28.6.12

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με διχασμό και σύγκρουση


 
Μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα αρχίζει σήμερα η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής, με τον "πήχη των προσδοκιών" να έχει κατεβεί δραματικά και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι για να λάβουν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ αποφάσεις, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να εισακούγονται από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, που σκληραίνει τη στάση της.
Οι πιέσεις έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της συνόδου.
Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν χθες ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα "επιλύσει" την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.
Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής IIF: «Στη σημερινή Σύνοδο διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».
Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς "διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης".
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό», επισημαίνοντας ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο». Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ από το Παρίσι λίγο πριν από το δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη που να λειτουργεί αποτελεσματικά και στην οποία οι χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη".
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε ένα σύμφωνο για την τόνωση της ανάπτυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ.Ολάντ, ο οποίος είπε ότι "Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν μία στενότερη οικονομική, νομισματική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη". Λίγο ενωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει "οικονομικό λάθος και αντιπαραγωγική επιλογή" την έκδοση ευρωομολόγου, σε χθεσινή ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι σε ομιλία του στη βουλή της Ρώμης τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό, ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spreads και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος κέρδισε χθες την τέταρτη και τελευταία ψήφο εμπιστοσύνης για την προώθηση εργασιακών μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση», ενώ σχολιαστές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η σύνοδος να συνεχισθεί έως την Κυριακή, διότι το σημαντικό είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές την Δευτέρα το πρωί».
Η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων, μέσω της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), πρόταση στην οποία η Γερμανία παραμένει αντίθετη.
«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους».
Σήμα κινδύνου από ΟΟΣΑ
Με την κρίση να απειλεί να παρασύρει και την Ισπανία, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προειδοποίησε, χθες, ότι η Μαδρίτη δεν έχει περιθώρια να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τόσο υψηλά επιτόκια, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, να λάβουν μέτρα, ώστε να μειώσουν το μη βιώσιμο κόστος δανεισμού.
Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων πλησίασαν, χθες, το απαγορευμένο επίπεδο του 7%. «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης», τόνισε, χθες, ο κ. Ραχόι στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Και σε αυτό το ζήτημα, Ισπανία, Ιταλία και άλλες χώρες θα πιέσουν για τη λήψη λογικών αποφάσεων», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να δανεισθούμε από τις αγορές με τόσο υψηλό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για τη σταθεροποίηση των αγορών. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, πέραν της συρρίκνωσης 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να σπεύσει στην προστασία Ισπανίας και Ιταλίας στις αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.
Σκληροί οι όροι για την Ελλάδα
Υπερβολικά σκληροί ήταν οι όροι προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο κ. Νταλάρα επισημαίνει ότι «η επιθυμία για δημοσιονομική πειθαρχία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ανάγκασαν την Ελλάδα να σφίγγει όλο και περισσότερο το ζωνάρι», ενώ ζητεί να δοθεί στις προβληματικές χώρες περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
«Συναισθηματικά, μπορώ να το καταλάβω αυτό (τη δημοσιονομική αυστηρότητα), αλλά, από οικονομικής απόψεως, είναι λάθος. Οταν σε ένα πλοίο αφαιρείς συνεχώς αέρα από τα πανιά του, κάποια στιγμή θα ακινητοποιηθεί. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα και το βλέπουμε τώρα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει.
Υπολογίζει δε ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους», αναφέρει ο επικεφαλής του ΙΙF, εστιάζοντας στην ανάγκη ταχύτερης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος. Περισσότερα χρήματα μπορούν να δοθούν στους Ελληνες, μόνο εφόσον τηρήσουν τις δεσμεύσεις για λιτότητα, τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε. Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η Ελλάδα γνωρίζει ποιες είναι οι δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ