Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καρατάσιου στο Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία πολιτών, συλλογικοτήτων και φορέων που ενεργοποιούνται και δρουν για την ποιότητα της ζωής και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Αστικό πράσινο και διαχείριση των ελεύθερων χώρων στη πόλη».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, μπροστά στο χώρο του Αναψυκτηρίου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, από τις 19.00 μ.μ. ως τις 21.30 μ.μ. Από τις 18.00 μ.μ. έως τις 19.00 μ.μ. φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ενημέρωσαν το κοινό για τις δράσεις τους σ’ αυτόν.
Στην ημερίδα που οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Παύλου Μελά μίλησαν οι:
Παπαδόπουλος Διαμαντής, Δήμαρχος Παύλου Μελά
Λευκαδίτου Αγγελική, Διδάκτωρ Βιολογίας Α.Π.Θ.
Νικολάου Κώστας, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος Ο.Ρ.Θ.
Καρακινάρη Ζωή, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΜΔΕ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Α.Π.Θ.
Καϊμακτσίδης Γιάννης, Πρωτοβουλία για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους
Η θέση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. όσον αφορά τη μεταστέγαση τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Καρατάσιου είναι αρνητική καθώς έχει προβλεφθεί από το Πανεπιστήμιο σύμπτυξή του και ανάπτυξή του προς την πλευρά της Θέρμης, για οικονομικούς και διαχειριστικούς λόγους. Η τοποθέτηση του Πανεπιστημίου για το Καρατάσιου είναι ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής, καθώς αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο προσφέρθηκε να βοηθήσει το Δήμο Παύλου Μελά όσον αφορά τις μελέτες προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο εκπρόσωπος του Ο.Ρ.Θ. μίλησε για νομοθετική περιχαράκωση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης με αστικό πράσινο, έτσι ώστε να διπλασιάσουμε το μέσο όρο πρασίνου ανά κάτοικο, που αυτήν τη στιγμή αναλογεί σε 2,4 τ.μ.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Παπαδόπουλος Διαμαντής, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του Πανεπιστημίου για το Καρατάσιου, επέμενε λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε τα Πανεπιστήμια στην πόλη μας, κι ας μη θέλουν αυτά». Επίσης αναφέρθηκε σε χρήσεις νοσοκομείων μέσα στο Καρατάσιου, έτσι ώστε να μετατραπεί ο Δήμος Παύλου Μελά σε πυρήνα υγείας της Θεσσαλονίκης.
Παρεμβάσεις έκαναν οι Μπλιώνης Γιώργος (Διδάκτωρ Οικολογίας Α.Π.Θ.), Λαμτζίδης Μανώλης (πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Ζήσης Ξενοφών (Περιαστικές Καλλιέργειες) και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σερασίδης Σάββας, Θεοδοσιάδης Τάκης και Μυρίδου Όλγα.
Με το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις-ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Αποφασίστηκε να συντονιστεί δίκτυο υπεράσπισης και διαφύλαξης του Καρατάσιου ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.