ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Συνεχίζεται και το 2012 η τάση επαναδιαπραγμάτευσης των μηνιαίων μισθώσεων εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση των ενοικίων.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, σε σύγκριση με το 2009, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια των μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο της πόλης εμφανίζονται μειωμένα κατά μέσο όρο 40%, όταν πέρσι τέτοια εποχή η πτώση έφτανε το 30%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω ποσοστό μείωσης των μισθωμάτων είναι ήδη πολύ υψηλό και τα ενοίκια των καταστημάτων δεν αναμένεται να «κατρακυλήσουν» περαιτέρω. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μια «δειλή» αύξηση της ζήτησης μαγαζιών.
«Επί μήνες ήταν όλα απολύτως... πεθαμένα στο συγκεκριμένο κλάδο της κτηματαγοράς. Ωστόσο, πλέον κάτι άρχισε να κινείται, με αποτέλεσμα να έχουμε μια δυο ζητήσεις την εβδομάδα για ενοικίαση καταστήματος στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελεί το χρονικό διάστημα των περίπου τριών εβδομάδων πριν από τις εκλογές. Μετά τη 17η Ιουνίου αυξήθηκε κατά περίπου 20% η ζήτηση καταστημάτων στο κέντρο. Εκτιμώ ότι η μείωση των ενοικίων θα ''κλειδώσει'' σ' αυτό το 40%. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα αποτελέσει δείκτη και πάνω του θα διαμορφωθεί η νέα εικόνα στον τομέα της μίσθωσης καταστημάτων. Μετά, η κατάσταση θα εξισορροπηθεί», τόνισε ο κ. Πασαλίδης.
«Νερό στο κρασί τους»
Πολύ «νερό στο κρασί της» έβαλε το τελευταίο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταστημάτων, με αποτέλεσμα ακόμη και ιδιαίτερα κεντρικά μαγαζιά να νοικιάζονται με πολύ χαμηλότερα ποσά σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κατάστημα 80 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Εγνατία, κοντά στη διασταύρωσή της με την Αγίας Σοφίας. Νοικιαζόταν προς 4.000 ευρώ το μήνα, ενώ πλέον η τιμή μίσθωσής του έπεσε στα 2.500 ευρώ. Επίσης, κατάστημα 45 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή, σχεδόν στη διασταύρωσή της με την Αγίας Σοφίας, νοικιάζεται πλέον προς 4.500 ευρώ το μήνα από 7.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ στη Μητροπολίτου Ιωσήφ μαγαζί 100 τ.μ. από 4.500 ευρώ μισθώνεται σήμερα προς 2.250 ευρώ. Σ' αυτήν την περίπτωση η πτώση του μισθώματος βρίσκεται στο 50%. Τέλος, στην οδό Προξένου Κορομηλά, κατάστημα 150 τετραγωνικών μέτρων νοικιάζεται σήμερα προς 3.200 ευρώ από 5.000 ευρώ το μήνα.
Υπάρχει, ωστόσο, και μία μερίδα ιδιοκτητών καταστημάτων, η οποία εξακολουθεί να ανθίσταται στα νέα δεδομένα και πεισματικά αρνείται να ρίξει τις απαιτήσεις της. Το αποτέλεσμα είναι τα συγκεκριμένα μαγαζιά να μένουν στα αζήτητα ή άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως, όμως, είπε ο κ. Πασαλίδης, μεταξύ των συγκεκριμένων ιδιοκτητών ακινήτων υπάρχει και μία σημαντική μερίδα, η οποία δε ρίχνει τις απαιτήσεις της, επειδή θέλει να... ξεφορτωθεί κακοπληρωτές ενοικιαστές. «Υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι αρνούνται τη μείωση του ενοικίου, αφού οι μισθωτές δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μόλις οι τελευταίοι αφήσουν το κατάστημα, το νοικιάζουν σε κάποιον άλλον ακόμη και με πολύ λιγότερα χρήματα, σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από τον προηγούμενο μισθωτή. Γνωρίζω ενοικιαστή σε κατάστημα του κέντρου, ο οποίος επί οκτώ μήνες δεν πλήρωσε ούτε 100 ευρώ», είπε ο κ. Πασαλίδης.
Προτιμούν τα μικρά μαγαζιά
Σε όσο το δυνατόν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα στρέφονται πλέον οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές καταστημάτων. Βασικός στόχος τους είναι να διαθέτουν μικρό αριθμό προσωπικού, αλλά και να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Το όλο κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με την τετραετία 2006 - 2009, όταν οι ενοικιαστές ζητούσαν καταστήματα 1.000 τετραγωνικών μέτρων ή και μεγαλύτερα και πολλοί απέκλειαν από την αρχή τα σχετικά μικρά.
Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη των περιφερειακών εμπορικών αγορών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (π.χ. τμήμα πάνω από την Εγνατία ή η περιοχή των οδών Δαγκλή και Δεσπεραί κλπ.), ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα και στη θέση τους ανοίγουν μικροεπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήρια).
Μετεγκατάσταση
Η ιδέα της μετεγκατάστασης σε φτηνότερο μαγαζί βρίσκεται «καρφωμένη» στο μυαλό πολλών ενοικιαστών καταστημάτων. Πολλοί προχωρούν σε αλλαγή στέγης σε γειτονικά σημεία, ωστόσο άλλοι το αναβάλλουν, τόσο επειδή σκέφτονται τα υψηλά έξοδα μετακόμισης, όσο κι επειδή έχουν ρίξει αρκετά χρήματα στο ακίνητο που στεγάζει την επιχείρησή τους.
Είναι δεδομένο, πάντως, ότι πολλοί επιχειρηματίες μείωσαν κατά πολύ τα μηνιαία έξοδά τους μετά τη μετεγκατάσταση. Για παράδειγμα, ενοικιαστής εμπορικού καταστήματος 75 τ.μ. σε καλό σημείο της οδού Εγνατία έδινε 5.500 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο, όμως μετεγκαταστάθηκε σε άλλο μαγαζί ίδιου εμβαδού και μάλιστα σε πιο προνομιακό σημείο, με αποτέλεσμα να πληρώνει πλέον 2.700 ευρώ το μήνα. Τέλος, ενοικιαστής γραφειακού χώρου 180 τ.μ. σε όροφο οικοδομής σε πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έδινε ως ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα. Ομως μετεγκαταστάθηκε σε σημείο της οδού Τσιμσική και πλέον καταβάλει 800 ευρώ μηνιαίως για χώρο 120 τετραγωνικών μέτρων.
agelioforos