7.7.12

Τελετή παράδοσης και παραλαβής της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο στο Κούριο


Σε έναν επιβλητικό, κι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, το Κούριο, η Δανία παρέδωσε χθες βράδυ στην Κυπριακή Δημοκρατία τη σκυτάλη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.   Με μια σεμνή τελετή, γεμάτη από την παράδοση της χώρας μας, η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε το μήνυμα πως θα εργαστεί για μια Καλύτερη Ευρώπη, όπως διακήρυξε, καλωσορίζοντας τους υψηλούς καλεσμένους, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δημήτρης Χριστόφιας. 
Τον άριστο βαθμό προετοιμασίας της χώρας μας για διεκπεραίωση των υψηλών καθηκόντων που απορρέουν ως Προεδρεύουσα της ΕΕ εξήραν όλοι οι ομιλητές. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιέβαλαν με εμπιστοσύνη την Κυπριακή Προεδρία και απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο Χριστόφια εξέφρασαν σιγουριά ότι με τον ίδιο πίσω από το τιμόνι, η Ευρώπη θα οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πέραν των ομιλητών το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δανίας και Πολωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου, οι ηγέτες των κυπριακών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρέσβεις και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 
Στα αξιοσημείωτα της τελετής, η παρουσία ενδεκαμελούς αντιπροσωπείας Τουρκοκυπρίων, μεταξύ των οποίων, ο ΓΓ της Συντεχνίας των Τ/κ Δασκάλων (ΚΤΟS) Σενέρ Ελτζίλ, ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τ/κ Καθηγητών (ΚΤOEΟS) Ταχίρ Γκιόκσιεμπελ, ο πρόεδρος της DEV-IS Μεχμέτ Σεΐς, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια Σετέρ Απαΐ, πρώην λεγόμενοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο ηγέτης του Κόμματος Νέα Κύπρος Μουράτ Κανατλί. Οι Τ/κ, την ώρα που την τελετή προσφωνούσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανάρτησαν στο χώρο πανό στα αγγλικά που έγραφε «ΕΕ τι κάνεις εναντίον του αφανισμού των Τ/κ και της κατοχής;».
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα πέραν του κυπριακού χρώματος ακούστηκαν ήχοι και από την ευρωπαϊκή μουσική παράδοση, καθώς και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.
 
Ανάγκη για ισχυρότερη Ευρώπη
Η Κύπρος αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία θα βοηθήσει να οδηγηθεί η Ευρώπη μέσα από ταραγμένα νερά.
Κατά το χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι τα διακυβεύματα θα είναι μεγάλα κατά τους επόμενους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας επικεντρώνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη και μια Ευρώπη που καλλιεργεί την αειφόρο ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Κάθε Προεδρία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να έρθει ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός πιο κοντά στο λαό, υπέδειξε ο κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος, μπορεί να είναι το νοτιότερο κράτος μέλος της ΕΕ και γεωγραφικά να είναι πολύ μακριά από τις Βρυξέλλες, όμως ο κόσμος της Κύπρου νιώθει πολύ κοντά στην Ευρώπη. «Τώρα η ΕΕ θα είναι αυτή πιο κοντά του», είπε.
Υπέδειξε ότι μεγάλο μέρος της προσοχής όλων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα εστιασθεί στα υγιή δημόσια οικονομικά, τις έξυπνες επενδύσεις και τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Ανέφερε ακόμη ότι η ιδέα της «Φιλοξενίας» αντανακλάται στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, μέσα από τη διαφάνεια και τη συμπερίληψη και συμπλήρωσε ότι έχει σημασία, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στους Ευρωπαίους, για καλύτερους καιρούς που θα έρθουν.
Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Κύπρος θα εργασθούν μαζί για να δώσουν στην ΕΕ ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια. Είναι σημαντικό, υπέδειξε, να υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός, επικεντρωμένος στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό, τη συνοχή και στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, σε μια στιγμή όπου οι δημόσιες δαπάνες σε όλη την ΕΕ βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση. Χρειάζεται «ένας προϋπολογισμός που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών μας», είπε ο κ. Μπαρόζο. Αναφέρθηκε επίσης και σε μια ακόμη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, αυτής του ασύλου, λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για τη μετανάστευση και επομένως είναι στην κατάλληλη θέση να αναλάβει δράση για την οικοδόμηση μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το Ασυλο. «Εσείς εδώ στην Κύπρο γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η θάλασσα και πώς διαμορφώνει τις ζωές εκείνων που ζουν κοντά της», είπε ο κ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα εορτασθούν τα εικοσάχρονα της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ενός μεγάλου, όπως είπε, χώρου, όπου ο κόσμος είναι ελεύθερος να διακινείται, να ζει και να εργάζεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ενώ οι οικονομικοί φορείς δεν αντιμετωπίζουν τεχνητά εμπόδια. 
 
Θα εργαστούμε μαζί 
για μια Καλύτερη Ευρώπη
Το στόχο που έθεσε η Κυπριακή Προεδρία, για να εργαστεί για μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη της ελπίδας, συμμερίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. Προσφωνώντας την εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας στο θέατρο του Κουρίου, ο κ. Van Rompuy υπογράμμισε πως, “θα μοιραστούμε μαζί σας αυτό τον κοινό ρόλο: να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη γίνεται ξανά σύμβολο ελπίδας, σύμβολο ευκαιριών, δίκαιης μεταχείρισης και επιτευγμάτων, ένα σύμβολο ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους”.  “Θα εργαστούμε μαζί με την Κυπριακή Προεδρία για «μια Καλύτερη Ευρώπη» και προσβλέπω σε αυτό”, σημείωσε. Αναφερόμενος στην Κύπρο, τόνισε ότι η συμβολή της Προεδρίας μας σε αυτό το θέμα θα βρίσκεται στο προσκήνιο, “για τους επόμενους έξι μήνες όχι μόνο θα είστε στην ΕΕ, αλλά θα είστε η Ενωση”, ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτή θα είναι μια στιγμή για περηφάνια – μια στιγμή αφοσίωσης στην Ευρώπη όλων των κατοίκων του νησιού. “Η χώρα σας αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική ευθύνη σε μια αποφασιστική στιγμή στην Ιστορία της Ενωσης μας”, ανέφερε. “Η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στην προσωπική μου στήριξη και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης”, σημείωσε ο κ. Van Rompuy, προσθέτοντας πως αυτό θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική βούληση και διάθεση για συμβιβασμό από όλους τους εμπλεκόμενους. Το ξεπέρασμα αυτής της διαίρεσης είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ενωση μας, ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Σ., υπογραμμίζοντας πως όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, κατά κάποιο τρόπο και η Ευρώπη θα είναι διαιρεμένη. Το γεφύρωμα αυτής της διαίρεσης θα προλειάνει το έδαφος για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και θα καταστήσει την Κύπρο σύμβολο ελπίδας, τόνισε. Ο κ. Van Rompuy εξέφρασε και τη μεγάλη του ευχαρίστηση και τιμή για το ότι προσφώνησε σε μια τόσο ιστορική και συναρπαστική τοποθεσία όπως το Κούρειο. “Δεν μπορώ να φανταστώ ένα καλύτερο σκηνικό για το ντεμπούτο της Κύπρου σε αυτό τον ηγετικό ρόλο: την Προεδρία του Συμβουλίου, που βρίσκεται στο προσκήνιο της ΕΕ”, τόνισε.
haravgi.com.cy