του Παναγιώτη Στάθη
Ένα πολυδαίδαλο σύστημα, οι άκρες του οποίου ενδεχομένως φτάνουν μέχρι το Χημείο του Κράτους, εκτιμά ότι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο λαθρεμπορίας καυσίμων ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.
Οι διασυνδέσεις των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης καυσίμων με υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους, μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συνέργεια υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε τα κυκλώματα λαθρεμπορίας να δρουν ανεξέλεγκτα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο οικονομικός εισαγγελέας διεισδύει στα άδυτα του Γενικού Χημείου του κράτους, προκειμένου να εξακριβώσει τυχόν «λαθροχειρίες» στα δείγματα καυσίμων που φτάνουν για έλεγχο.
Στο «κάδρο» μάλιστα φαίνεται ότι μπαίνει η Δ΄ Διεύθυνση Πειραιά του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων χάνονται πολλές φορές τα… ίχνη των λαθραίων καυσίμων. Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για «έκνομες ενέργειες και παρεμβάσεις από λαθρεμπόρους καυσίμων προκειμένου είτε να καθυστερούν υπέρμετρα οι αναλύσεις είτε ενδεχομένως να αλλοιώνονται τα δείγματα με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους».
Ο οικονομικός εισαγγελέας με παραγγελία του ζητεί να του δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα δείγματα των καυσίμων τα οποία παραμένουν… ξεχασμένα ή τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους λιμνάζουν για μήνες στα συρτάρια. Με παραγγελία του ο κ. Πεπόνης ζητεί αναλυτικά στοιχεία από την Δ΄ Διεύθυνση Πειραιά του Γενικού Χημείου του Κράτους προκειμένου να ενημερωθεί για το ποια δείγματα καυσίμων εκκρεμούν για ανάλυση, τον ακριβή χρόνο που παρελήφθησαν και τον συγκεκριμένο τρόπο που διασφαλίζονται έναντι ενδεχόμενων «λαθροχειριών».
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η καθυστέρηση αυτή στον έλεγχο των δειγμάτων που αποστέλλονται και η οποία φτάνει ακόμη και τους έξι μήνες, αποτελεί ένα τέχνασμα των λαθρεμπόρων για να αλωνίζουν ελεύθεροι, αφού πετυχαίνουν να κερδίζουν χρόνο και να αποφεύγουν το σφράγισμα του πρατηρίου υγρών καυσίμων. Άλλωστε, έως ότου έρθει από το Γενικό Χημείο του Κράτους το «ύποπτο» δείγμα, το πρατήριο θα έχει γλυτώσει τη σφράγιση και θα έχει καταφέρει να αλλάξει διεύθυνση ή επωνυμία για να συνεχίσει τη διακίνηση των λαθραίων καυσίμων.
Πηγή:www.capital.gr