ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
«Σαφάρι» ελέγχων σε πολλά μέτωπα βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη από το ΣΔΟΕ στην Κεντρική Μακεδονία. Από τη μια στο στόχαστρο των ράμπο βρίσκεται το παρεμπόριο, που τζιράρει πάνω από 20 δισ. ευρώ το χρόνο, κι από την άλλη οι φοροφυγάδες, φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με παχυλές τραπεζικές καταθέσεις και… λιτές φορολογικές δηλώσεις.
Οπως αποκάλυψε χτες -στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΕΘ- ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυρίδης, από το 2011 και μέχρι σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας περίπου 350 τραπεζικοί λογαριασμοί φορολογουμένων για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής, καθώς διαπιστωνόταν μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του επιπέδου διαβίωσης.
Μόνο χτες ο κ. Μαυρίδης υπέγραψε πέντε αποφάσεις για άνοιγμα λογαριασμών, ενώ σε 10 περιπτώσεις, για τις οποίες οι διαδικασίες ελέγχου ολοκληρώθηκαν, το ΣΔΟΕ έβγαλε «λαβράκι», αφού οι διαφορές μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων ήταν τεράστιες. Ενδεικτικά, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε την περίπτωση εισαγωγέα, ο οποίος την τελευταία πενταετία παρουσίασε διαφορά δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων της τάξης των περίπου 5 εκατ. ευρώ, αλλά και ενός γιατρού, ο οποίος δεν μπορεί να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Μεγάλα συμφέροντα
Εμφαση δίνει το ΣΔΟΕ και στον περιορισμό του παρεμπορίου και της πώλησης παραποιημένων προϊόντων, αφού η πλήρης πάταξή του θεωρείται αδύνατη, καθώς τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν τη δραστηριότητα είναι μεγάλα και τα χρήματα πολλά. Οπως είπε ο κ. Μαυρίδης, τα παραποιημένα προϊόντα μπαίνουν στην Ελλάδα κυρίως από Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, αλλά και από χώρες χαμηλού κόστους, συνήθως κρυμμένα στο μπροστινό τμήμα των κοντέινερ ή των φορτηγών. Καλύπτονται δε στο πίσω μέρος από τα νόμιμα είδη, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο.
Ο κ. Μαυρίδης αποκάλυψε επίσης ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ η περίπτωση μιας μονοπρόσωπης ΕΠΕ, την οποία ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Βούλγαρος υπήκοος. Η εν λόγω εταιρία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες προϊόντων (από ρούχα μέχρι πλακίδια και είδη υγιεινής) μέσω Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καταβάλλοντας κανονικά τους εισαγωγικούς δασμούς, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πού έχουν διατεθεί.
agelioforos