«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει τόσο ωμός εκβιασμός προς μια χώρα προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.
Ντρέπομαι ως πολιτικός που στη χώρα μας αντιμετωπίσαμε εκβιασμό από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Έχω υπηρετήσει για 16 χρόνια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτά τα πράγματα τα οποία έγιναν αυτή την περίοδο είναι πρωτόγνωρα» είπε.
«Η Ε.Ε. ήταν σχεδόν στο κενό από πλευράς νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου. Υπήρχαν πάρα πολλά κενά για να μπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στη χρηματοπιστωτική κρίση και ταυτόχρονα να έχει και μηχανισμούς για να ενισχύσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα» σημείωσε.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για οτιδήποτε διαφορετικό πέραν της αλήθειας, όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας. Τα κόμματα πρέπει με σαφήνεια να πουν τι ακριβώς προτείνουν για την ελληνική κοινωνία, τι ακριβώς θέλουν, ποιες είναι οι δεσμεύσεις τους και με βάση αυτές να πορευτούν» είπε ο κ. Παπουτσής.
«Δεν θα υπάρξει σε καμιά περίπτωση μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως αυτή την οποία ζήσαμε μέχρι σήμερα. Με την έννοια ότι κάποιος συμμετέχει συμμετέχοντας ουσιαστικά και κάποιος συμμετέχει αντιπολιτευόμενος. Εάν υπάρχει αναγκαιότητα κυβέρνησης συνεργασίας όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ε.Ε., θα πρέπει αυτή τη φορά να πληρούνται οι προϋποθέσεις, που είναι πολύ συγκεκριμένες. Είναι η προγραμματική συμφωνία. Σε ποιους στόχους συμφωνούμε, ποιους στόχους θα υλοποιήσουμε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα υπάρξει από κοινού διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγμα γραφής και έχει αποδείξει στην πράξη ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Εμείς προτείναμε συνεργασία τη στιγμή που είχαμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Και μάλιστα είχαμε και εκλεγμένο Πρωθυπουργό. Αν τυχόν προκύψει η αναγκαιότητα της συνεργασίας μετά τις εκλογές προφανώς, θα προταχθεί το συμφέρον της χώρας» επεσήμανε.
Ο κ. Παπουτσής εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς, μας ζητάει εσχάτως και το δηλώνει μάλιστα, αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση, "αν δεν με κάνετε Πρωθυπουργό, δηλαδή αν δεν μου δώσετε αυτοδυναμία, εμείς θα ζητήσουμε ξανά νέες εκλογές". Δηλαδή, προτάσσει το κομματικό συμφέρον, την κομματική επιδίωξη, την προσωπική επιδίωξη, του εθνικού συμφέροντος, σε μα ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία και φυσικά και για την κοινωνία μας, που κρίνεται το μέλλον του ελληνικού λαού. Αυτές οι εκλογές είναι πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση».
Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός όπως μας λένε όλοι οι δημοσκόποι που δεν απαντούν. Δηλαδή πάνω από 80% των ερωτώμενων δεν απαντούν. Είναι προφανές λοιπόν ότι είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης σύγχυσης».
«Ήταν το αίτημα όλων των εταίρων μας, ότι θα πρέπει οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το δεύτερο μνημόνιο και τη δανεική σύμβαση, να υλοποιηθούν. Θα ήταν πολύ περίεργο να ζητάμε ανατροπή του μνημονίου και να λέμε ουσιαστικά στους δανειστές μας "φύγετε, μη κάνετε διακανονισμό του χρέους, μη μας χαρίζετε αυτό το χρέος μας και αφήστε μας να τα πληρώσουμε εμείς όλα, ενδεχομένως και σε δραχμές". Είναι ανεύθυνο. Η δέσμευση όσον αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η πολιτική στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί όσον αφορά τους στόχους. Όσον αφορά όμως, τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στους στόχους υπάρχουν πάντοτε περιθώρια, στενά οφείλω να ομολογήσω, αλλά υπάρχει η δυνατότητα μιας πολιτικής δέσμευσης από την πλευρά των κομμάτων» επεσήμανε.
Για τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε είπε ότι είναι πολύ συγκεκριμένη. «Εμείς θέλουμε υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, να ανακτήσουμε σε κύρος. Να διευρύνουμε τη διαπραγματευτική βάση της χώρας, ούτως ώστε σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού που έχουν θιγεί περισσότερο από τους άλλους και αδίκως κατά τη γνώμη μου, λόγω των αναγκαστικών οριζόντιων περικοπών που έγιναν, να μπορούσαμε να δώσουμε κάποια κοινωνικά ισοδύναμα τέτοια, τα οποία να διευκολύνουν την προσαρμογή στα νέα δεδομένα» σημείωσε.
«Είμαστε σε μια φάση όπου όχι μόνο πρέπει να επιδείξουμε εμείς τον καλύτερο εαυτό μας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, αλλά ταυτόχρονα να διευρύνουμε και τα περιθώρια που θα διευκολύνουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν θιγεί, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα. Το ποσοστό των ανέργων είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Αγγίζει το 40% και είναι πολύ κρίμα για τις νέες γενιές. Πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να δώσουμε νέα ελπίδα στις νεότερες γενιές, να δουλέψουμε αποφασιστικά και να κάνουμε και άλλες θυσίες αν χρειαστεί, προκειμένου να εγγυηθούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους νέους ανθρώπους» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι είναι οι βασικοί παράγοντες στη λειτουργία της αγοράς. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η αγορά δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις. Η αγορά είναι και εκείνοι οι οποίοι είναι οι πελάτες της αγοράς, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι κινούν το χρήμα. Το χρήμα έρχεται από δύο πλευρές. Πρώτον από τις Τράπεζες, από το τραπεζικό σύστημα το οποίο κι αυτό πρέπει να ανοίξει σιγά - σιγά και να αρχίσει να διοχετεύει χρήμα προς την αγορά. Από την άλλη όμως πλευρά πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους οικογενειάρχες, να ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη. Εγώ αυτά έλεγα από την αρχή, πριν από δύο χρόνια. Και δεχόμουν πολλές επιθέσεις εκ των έσω μάλιστα» κατέληξε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr