Με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Με την επιλογή του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αποσκοπεί να αφαιρέσει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τη δυνατότητα να επιλέξουν τις διατάξεις που θα καταψηφίσουν ή θα υπερψηφίσουν, σε συνεδρίαση εντός του Σεπτεμβρίου.
«Ολα σε ένα». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το «πακέτο» των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Οι κ. Σαμαράς και Μεϊμαράκης συμφώνησαν τα μέτρα να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση υπό τη μορφή ενός άρθρου, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε κυβερνητικούς βουλευτές να επιλέξουν ποια μέτρα θα στηρίξουν και ποια όχι.
Αλλωστε για τον πρωθυπουργό είναι σαφές ότι το «πακέτο» πρέπει να «περάσει» ως έχει, προκειμένου να δοθεί στη χώρα η δόση μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ και ο ίδιος να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η εκκρεμότητα η οποία αυτή την ώρα υπάρχει είναι ο χρόνος.
Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τόνο στους κυβερνητικούς του εταίρους ότι πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου έχοντας ψηφίσει τα μέτρα το ελληνικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύσκεψη των αρχηγών
Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένες τις υπαναχωρήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν για ακόμη μία φορά (πιθανότατα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη) προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένες τις υπαναχωρήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν για ακόμη μία φορά (πιθανότατα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη) προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό και αμέσως μετά το «πακέτο» θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Εφόσον οι διαδικασίες «τρέξουν», τότε η έκθεση της τρόικας μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Εάν είναι θετική, όπως περιμένουν στην κυβέρνηση, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα θέσει -επίσημα πλέον- το αίτημα της επιμήκυνσης και θα είχε βάσιμες ελπίδες να την κερδίσει.
Εκτός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που εκ των πραγμάτων υπάρχουν και λόγω της κακής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, η κυβέρνηση θέλει να περάσει γρήγορα τα μέτρα προκειμένου να μη συντηρείται ένα αρνητικό κλίμα από τις αντιδράσεις των συντεχνιών και την αγωνία των πολιτών για το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο «Εθνος» ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να φύγει το ταχύτερο από τη «μετρολογία», που μόνο κακό κάνει και στην ίδια και στη χώρα?
4 σταθμοί για τη δόση των 31,5 δισ.
- Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η ψήφιση του πακέτου των 11,5 δισ.
- Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση της τρόικας
- 8 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες
- 18 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
Γιάννης Σαραντάκος
Πώς πέρασαν τα επίμαχα σχέδια νόμου μέχρι σήμερα
Η ψηφοφορία των δύο Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου
Η ψηφοφορία των δύο Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου
Κανένα από τα επίμαχα σχέδια νόμου που ήρθαν τα τελευταία χρόνια για ψήφιση στη Βουλή δεν ήταν συμπιεσμένα σε ένα άρθρο και για τον λόγο αυτό υπήρξαν πολλοί βουλευτές που επιχείρησαν να καταψηφίσουν κάποιες από τις διατάξεις τους, προκειμένου να μειώσουν τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό τους. Το πρώτο Μνημόνιο, το οποίο είχε 7 άρθρα, πέρασε από τη Βουλή στις 6 Μαΐου του 2010, με 172 ψήφους υπέρ, 121 ψήφους κατά και 3 «παρών». Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ήταν το ογκωδέστερο, αφού περιελάμβανε 49 άρθρα και πέρασε -την Τετάρτη 29 Ιουνίου- με 155 «ναι», 138 «όχι» και 5 «παρών».
Το δεύτερο Μνημόνιο, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου 2012, είχε 5 άρθρα και πέρασε με πλειοψηφία 199 βουλευτών, ενώ 74 βουλευτές το καταψήφισαν.
Στην ψηφοφορία επί του πρώτου Μνημονίου τη δανειακή σύμβαση στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, καθώς επίσης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και εν συνεχεία διαγράφηκε τόσο από την ΚΟ του κόμματος όσο και από τη ΝΔ. Την ίδια? πορεία είχαν και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν «παρών», η Σοφία Σακοράφα, ο Γ. Δημαράς και ο Β. Οικονόμου, με αποτέλεσμα να διαγραφούν από το κόμμα, που πλέον αριθμούσε 157 βουλευτές.
Η ψηφοφορία επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος χαρακτηρίστηκε από τις απώλειες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή, ο οποίος το καταψήφισε και διεγράφη από την ΚΟ, αλλά και της Ελσας Παπαδημητρίου, η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, αφού πρώτα είχε προαναγγείλει την αποχώρησή της από τη ΝΔ.
η «μητέρα» των μαχών Ωστόσο, η «μητέρα» των κοινοβουλευτικών μαχών, η οποία μάλιστα στιγματίστηκε και από εκτεταμένα επεισόδια εκτός Βουλής, έλαβε χώρα το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2012, όπου με τεράστιες απώλειες για τα κόμματα που συγκροτούσαν την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο πέρασε από το Κοινοβούλιο το δεύτερο Μνημόνιο. Μπορεί η νέα σύμβαση να ψηφίστηκε με πλειοψηφία 199 βουλευτών, ωστόσο οι διαγραφές 43 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ «μάτωσαν» τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα.
Γιώργος Πίκουλας
ethnos