18.6.12

Aρχίζουν οι διερευνητικές εντολές



Στη φάση των διερευνητικών εντολών εισέρχεται η χώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανατεθεί η πρώτη κατά σειρά εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ήδη στο παρασκήνιο και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο περί πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης, την οποία θα επιδιώξει να σχηματίσει ο Αντώνης Σαμαράς.


«Κλειδί» στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Προηγουμένως, η Ιπποκράτους άφησε να εννοηθεί πως θα διαπραγματευτεί σκληρά τη συμμετοχή της ή την ανοχή της στην κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι κατ' αρχήνθέσεις που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερο αποσκοπούν στη διαμόρφωση πλαισίου διαπραγμάτευσης, παρά εκφράζουν τις πραγματικές προσδοκίες του κόμματος.

Ως προς τη ΔΗΜΑΡ τώρα, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο εξισορροπιστικός ρόλος του Φ. Κουβέλη είναι πιθανόν να «ξεμπλοκάρει» τη Συγγρού και την Ιπποκράτους και να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με την ανοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

H μάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

(Δείτε τα τελικά ποσοστά των κομμάτων και την κατανομή των εδρών)


 ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ  ΨΗΦΟΙ  ΕΔΡΕΣ 
 ΝΔ  29,66%  1.824.342   129
 ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 1.653.994     71
 ΠΑΣΟΚ 12,28%    755.249     33
 ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ   7,51%    462.175     20
 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ   6,92%    425.792     18
 ΔΗΜΑΡ   6,25%    384.674     17
 ΚΚΕ   4,50%    277.015     12

Ενισχυμένη κατά 21 έδρες είναι η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 19 έδρες, σύμφωνα με την ενσωμάτωση του 99% των εκλογικών τμημάτων.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ χάνει οκτώ έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13, η Χρυσή Αυγή τρεις, η ΔΗΜΑΡ δύο έδρες και το ΚΚΕ καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς χάνει 14 έδρες.



Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθηνών, στην Α΄ Πειραιώς και στην Α΄ Θεσσαλονίκης πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η ΝΔ, ενώ στις εκλογές του Μαΐου πρώτη δύναμη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η ΝΔ έρχεται πρώτη στη Ροδόπη, παίρνοντας την πρωτιά από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Ζάκυνθο και στη Μαγνησία πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις προηγούμενες είχε αναδειχθεί η ΝΔ. Νο1 στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας την πρωτιά από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στη Σάμο ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεψε τη νίκη από το ΚΚΕ.









Σε υψηλά επίπεδα η αποχή

Στο 38% ανήλθε η αποχή στις βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας το 34,90% της αποχής του Μαΐου και το 32% των εκλογών του 2009.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στη Φλώρινα και ανήλθε στο 62,25%. Ακολουθούν η Κεφαλλονιά με αποχή 56,89%, η Λακωνία με 56,18%, η Λέσβος με 55,60%, η Ευρυτανία με αποχή 54,68%, η Αρκαδία με 51,53% και η Χίος με αποχή 51,36%.

Τη μεγαλύτερη αποχή μεταξύ των Περιφερειών με ποσοστό αποχής μικρότερο από 50% είχαν η Θεσπρωτία με 48,42%, η Λευκάδα με 47,91% και η Μεσσηνία με 47,33%.

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Μιχελάκης εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Μανώλης Γλέζος, η Θεανώ Φωτίου και ο Δημήτρης Τσουκαλάς, από το ΠΑΣΟΚ οι Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Κανένας υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στην πρώτη θέση ήταν ο Θανάσης Παφίλης.

Πατήστε εδώ και διαβάστε ποιοι βουλευτές εκλέγονται

Τα μηνύματα του Λευκού Οίκου, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση η οποία θα σημειώσει έγκαιρη πρόοδο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Τέλος, συνεχάρη τους Έλληνες για τη διεξαγωγή των εκλογών σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. 

Το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Eurogroup σημείωνε πως αναμένει τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα βάλει την Ελλάδα πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζει τη δέσμευσή του να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα δεχθεί τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη για να του ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11.00 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας, εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.
zougla.gr