Πώς «κάηκε» η υπουργοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη, τα βέτο και η αλλαγή χαρτοφυλακίων μεταξύ του Δ. Αβραμόπουλου και του Π. Παναγιωτόπουλου
Δεν ήταν λίγες οι αλλαγές που σημειώθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στη λίστα του Υπουργικού Συμβουλίου...
Οι αρνήσεις στελεχών να αναλάβουν επικίνδυνα πόστα (όπως π.χ. το υπουργείο Εργασίας), οι ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων του κ. Σαμαρά, αλλά και η επιμονή του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει ορισμένα πρόσωπα, οδήγησαν σε αλλεπάλληλες καραμπόλες, που, ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο στην αφετηρία μιας κυβερνητικής θητείας ή και σε ανασχηματισμούς.
Το βασικότερο πρόβλημα που υπήρξε και που πιθανότατα θα έχει και εσωκομματική διάσταση, ήταν η εμπλοκή στην υπουργοποίηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ διέρρεαν ότι ο βουλευτής της Β' Αθηνών προορίζεται για επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος. Χθες το πρωί τα ίδια πρόσωπα έλεγαν ότι το όνομα αυτό έχει «κλειδώσει».
Ωστόσο, λίγο πριν από τη 1 μετά το μεσημέρι ο κ. Α. Σαμαράς επικοινωνεί με τον κ. Μητσοτάκη και του προτείνει να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός υπό τον καθηγητή κ. Λιβιεράτο.
Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει αμέσως την πρόταση, εξηγώντας ότι άλλη εικόνα του είχε δοθεί και πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από ένα μη πολιτικό στέλεχος. Στενοί του συνεργάτες έλεγαν λίγο αργότερα ότι «η πρόταση αυτή έγινε από τον κ. Σαμαρά ακριβώς για να υπάρξει άρνηση?».
Εμπλοκή υπήρξε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή ήθελε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού τον κ. Χαρ. Αθανασίου.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης έθεσε βέτο και του ζήτησε να κάνει άλλη πρόταση?
Ο χρόνος περνούσε και μέχρι χθες το πρωί δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Γύρω στις 11 ο κ. Σαμαράς επανήλθε με την πρόταση για τον κ. Αθανασίου, για να εισπράξει νέα άρνηση από τον κ. Κουβέλη. Λίγο αργότερα οι δύο ηγέτες επικοινωνούν και πάλι και ο κ. Σαμαράς προτείνει τον κ. Κ. Τζαβάρα.
Αλλαγή σχεδιασμού
Παράλληλα δε, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινωνεί με τον βουλευτή Ηλείας και του ανακοινώνει την απόφαση για διορισμό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όμως, ζητά τη θέση αυτή να καταλάβει ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης κι έτσι ο σχεδιασμός αλλάζει άρδην. Ο κ. Σαμαράς επικοινωνεί και πάλι με τον κ. Τζαβάρα, για να του πει ότι θα είναι μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όχι στον τομέα της Δικαιοσύνης?
Παράλληλα δε, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινωνεί με τον βουλευτή Ηλείας και του ανακοινώνει την απόφαση για διορισμό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όμως, ζητά τη θέση αυτή να καταλάβει ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης κι έτσι ο σχεδιασμός αλλάζει άρδην. Ο κ. Σαμαράς επικοινωνεί και πάλι με τον κ. Τζαβάρα, για να του πει ότι θα είναι μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όχι στον τομέα της Δικαιοσύνης?
Σε θρίλερ εξελίχθηκε επίσης η ανεύρεση υπουργού Απασχόλησης. Επρόκειτο για έναν τομέα που κανείς δεν ήθελε να αναλάβει.
Ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή ζήτησε από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να τοποθετήσουν δικό τους στέλεχος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν έμενε ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο ίδιος όμως ο υπηρεσιακός υπουργός διεμήνυσε ότι ενδιαφέρεται μόνο για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η επόμενη πρόταση αφορούσε τον νυν διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια, ο οποίος επίσης δεν ήταν θετικός. Τότε ο κ. Σαμαράς κατέληξε στον κ. Ι. Βρούτση, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ήταν εκτός οικονομικού επιτελείου.
Στο υπουργείο Υγείας «βρέθηκε» ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος μετά την άρνηση του καθηγητή κ. Χρ. Στεφανάδη, ο οποίος ήταν το φαβορί, ενώ τελευταία στιγμή άλλαξαν... μεταξύ τους χαρτοφυλάκια οι κ. Αβραμόπουλος και Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη κάποια στιγμή θέμα ο κ. Αβραμόπουλος να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Οταν ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε τελικά να γίνει (καθώς εάν υπήρχαν θέσεις αντιπροέδρων θα έπρεπε σε αυτές να τοποθετηθούν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ), ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να επιστρέψει στα? παλιά του λημέρια στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν είχε κανένα θέμα για το υπουργείο Αμυνας κι έτσι το θέμα αυτό λύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.
Ζυμώσεις
Πώς έμειναν εκτός Ζανιάς, Στουρνάρας, Γιαννίτσης
Πώς έμειναν εκτός Ζανιάς, Στουρνάρας, Γιαννίτσης
Τη βεβαιότητα ότι εάν ο πρωθυπουργός ήθελε να συμπεριλάβει πρόσωπα με πολιτική άποψη που δεν προέρχονται από τα κόμματα, θα το είχε επιτύχει, εκφράζουν βουλευτές της ΝΔ, όταν αναφέρονται στην απουσία από την κυβέρνηση σημαντικών τεχνοκρατών με πολιτική εμπειρία, όπως είναι οι κ. Στουρνάρας, Ζανιάς και Γιαννίτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και με τους τρεις ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και μάλιστα βολιδοσκόπησε την πρόθεση της συμμετοχής τους στο κυβερνητικό σχήμα. Η εικόνα που έδωσε είναι πως ο ίδιος επιθυμούσε τη συμμετοχή τους και πως το μόνο που απέμενε ήταν η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Για τον κ. Στουρνάρα εσυζητείτο εντόνως το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ για τον κ. Ζανιά η θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Τέλος, για τον κ. Γιαννίτση, στον οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί ονομαστικά και ο κ. Βενιζέλος, οι προτάσεις αφορούσαν είτε το Εσωτερικών είτε το Απασχόλησης.
Τελικά, καμία κίνηση δεν έγινε ουσιαστικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον κ. Στουρνάρα διστακτικός ήταν ο πρωθυπουργός (καθώς είχε λάβει από καιρό την απόφαση για την ενοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών και ήθελε το χαρτοφυλάκιο αυτό να το αναθέσει σε πρόσωπο προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία).
Ωστόσο, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκε να επιμένει. Την ίδια ουδέτερη στάση τήρησε ο κ. Βενιζέλος και για τους κ. Ζανιά και Γιαννίτση, που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και που λογικά η πρόταση θα έπρεπε να προκύψει από εκείνον.
ethnos
ethnos