«Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα.
Το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων», τόνισε ο κ. Γασέμι, κάνοντας σαφές πως η Τεχεράνη ήδη δουλεύει εντατικά, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία της από το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ – με τη συνέργεια και τρίτων κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία – το οποίο σύντομα θα αποτελέσει μία πραγματικότητα, ικανή να αλλάξει πολλές από τις σημερινές ισορροπίες, όχι μόνον στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αλλά και, ούτως ειπείν, τις διεθνείς σχέσεις.
Να σημειωθεί πως το Ιράν επί μακρό διάστημα – και σοβούσης της πρωτοφανούς για την Ελλάδα οικονομικής κρίσης – παρείχε πετρέλαιο στην Αθήνα με «ανοιχτή πίστωση», βοηθώντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία, κίνηση που, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή ώστε η Ελλάδα να τεθεί στο πλευρό της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια των διεθνών ζυμώσεων που έλαβαν χώρα προκειμένου να ισχύσει, στην πράξη, η – υψηλής έντασης – κύρωση εναντίον των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράν (αντιπροσωπεύουν περί το 50% των συνολικών εξαγωγών της χώρας).
Τώρα, το Ιράν, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει την αναστολή των εξαγωγών του προς Βρετανία και Γαλλία, ενώ σύντομα κάτι ανάλογο θα συμβεί και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο – Ιταλία και Ισπανία - εργάζεται προκειμένου να καταφέρει να πωλήσει το πετρέλαιό του προς τις αγορές της Ανατολής – άλλωστε, ήδη περί το 70% των εξαγωγών του προορίζεται για τις χώρες της Ανατολής.
Ωστόσο, βέβαιον είναι ότι το «πάγωμα» των εξαγωγών του Ιράν προς τη Δύση θα αποτελέσει μία μεγάλη ανισορροπία στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, με την ΕΕ να καλείται να καλύψει σε σύντομο διάστημα τις ελλείψεις που θα προκύψουν, γεγονός, ικανό να οδηγήσει από το ερχόμενο Φθινόπωρο σε νέο «ράλι» τις τιμές του πετρελαίου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις...
Υπενθυμίζουμε πως αιτία του πετρελαϊκού εμπάργκο αποτελεί το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ζήτημα στο οποίο η Δύση – ΕΕ και ΗΠΑ – έχει εξαντλήσει την… υποκρισία και τη διγλωσσία της, αφ’ ης στιγμής δεν έχει επιδείξει ούτε κατ’ ελάχιστον την ίδια αυστηρότητα, όσον αφορά στο μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, στην περιοχή της «Ντιμόνα».
Μάλιστα, το Τελ Αβίβ έχει αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα με σταθερά βήματα και πολύ μεγάλα κεφάλαια, ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους, επί ημερών του πρώτου του Προέδρου, Μπεν Γκουριόν, την ώρα που σταθερά και σε οξύτατους τόνους… αρνείται κάθε συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)...
Μάλιστα, το… ακόμη πιο παράδοξο είναι πως κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Νορβηγία – η τελευταία παρέσχε στο Τελ Αβίβ το αναγκαίο για τα πυρηνικά «βαρύ ύδωρ» (heavy water) - έχουν στην ουσία συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, και σήμερα παρουσιάζονται ως «υπερασπιστές» της νομιμότητας και της διεθνούς ισορροπίας…
Είναι χαρακτηριστικό ότι έγκριτοι Βρετανοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως το Ισραήλ, με βάση τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο πλουτώνιο, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν σε θέση να προκαλέσει - σε περίπτωση, βεβαίως, επιθέσεώς του, «10 Ναγκασάκι»… (Βλ. σχετικώς το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ του BBC με τίτλο “Vanunu and the Bomb”).
Επισημαίνεται οτι η τωρινή πολιτική συγκυρία κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί, μιας και στο Ισραήλ έχουν τελευταίως επικρατήσει ακραίες φωνές και δυνάμεις, όπως το ακροδεξιό "Λικούντ" υπό τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου.
Να θυμίσουμε πως πριν λίγες μόλις ημέρες, το Ισραήλ – σε μία κίνηση άδικη και μάλλον εκτός ψυχραιμίας - κατηγόρησε τον διάσημο Γερμανό συγγραφέα, Γκίντερ Γκρας, για «αντισημιτισμό», επειδή με ποίημά του με τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί» υπογράμμισε τη διγλωσσία της Δύσης σε σχέση με το εμπάργκο στο Ιράν, αναφερόμενος ακριβώς στο αντίστοιχο πυρηνικό πρόγραμμα του Τελ Αβίβ.
Από την πλευρά της, η Αθήνα πλέον αναζητεί νέους προμηθευτές, προκειμένου να μην συναντήσει μεγάλα προβλήματα μετά το Φθινόπωρο, στρεφόμενη προς τους έτερους πετρελαϊκούς εξαγωγείς της, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Λιβύη.
http://www.elzoni.gr