Νέα από την Ελλάδα - Θεσσαλονίκη
Την οδό της υπαγωγής στο άρθρο 99 επιλέγει πλέον για πρώτη φορά στη χώρα μας και ένα εν λειτουργία εμπορικό κέντρο, το City Gate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανήκει σ' ένα από τα μεγαλύτερα funds διαχείρισης ακινήτων διεθνώς, στο αυστραλιανό APN Property Group...
Το τελευταίο έχει βάλει ως στόχο τη μεγαλύτερη και ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από την Ελλάδα, έχοντας εγκαίρως επισημάνει σε σχετική έκθεση του πέρσι πως η χρηματοδότηση για project real-estate μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσχερής, αν όχι αδύνατη και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον κατέστησε την αγορά εμπορικών ακινήτων πολύ υποτονική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομώνυμη ανώνυμη εταιρεία, που διαχειρίζεται το City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, η οποία και απορρίφθηκε, αλλά παράλληλα ζήτησε και να ενταχθεί στο άρθρο 99 με τη διαδικασία, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Χρέη
Όπως επισήμαναν στην «Η» πηγές εντός της εταιρείας διαχείρισης, η αίτηση για το 99 δεν πραγματοποιήθηκε για να «κουρευτούν» χρέη προς πιστωτές ή επειδή υφίσταται αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, αλλά για να επιτευχθεί εξυγίανση της επιχείρησης και να καταστεί πιο ευχερής η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου σε δυνητικό νέο επενδυτή.
Ο ευρωπαϊκός «βραχίονας» του APN Group, που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση 2,45 δισ. δολάρια και 18 διαφορετικά funds παγκοσμίως (στοιχεία 2011), είχε εξαγοράσει προ ετών από την Carrefour, έναντι 135 εκατ. ευρώ, τόσο το City Gate όσο και ένα portfolio 16 υπερμάρκετ της Carrefour-Μαρινόπουλος πανελλαδικά.
Για την κατασκευή του City Gate επενδύθηκαν αρχικά κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, αλλά η κρίση το έπληξε συθέμελα με αποτέλεσμα σήμερα η πληρότητα των εμπορικών-λιανεμπορικών εγκαταστάσεών του (εκτός του εν λειτουργία υπερμάρκετ Carrefour) να κυμαίνεται μεταξύ 55%-60%, ήτοι πολλά σημεία πώλησης είναι κλειστά.
Απώλεια
Σημαντική απώλεια ήταν η παύση λειτουργίας τον περασμένο Ιανουάριο του συγκροτήματος κινηματογράφων (multiplex) Ster cinemas, που λειτουργούσε από το 2005 και διέθετε επτά αίθουσες, αλλά και θερινό σινεμά.
Ο όμιλος APN αναζητά εδώ και καιρό αγοραστή για το City Gate, καθώς σκοπεύει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, ενώ «πωλητήριο» έχει βάλει και στο πακέτο των 16 υπερμάρκετ, που το διαχειρίζεται, μέσω ξεχωριστού fund, του APN Champion Retail Fund.
Πηγή: imerisia.gr
________________________________________________________________________________________
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν σε αυτό. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης συμφωνίας
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν.3588/2007) για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ενέργεια.
Το άρθρο 99, το οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε το άρθρο 44 περί προστασίας πιστωτών, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφύγουν στα πολυµελή πρωτοδικεία και να ζητήσουν προστασία και συνδιαλλαγή µε τους πιστωτές τους, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.
Προσφεύγοντας δικαστικά µε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η επιχείρηση καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει µπει σε παύση πληρωµών.
Στο πολυμελές Πρωτοδικείο, αφού παρουσιάσει τη δραστηριότητα και τα οικονομικά μεγέθη της, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο, ζητώντας την προστασία του πτωχευτικού κώδικα.
Στη συνέχεια, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν η επιχείρηση θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία της µέσω διαπραγµάτευσης των οφειλών µε τους πιστωτές της και αν το κρίνει αναγκαίο ορίζει εµπειρογνώµονα για να ελέγξει τα οικονοµικά της στοιχεία.
Ο εµπειρογνώµονας, εντός 20ηµέρου, καλείται να συντάξει και να υποβάλει τη σχετική έκθεση στο δικαστήριο. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή και ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής, το δικαστήριο ορίζει το διαµεσολαβητή, ο οποίος θα επιχειρήσει την επίτευξη τελικής συµφωνίας µεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών.
Στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης, καταρτίζεται ένα σχέδιο βιωσιμότητας, το οποίο ο διαμεσολαβητής παρουσιάζει στους πιστωτές. Μέσα σε δύο μήνες η πρόταση υποβάλλεται στο δικαστήριο, το οποίο με σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, εγκρίνει την πρόταση.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής
Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Η συμφωνία συνδιαλλαγής δεσμεύει μόνο εκείνους που την υπέγραψαν.
Στην αίτηση επισυνάπτεται σε πρότυπο γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 5.000 ευρώ για την αμοιβή του εμπειρογνώμονα και του μεσολαβητή.
Το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης μπορούν να συναινούν σε μείωση των απαιτήσεων, με τους ίδιους όρους που θα μείωνε τις απαιτήσεις του και ένας ιδιώτης δανειστής.
Πότε δεν επικυρώνεται η συμφωνία
Το δικαστήριο δεν επικυρώνει την συμφωνία εταιρίας – πιστωτών εάν:
*ο οφειλέτης, κατά την σύνοψη της συμφωνίας, βρίσκετε σε κατάσταση παύσης των πληρωμών.
*οι όροι της συμφωνίας δεν εξασφαλίζουν την διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
*θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών που δεν υπέγραψαν την συμφωνία.
*Η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας συνομολογείται για διάστημα πέραν των (2) δύο ετών από την επικύρωση της.
Τι ισχύει μετά την υπαγωγή
Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και υπόκειται σε τριτανακοπή μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών που αρχίζει την επόμενη της δημοσίευσής της.
Η απορριπτική απόφαση επίσης δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων και ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει έφεση κατά αυτής εντός της ίδιας προθεσμίας.
Με την επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλεται η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, αίρεται προσωρινά η απαγόρευση ή το κώλυμα έκδοσης επιταγών και αναστέλλεται για 6 μήνες η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πτώχευσης κ.α.
http://news247.gr
efenpress