Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε την Διεθνή Έκθεση Θρησκευτικών Ελευθεριών Ελλάδας για το 2011, η οποία δεν ικανοποίησε τα όργανα της τουρκικής ΜΙΤ στη Θράκη, τα οποία ανέφεραν ότι θα συγγράψουν τη δική τους!
Πρόκειται για μια ακόμα ισχυρή ένδειξη για την ιδιαιτέρως προσεκτική στάση που τηρούν οι ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, για να μην αναφερθούμε σε μια διαφαινόμενη «ευμενή ουδετερότητα», εάν μάλιστα κανείς συγκρίνει τη στάση στα ίδια θέματα στο παρελθόν… Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί και ως προειδοποίηση – μέχρις ενός ορισμένου σημείου – ότι υπάρχει όριο μέχρι του οποίου κάποιος μπορεί να πιέσει, πέραν του οποίου οι «υπερβολές» πάσης φύσεως επηρεάζουν άλλες «καταστάσεις» και συμφέροντα, οπότε δεν μένουν αναπάντητες.
Φυσικά, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, αυτό δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη «τρυφερότητα» του οποιουδήποτε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά στην ψυχρή, λογική εκτίμηση των συμφερόντων τους. Κι αυτό δεν θα πρέπει να μας ενοχλεί, ενώ όσοι έχουν ψευδαισθήσεις για το οποιοδήποτε κράτος της υφηλίου ότι θα προστρέξει για βοήθειά μας με βάση… συναισθηματισμούς, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν για να μη βρεθούν προ μεγάλων και ιδιαιτέρως δυσμενών εκπλήξεων.
Στην έκθεση όπου γίνεται αναφορά στην αυξημένη επιρροή της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, καταγράφονται και τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών.
Στην Έκθεση που αναφέρει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κρατάει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες, τονίζεται ότι η αναγνωρισθείσα με την Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί το 1,3% του Ελληνικού πληθυσμού δηλαδή 140-150 χιλιάδες άτομα. Η Έκθεση αναφέρει, ότι συνεχίζουν να υφίστανται οι διαφωνίες μεταξύ της μειονότητας και της Ελληνικής Πολιτείας όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής των μουφτήδων και των ιμάμηδων και ότι η Πολιτεία εμμένει στον διορισμό των μουφτήδων με το αιτιολογικό ότι αυτοί έχουν δικαστικές αρμοδιότητες βασιζόμενες στη Σαρία, ενώ κάποια άτομα από την μειονότητα αντιτίθενται στον διορισμό των μουφτήδων από αυτήν.
Σημειώνεται από τους συντάκτες, ότι αν και η Ελληνική Πολιτεία έχει διαγράψει το κύριο χρέος των βακουφίων της Δυτικής Θράκης, εμμένει στο χρέος των επιβαλλόμενων τόκων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και πως η μουσουλμανική μειονότητα διαμαρτύρεται στη στάση αυτή. Η Έκθεση αναφέρεται και στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι μη ορθόδοξες ομάδες και σημειώνει ότι το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε επίθεση το τέμενος του Ισάλου και τον μήνα Φεβρουάριο καταστράφηκαν 10 ταφόπλακες σε μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Κομοτηνή. Τον Ιούλιο κρεμάστηκε κεφάλι χοίρου στην είσοδο του τζαμιού Χαλίλ Μπέη στη Καβάλα το οποίο πάντως δεν λειτουργεί.
Η έκθεση δεν ικανοποίησε τα όργανα της Άγκυρας στη Θράκη, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δική τους έκθεση! Ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε: «Θα τονίσουμε αναλυτικότερα τα υπάρχοντα προβλήματα με μια παράλληλη έκθεση».
defencepoint