ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Τις ποινικές ευθύνες που καταλογίζει το Συμβούλιο Εφετών για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης περιγράφει αναλυτικά το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο στενότερος συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.
Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καταλογίζουν ότι:
- Παρέλειψε εσκεμμένα να ελέγξει τις οικονομικές διευθύνσεις του δήμου εάν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες διατάξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- Προσυπέγραφε την ειδική εντολή του αντιδημάρχου Οικονομικών για μη καταβολή εισφορών και άρα γνώριζε ότι δεν αποδίδονται οι κρατήσεις.
- Παρουσία και άλλων υπαλλήλων πρότεινε να γίνει εισήγηση χρεών για να πληρωθεί σε δόσεις το ποσό του Παναγιώτη Σαξώνη που είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχε αποδοθεί, χωρίς να ξαφνιαστεί και να αντιδράσει.
- Ενημερωνόταν για τα χρηματικά ποσά που λάμβανε από τα ταμεία ο Π. Σαξώνης χωρίς ποτέ σκόπιμα να ασκήσει έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
- Μεταξύ άλλων δε μερίμνησε για την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος.
- Ιδιοποιήθηκε χρήματα ενσωματώνοντας αδιακρίβωτο μέρος από τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν στην προσωπική του περιουσία και ποσό πάνω από 150.000 ευρώ κατευθύνθηκαν προς ενίσχυση της παράταξης «Αναγέννηση».
Β. Παπαγεωργόπουλος
Για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
- Παρέλειψε εν γνώσει του να τηρηθεί το βιβλίο τρεχούμενων λογαριασμών όμοιο με αυτό που τηρούν οι ΔΟΥ απαραίτητο για την παρακολούθηση της κίνησης των λογαριασμών.
- Σκόπιμα επέτρεψε και ανέχθηκε να συντάσσονται πλασματικοί απολογιστικοί πίνακες, οι οποίοι στηρίζονταν σε πλαστά παραστατικά, την ύπαρξη των οποίων και αποδέχθηκε.
- Σκόπιμα ουδέποτε έλεγξε τον υπόλογο και συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Σαξώνη αντιπαραβάλλοντας τα χρήματα που του παραδίδονταν με τα στοιχεία χρέωσής του.
- Σκόπιμα ανέχθηκε να χρεώνεται με απλή απόδειξη είσπραξης, η οποία στο τέλος καταστρεφόταν.
- Ανέχθηκε το βιβλίο που ονομαζόταν ημερολόγιο του διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας να μην παρουσιάζει διαφάνεια.
- Επινόησε και καθιέρωσε τα β' χρηματικά εντάλματα (Β' ΧΕΠ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο Παναγιώτης Σαξώνης να τοποθετεί ως συνημμένα ακόμη και πλαστά παραστατικά πληρωμής.
- Αποδεχόταν να περιορίζονται κατά το δοκούν ΧΕΠ κρατήσεων και να ακυρώνονται λόγω «οικονομικών δυσχερειών».
- Επέλεξε οι υπέρ τρίτων κρατήσεις να χρησιμοποιούνται ως μέσον εκταμίευσης χρημάτων μη νόμιμα και άμεσα (καταβολή μετρητών).
- Σκόπιμα δεν μερίμνησε ώστε να λειτουργήσει και να στελεχωθεί το διπλογραφικό σύστημα στο δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών στοιχείων.
Για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αναστάσιο Γερογιάννη, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:
- Υπέγραψε ειδικές εντολές, όπως τις ονόμαζαν, οι οποίες εκδίδονται μη νόμιμα, σε πλήρη αντίθεση με τις κείμενες διατάξεις για μη καταβολή (απόδοση κρατήσεων), οι οποίες όμως είχαν εισπραχθεί από τους μισθωτούς.
- Αποδεχόταν τα ποσά αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, υπογράφοντας τα ΧΕΠ που εκδόδονταν γι' αυτά τα ποσά.
- Τα ποσά που καταβάλλονταν ως προσαύξηση, πρόσθετη επιβάρυνση ή πρόστιμο από τη μη έγκαιρη απόδοση των κρατήσεων με σχετική εισήγηση τα ενέτασσαν σε κωδικό του προϋπολογισμού με λεκτικό «αποδόσεις».
- Εσκεμμένα μη συνδέοντας και εκδίδοντας χωριστό Χρηματικό Ενταλμα Πληρωμής για τις κρατήσεις και χωριστό για την προσαύξηση, δεν ήταν καθόλου εύκολο στον έλεγχο να εντοπίσει ποια ποσά των ΧΕΠ αυτών με καλυμμένο λεκτικό αντιστοιχούσαν σε ποσά προσαυξήσεων.
- Απο τις ενέργειες του Αναστάσιου Γερογιάννη το Δικαστικό Συμβούλιο θεωρεί ότι δημιουργήθηκε έλλειμμα στο λογαριασμό της διαχείρισης των υπέρ τρίτων κρατήσεων, συνολικού ύψους 23.645.456 ευρώ.
Μ. Ζορπίδης
Στον Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος επίσης διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών, καταλογίζονται ηθελημένες παραλείψεις και επιμέρους πράξεις που οδήγησαν στη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ζορπίδης φέρεται ότι γνώριζε τη μη νόμιμη διαχείριση του ταμείου, καθώς ο πρώην διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας τον είχε ενημερώσει εγγράφως. Στο βούλευμα γίνεται λόγος για «εσκεμμένη έλλειψη παντελούς εποπτείας στη διαχείριση των υπέρ τρίτων κρατήσεων, ώστε ο Παναγιώτης Σαξώνης να συνεχίζει να αναλαμβάνει σε μετρητά τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις παρακρατούμενες και αποδοτέες εισφορές». Το έλλειμμα στη διαχείριση του Παναγιώτη Σαξώνη κατά τη διάρκεια της θητείας του Μιχάλη Ζορπίδη υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 8.740.383 ευρώ.
Ελλειψη εποπτείας και παραλείψεις καταλογίζονται με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης και στον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θεόδωρο Αθανάσαρο.
Σημαντικές ποινικές ευθύνες καταλογίζονται και στον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι χρέωνε και πίστωνε τον Παναγιώτη Σαξώνη με τρόπο που δεν προβλέπεται από νόμιμες διαδικασίες. Επίσης αναφέρεται ότι σκόπιμα παρέλειπε να διασταυρώνει ως είχε υποχρέωση τα παραστατικά πληρωμής που του προσκόμιζε ο Π. Σαξώνης. Ακόμη φέρεται ότι ακύρωνε Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής και τα επανεξέδιδε παρά το γεγονός ότι αυτά είχαν εξοφληθεί.
Με το ίδιο βούλευμα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην κάνουν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ζητούσε την προφυλάκιση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Μιχάλη Ζορπίδη. Αντίθετα, σε βάρος του πρώην δημάρχου και του Μιχάλη Ζορπίδη επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 300.000 ευρώ στον καθένα, της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.
agelioforos