Ένα εντυπωσιακό πλοίο συντονισμού θαλάσσιων αποβάσεων, στην ουσία ένα ελαφρό ελικοπτεροφόρο ή και "μίνι" αεροπλανοφόρο από το οποίο θα μπορούν να επιχειρούν και κάθετης αποπροσγείωσης μαχητικά αεροσκάφη F-35B περιγράφουν οι απαιτήσεις για το νέο τουρκικό πλοίο LPD/LPH, εκτοπίσματος 18-25.000 τόννων που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Πρόκειται καθαρά για ένα "επιθετικό" πρόγραμμα, το οποίο εκκινεί την ναυπήγησή του το 2015 με την προοπτική να είναι πλήρως επιχειρησιακό το 2022! Με το πλοίο αυτό η Τουρκία θα μπορεί να εκτελεί ευρείας έκτασης αποβατικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις υποστήριξης αποβάσεων στα ... δυτικά των ελληνικών νησιών!
Εκτός και αν έχει κάποιος αμφιβολία ως προς το που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πλοίο ή καλύτερα τα πλοία, αφού προγραμματίζεται η κατασκευή αι δεύτερου, η Τουρκία. Στο Κουρδιστάν, λιγάκι δύσκολο, κατά της Ρωσίας μάλλον αδύνατον, αλλά υπάρχουν κάποια ενοχλητικά νησιά τα οποία κάνουν την Τουρκία να "αφυκτιά", όπως συναέβαινε και με τον ζωτικό χώρο που χρειαζόταν η Γερμανία του Α.Χίτλερ πριν από τον Β'Π.Π.
Να σημειώσουμε αυτό που σχολίασε ανώτατος αξιωματικός του Στρατού της Διακλαδικής Διιεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ στο defencenet.gr: "Δεν κινδυνεύουν μόνο τα νησιά, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερφαλάγγισης και πλαγιοκόπησης της οχυράς γραμμής του Έβρου. Αν καταφέρουν και αποκτήσουν έστω και για λίγες ώρες αεροπορική υπεροχή έτσι ώστε το συγκεκριμένο "μίνι" αεροπλανοφόρο να μπορέσει να δράσει στα ανοικτά του Κόλπου του Σάρου, τίποτα δεν θα το εμποδίσει να αποβιβάσει στην πλάτη μας ένα ολόκληρο σύνταγμα".
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι έχουν καταλήξει σε ναυπηγικά σχέδια από την Ιταλία (εκεί το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιείται ως αεροπλανοφόρο από όπου επιχειρούν μαχητικά κάθετης αποπροσγείωσης ΑV-8B και θα επιχειρούν μελλοντικά F-35B) και τη Νότιας Κορέας και από αυτές τις χώρες θα γίνει η επιλογή του βασικού σχεδίου το οποίο θα προσαρμοστεί στις τουρκικές ανάγκες.
Τί θα μετάφερει το "μίνι" αεροπλανοφόρο; 'Ενα πραγματικά εντυπωσιακό φορτίο:
• 18 επιθετικά ελικόπτερα T-129. Τα 2/3 του συνόλου των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων, δηλαδή, μόνο του. Επίσης μέχρι 8 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 ή 4 μεγάλα μεταφορικά CH-47 Chinook ή 4 V-22 Osprey ή 6 μαχητικά F-35B
• 4 μεγάλα αποβατικά Landing Craft Mechanics (LCM),
• 27 μικρότερα αποβατικά ΤΟΜΑ Amphibious Assault Vehicles (AAV),
• 2 μικρότερα αποβατικά σκάφη Landing Craft Personnel Vehicles (LCVP)
• 1 σκάφος διοικησης και συντονισμού αποβάσεων
• 1 μεγάλο φουσκωτό RHIB για διενεργεια ειδικών αποστολών και εκκαθάρισης ακτών από αντιαποβατικά κωλύματα.
Σε μία χώρα "κανονική", ακόμα και πτωχευμένη που όμως οι πολιτικοί της θα εξακολουθούσαν να την θέλουν ακέραιη και όχι να την δουν ακρωτηριασμένη, όλα αυτά κάτι θα σήμαιναν. Μόνο βλάκες ή εν δυνάμει προδότες θα μπορούσαν να αγνοούν αυτό που έρχεται...
defencenet
http://greeknation.blogspot.gr