Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των έξι πολιτικών αρχηγών (Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου, Καμμένου, Παπαρήγα) και Κουβέλης υπό τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο που είχε για αποκλειστικό σκοπό τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο πρόεδρος των Ανεξάετητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς με ειδικότερα τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμένο, ενώ θα ζητήσει αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών με την τοποθέτηση σε αυτό του καθηγητή διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών Παναγιώτη Ήφαιστου, (τον οποίο χαρακτήρισε «γνώστη» του «Σκοπιανού») και στο υπουργείο Άμυνας προτείνοντας την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα.
Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ενώ, αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί εκ νέου να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Π. Πικραμμένου (Συμβούλιο της Επικρατείας), της Ρένας Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος) και του Ιω. Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).
Αν ο κ. Παπούλιας οδηγηθεί σε αυτή τη λύση, που είναι και το πιο πιθανό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να επιλεγεί ο Π. Πικραμμένος.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να συνεχίσει μέχρι και τις ερχόμενες εκλογές να ασκεί τα καθήκοντά του, με το επιχείρημα ότι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που «τρέχουν» και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στα οικονομικά της χώρας.
Πιέσεις στον Λ. Παπαδήμο
Οι συγκεκριμένες προσπάθειες δεν απέδωσαν, ωστόσο ο Λουκάς Παπαδήμος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει ενδελεχώς, αλλά και θα βοηθήσει τον όποιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οι συγκεκριμένες προσπάθειες δεν απέδωσαν, ωστόσο ο Λουκάς Παπαδήμος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει ενδελεχώς, αλλά και θα βοηθήσει τον όποιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οσον αφορά τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, διά του Ευ. Βενιζέλου, προτίθεται να αποσύρει το σύνολο των υπουργών που στελέχωσαν την κυβέρνηση Παπαδήμου και άρα δεν θα συμμετάσχουν στελέχη του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το άλλο στρατόπεδο, της ΝΔ, έχει τεθεί το θέμα της παραμονής του Δ. Αβραμόπουλου στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20-21 Μαΐου, όπου ενδέχεται να συζητηθεί το Σκοπιανό.
Αύριο εξάλλου στις 11 το πρωί θα επανασυγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, ως ο αρχαιότερος εκλεγμένος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, και την ορκωμοσία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η Βουλή προκειμένου να εκλεγεί προεδρείο του Σώματος, ενώ, πολύ πιθανό, την ίδια μέρα να εκδοθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας διάταγμα με το οποίο θα διαλύεται η Βουλή, θα ορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών καθώς και η ημερομηνία επαναλειτουργίας του Κοινοβουλίου. Επικρατέστερες ημερομηνίες για τις εκλογές είναι η 10η ή η 17η Ιουνίου, με πιο πιθανή τη δεύτερη.
- Στη σημερινή σύσκεψη αρνήθηκε να συμμετάσχει ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος επισημαίνοντας ότι «μόλις χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας» τον απέκλεισε από μία «συνάντηση ουσίας», ενώ τώρα του ζητείται να παραστεί σε μία συνάντηση με σκοπό τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού «που θα φέρει εις πέρας ζητήματα μόνο διαδικαστικά».
- http://gr.news.yahoo.com