9.6.12

Ολόχρυσα ευρήματα στο... παζάρι


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΝΑΝΟΥ
Εναν αρχαιολογικό θησαυρό, ένα στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τάφο εξέχουσας προσωπικότητας, αλλά κι ένα χρυσό βραχιόλι, διέσωσαν από τα χέρια αρχαιοκάπηλων οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.
Ηδη συνελήφθησαν ένας 60χρονος συνταξιούχος  και ένας 41χρονος πομάκος ελαιοχρωματιστής. Στόχος των αστυνομικών είναι τώρα να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή του χρυσού αυτού στεφανιού από τη στιγμή της ανάσυρσής του από το έδαφος (πιθανότατα ως προϊόν λαθρανασκαφής) μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε το «παζάρι» για την πώλησή του.

Μαζί με το χρυσό στεφάνι, που εκτιμάται ότι προέρχεται από τη μακεδονική γη, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και ένα ολόχρυσο βραχιόλι που σχηματίζεται από φίδια, τα οποία συμπλέκονται για να σχηματίσουν το λεγόμενο κόμβο του Ηρακλή. «Νιώσαμε δέος όταν πιάσαμε στα χέρια μας το χρυσό στεφάνι. Ακόμη και οι αρχαιολόγοι σπρώχνονταν για να το δουν και να το αγγίξουν. Είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα που έχουμε διασώσει από τα κυκλώματα αρχαιοκάπηλων», ανέφερε στέλεχος της ΕΛΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή που ζητούσαν οι δράστες για τα δύο αρχαία αντικείμενα έφτανε το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ αξιωματικοί επισημαίνουν πως από μόνο του το στεφάνι σε δημοπρασία θα μπορούσε να «πιάσει» ακόμη και 1,5 ή 2 εκατομμύρια ευρώ.
Σκηνοθέτησαν έλεγχο
Η περιπέτεια του χρυσού στεφανιού και του βραχιολιού, που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα, ξεκινά πριν από πάρα πολύ καιρό. «Πιστεύουμε ότι μόνον ο 41χρονος που συλλάβαμε το είχε στην κατοχή του κάποιους μήνες. Αλλωστε, η διαδικασία εντοπισμού αγοραστή είναι πολύ χρονοβόρα υπόθεση και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς», εξηγεί αξιωματικός. Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει πως είχαν στο στόχαστρό τους εδώ και καιρό το συγκεκριμένο άτομο γνωρίζοντας ότι είχε στην κατοχή του ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ενώ όταν πληροφορήθηκαν πως πρόκειται για χρυσό στεφάνι ο κλοιός γύρω του άρχισε να κλείνει σιγά σιγά.
Οταν την Πέμπτη ο 41χρονος ελαιοχρωματιστής ξεκίνησε από την Κομοτηνή μαζί με το συνταξιούχο αστυνομικό κατευθυνόμενοι προς Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί σκηνοθέτησαν έναν τροχονομικό έλεγχο στο ύψος της Ασπροβάλτας όπου και τους συνέλαβαν, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνταξιούχος αστυνομικός υπηρετούσε παλαιότερα σε υπηρεσία της Κομοτηνής και φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς πως δε γνώριζε τίποτα για τα αρχαία αντικείμενα, ενώ ο πομάκος από την πλευρά του αρχικά φέρεται να ισχυρίστηκε πως ο ίδιος πραγματοποίησε λαθρανασκαφή, όπου και βρήκε το στεφάνι, ενώ αργότερα ανέφερε πως το στεφάνι έφτασε στα χέρια του από τρίτο άτομο.
Το κουτί παπουτσιών έκρυβε θησαυρό
Ο έλεγχος στο όχημα των δύο αντρών ήταν εξονυχιστικός και οι αστυνομικοί ανταμείφθηκαν όταν σε ένα κουτί παπουτσιών, που βρισκόταν κρυμμένο κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, εντόπισαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που αναζητούσαν. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν το απίστευτης ομορφιάς χρυσό στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς, αλλά και το χρυσό γυναικείο ψέλλιο (βραχιόλι), που σχηματίζεται από φίδια που συμπλέκονται για να σχηματίσουν το λεγόμενο κόμβο του Ηρακλή και κοσμείται με ερυθρό ημιπολύτιμο λίθο. Σύμφωνα με δύο γνωματεύσεις αρχαιολόγων που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, τα δύο αντικείμενα χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.
«Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για στεφάνι που προέρχεται πιθανότατα από τη Μακεδονία και από τον τάφο ενός πολύ σημαντικού προσώπου. Αλλωστε, όπως μας είπαν, τα βελανίδια φανερώνουν ότι το στεφάνι αυτό, που είναι αντρικό, ανήκε σε πρόσωπο με εξέχουσα θέση στην κοινωνία, ίσως ακόμη και να προέρχεται από βασιλικό τάφο», αναφέρει αξιωματικός της Αστυνομίας. Επιπλέον, το στεφάνι εξετάστηκε και από χρυσοχόο και προέκυψε πως έχει φτιαχτεί από ατόφιο χρυσάφι, ενώ είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς φτάνει περίπου τα 960 γραμμάρια και θεωρείται ως το πιο βαρύ στεφάνι που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
agelioforos