ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
ΣΚΙΤΣΑ : ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Πού πήγαν τα λεφτά;». Το ερώτημα αυτό «βασανίζει» από χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασίας της υπεξαίρεσης - «μαμούθ», ύψους 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία κατά τη διάρκεια της έρευνας μπήκε στα «άδυτα» του δήμου, δεν κατάφερε να απαντήσει με σαφήνεια χτες στις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία, να συμβουλευτεί τα πολυσέλιδα πορίσματα που συνέταξε, καθώς και τα χιλιάδες έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.
Η Αναστασία Τσεμπερά, η οποία εδώ και πέντε χρόνια ερευνά τις οικονομικές ατασθαλίες του δήμου, καθώς η ίδια είχε αναλάβει και το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, χρειάστηκε ένα ολόκληρο γραφείο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να απλώσει έγγραφα, πορίσματα και σημειώσεις από τα στοιχεία της προανακριτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από το δικαστήριο, περιέγραψε ένα «μπάχαλο» -όπως είπε χαρακτηριστικά- στην οικονομική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και επισήμανε την ευκολία με την οποία ο πρώην υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης εκταμίευε -ζεστά και μετρητά- μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι «διαδικασίες στα οικονομικά ήταν αδιαφανέστατες» και επισήμανε ότι για τα χρήματα που εκταμίευε ο Παναγιώτης Σαξώνης επέστρεφε πρόχειρες αποδείξεις, χωρίς να δίνει και τα αντίστοιχα παραστατικά.
«Γνώριζαν οι παραπάνω»
Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρώτησε «πως θα μπορούσε μόνος του» να αναλαμβάνει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα σε μετρητά, καθώς η απόδοση εισφορών και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών γίνεται με επιταγές, η οικονομική επιθεωρήτρια απάντησε: «Γνώριζαν οι άμεσα προϊστάμενοι του, οι παραπάνω, η διοίκηση. Υπήρχε κάλυψη και ανοχή». Οπως ανέφερε η οικονομική επιθεωρήτρια, ακόμη και όταν το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) τον Οκτώβριο του 2007 ενημέρωσε το δήμο για τις οφειλές, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να γίνει συνάντηση παρουσία του Παναγιώτη Σαξώνη, στην οποία ο Μιχάλης Λεμούσιας πρότεινε να γίνει εισήγηση, ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις από άλλες πηγές! Οταν ο πρόεδρος ρώτησε τη μάρτυρα «για ποιο λόγο επέλεξαν η αφαίμαξη των χρημάτων να γίνεται από τις κρατήσεις και τις εισφορές», αυτή απάντησε: «Γιατί αυτές δεν υποβάλλονται στην έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Η «έκρηξη» Λεμούσια
Λίγο νωρίτερα, ο πρώην υπάλληλος και φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, Π. Σαξώνης, δήλωσε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας: «Επαιρνα τα χρήματα κατ' εντολή του Μιχάλη Λεμούσια και τα παρέδιδα σ' αυτόν. Δεν ξέρω πού αλλού πήγαιναν. Υπολογίζω ότι ήταν περίπου 16 εκατ. ευρώ. Εγώ κράτησα 1.000.000 ευρώ», ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, προκαλώντας την «έκρηξη» του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και στενότερου συνεργάτη του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια.
«Είμαι στη φυλακή 15 μήνες και 10 ημέρες. Εχω υποστεί απίστευτη αθλιότητα και ταπείνωση από τη συκοφαντική δήλωση ενός καταχραστή», είπε με δάκρυα στα μάτια, ξεσπώντας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας.
«Το παραμικρό»
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης για άλλη μία φορά και ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έχω καμία σχέση. Εγώ δημοσιοποίησα την υπόθεση, όταν αποκαλύφθηκε. Δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου το παραμικρό. Ο κ. Σαξώνης έχει επιλέξει να εμπλέξει τη διοίκηση του δήμου, για να μειωθεί η ποινή του», είπε στη δήλωσή του κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών που βρίσκονται στο εδώλιο. «Εχω προσφέρει στην πόλη και τον τουρισμό. Ημουν 11 μήνες αντιδήμαρχος», είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ ο Θεόδωρος Αθανάσαρος είπε: «Δε με αγγίζει αυτή η ιστορία. Ας πει ο κ. Σαξώνης πότε με είδε πρώτη φορά στη ζωή του». Την ίδια στάση κράτησαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, στο οποίο -όπως αναφέρουν- δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο ΕΟΠΥΥ για τη ζημιά που υπέστη το ΤΥΔΚΥ από την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Αντίθετα, έγινε δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής της σημερινής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, δικηγόροι του οποίου συμμετέχουν στην ακροαματική διαδικασία για την υποστήριξη των κατηγοριών σε βάρος των συνολικά 18 ατόμων που βρίσκονται στο εδώλιο.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Το δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά.
agelioforos