Βρυξέλλες: Θάνος Αθανασίου
Μόνο η τήρηση των συμφωνηθέντων στο ακέραιο μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μέσω της συνέχισης της χρηματοδότησης. Αυτό είναι το αυστηρό μήνυμα που εκπέμπουν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ).
Θεσμοί της ΕΕ και εταίροι αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν το δίλημμα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι στο μέλλον και όταν η Ελλάδα αποδείξει τις προθέσεις της θα επέμβουν για να διευκολύνουν την κατάσταση.
Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ.Κ.Γιούνκερ θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα απευθείας στην Αθήνα, τους κυβερνητικούς εταίρους και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε eurogroup και Συνόδους Κορυφής και θα επιμείνει σε τρία σημεία:
1) Πρώτον οι εταίροι βλέπουν τις ελληνικές κυβερνήσεις «σε συνέχεια» και ουδείς είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί κάποια πίστωση χρόνου.
2) Δεύτερον οι εταίροι έχουν αποφασίσει τελεσίδικα, όσο αυτό είναι δυνατό στα κοινοτικά πράγματα, ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας από το πρόγραμμα αν η έκθεση της τρόικας δεν είναι επαρκής.
3) Και τρίτον το ελληνικό ζήτημα αποτελεί μια μικρή παράμετρο στο ευρύτερο ζήτημα του μετασχηματισμού της ΕΕ και της ευρωζώνης και συνεπώς κανείς δεν έχει τη διάθεση να αφιερώσει για το ελληνικό ζήτημα παραπάνω χρόνο από ότι του αρμόζει.
Περαιτέρω ο Γιούνκερ αναμένεται να εξηγήσει ότι η απόφαση των 17 βάση της έκθεσης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα είναι μεν πολιτική, απαιτεί όμως έδαφος για να στοιχειοθετηθεί, συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους ελεγκτές σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να πιστοποιήσει τη συμφωνία με πράξεις.
Σε διαφορετική περίπτωση η καταβολή της δόσης θα αναβληθεί επ' αόριστο. Με αυτά τα δεδομένα, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επεκτείνει την άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια.
Το εσωτερικό χρέος των 6,8 δισ. μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8 δισ. μέσα στο ερχόμενο δίμηνο, εκτός και αν προκύψουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό.
Σε σχέση με τη συζήτηση περί επιμήκυνσης ο πρόεδρος του eurogroup θα υπενθυμίσει ότι στο Συμβούλιο υπάρχουν οι χώρες που βλέπουν θετικά το αίτημα για διετή παράταση, υπάρχουν αυτοί που εμμένουν στο δόγμα των μηδενικών αλλαγών και αυτοί που «θέλουν να τραβήξουν την πρίζα». Ένα νέο στοιχείο είναι πως «δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι χώρες του Νότου θα υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα, αν η χώρα δεν δείξει διάθεση για αλλαγές», αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα με την έκθεση της τρόικας είναι πως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ιδιαιτέρως κολακευτική. Δυστυχώς και παρά τις χιλιάδες συναντήσεις και τις ατελείωτες εργατοώρες για την εξεύρεση των 11,5 δισ. της επόμενης διετίας, οι ελεγκτές δεν μπορούν παρά να διαπιστώσουν πως τίποτα δραστικό δεν έχει γίνει στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων από τον Μάρτη.
Για παράδειγμα, η γραφειοκρατία είναι ακριβώς η ίδια, το δημόσιο δεν ξέρει που βαδίζει, δεν υπάρχει κανένα έτοιμο σχέδιο για το νέο φορολογικό, το ασφαλιστικό αντιμετωπίζεται με μπαλώματα, οι αποκρατικοποιήσεις αργούν και αντί να ανοίγουν τα παλιά κλειστά επαγγέλματα κλείνουν και τα καινούργια. Μεταρρυθμιστικά συνεπώς πολύ δύσκολα η χώρα θα σκοράρει, ενώ και δημοσιονομικά οι αμφιβολίες παραμένουν.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και για το 2012
Όπως επισημαίνουν κύκλοι των ελεγκτών, η τρόικα έχει συγκεκριμένη πολιτική εντολή να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα του 2012 θα είναι εντός στόχων.
Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να πείσει ότι ο έλλειμμα στο πεντάμηνο Αύγουστος - Δεκέμβριος δεν θα διευρυνθεί πέρα από τα 1,6 δισ. διαφορετικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για όλη την υπέρβαση πέραν των 14,9 δισ. του ονομαστικού στόχου.
Για το τελευταίο μάλιστα προκρίνεται η έναρξη της διαδικασίας της εφεδρείας από 1ης Οκτωβρίου με κυμαινόμενο στόχο, όπως λένε.
Η ίδια καυτή ατζέντα πρόκειται να τεθεί ακροθιγώς αλλά πολύ πολύ ξεκάθαρα και στις συναντήσει του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολλάντ.
Αγωνία για την κυβερνητική συνοχή - Νέο πρόγραμμα ή καθόλου πρόγραμμα
Αν οι Βρυξέλλες αγχώνονται με κάτι, αυτό είναι η «μικροπολιτική» στην Ελλάδα, διότι στα δύο χρόνια προγράμματος έχει αποδειχθεί πως αυτή μπορεί να φρενάρει τα πάντα. Αυτό που είναι πάντως προφανές είναι πως οι εταίροι έχουν κάνει τις επιλογές τους, έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και έχουν αποφανθεί πως η ελληνική υπόθεση ή θα οδηγηθεί σε επιτυχή έκβαση ή θα τερματιστεί βιαίως. Αν όμως η Αθήνα «κλείσει το μάτι» πως έχει πιάσει το υπονοούμενο τότε ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση και την ελάφρυνση των 50 δισ. από τα δάνεια για τις τράπεζες. Και πάλι η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών εταίρων.