Δύο καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ φέρονται, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, να φτάνουν στις ακτές της Λιβύης μετά την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη -ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα οδηγήσει, σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, «ενώπιον της Δικαιοσύνης» τους υπαίτιους της επίθεσης στην οποία έχασε τη ζωή του και ο πρέσβης στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.
Την ίδια στιγμή, περισσότερες λεπτομέρειες για την ίδια την επίθεση στο προξενείο έρχονται στο φως, αλλά όσα σημεία παραμένουν ακόμη θολά αφήνουν χώρο για συζητήσεις στις ΗΠΑ πως η «έφοδος» μπορεί να μην ήταν αυθόρμητη.
«Μην έχετε αυταπάτες, θα συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές για να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης στη Δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πως οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τρίπολη δεν θα διαταραχθούν και επισημαίνοντας τη δράση του ολιγάριθμου λιβυκού προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Η τελευταία αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν ισορροπία μετά τη δολοφονία, την στιγμή που εξαπλώνεται η οργή στον αραβικό κόσμο.
Ο Λευκός Οίκος διέταξε επίσης την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε όλο τον κόσμο, όπως επισήμανε ο Ομπάμα. Όσον αφορά την Αίγυπτο, τη δεύτερη χώρα της «Αραβικής Άνοιξης» στην οποία εξοργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά στην εκεί αμερικανική πρεσβεία, χωρίς όμως ανάλογα περιστατικά βίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί «πραγματικά σοβαρό πρόβλημα» εάν κάποια στιγμή το Κάιρο δεν προστατεύσει την αμερικανική διπλωματική αποστολή.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί την υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ως σύμμαχο όπως εκείνη του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Δεν τους θεωρούμε συμμάχους, αλλά δεν τους θεωρούμε και εχθρούς. Πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει το δρόμο της, εξελέγησαν με δημοκρατικές διαδικασίες».
Όπως ανέφερε το CNN το πρωί της Πέμπτης, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τα καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ USS Laboon και USS MacFaul διατάχθηκαν να κατευθυνθούν προς τις λιβυκές ακτές. Το μεν Laboon βρισκόταν κοντά στην Κρήτη όταν έλαβε τις διαταγές να αλλάξει πορεία και το δε MacFaul βρισκόταν κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τόσο με τον Λίβυο πρόεδρο Μοχάμεντ Μεγκαρίφ, με τον οποίο και συμφωνήκε συνεργασία στις έρευνες για την επίθεση στη Βεγγάζη, αλλά και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι.
aegeantimes.gr