επίθεση που κόστισε τις ζωές τους, τις οποίες είχαν αφιερώσει στο να βοηθούν τον λαό της Λιβύης να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε η Κλίντον.
Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στο κτίριο του Αμερικανικού προξενείου το απόγευμα της Τρίτης διαμαρτύρονταν για την προβολή ταινίας, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ.
Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.
Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από Ισραηλο-Αμερικανό, ο οποίος περιγράφει το Ισλάμ ως έναν «καρκίνο».
Η ταινία με τίτλο «Innocence of Muslims» του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από Εβραίους της Αμερικής και, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της «είναι πολιτική ταινία καιθρησκευτική και όχι θρησκευτική».
http://www.protothema