Πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ(7% του ΑΕΠ) καλείται να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης των αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έγκριση του νέου δανείου για τη χώρα μας, ύψους 28 δισ. ευρώ. (Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά)
Μέσα από την έκθεσή του το Ταμείο προαναγγέλλει ουσιαστικά χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέο μαχαίρι στις συντάξεις αλλά και επιπλέον περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας (κατά 15% με 20%). Περικοπές αναμένονται και στα κοινωνικά επιδόματα. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ χαρακτηρίζουν σύνθετες, άνισα κατανεμημένες και χωρίς στόχευση τις κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.
Επισημαίνουν ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.
Τα μέτρα αυτά βέβαια θα έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,5% έως 5% φέτος και εκτιμά ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» στην περίοδο 2014 – 2017.
Οι κίνδυνοι
Στην έκθεση του το ΔΝΤ υπογραμμίζει οτι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα προσαρμογής και να οδηγήσουν την χώρα ακόμη και εκτός της ζώνης του ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε περίπτωση που η εφαρμογή της πολιτικής πάρει περισσότερο χρόνο ή αποτύχει, η οικονομία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αντιδράσει στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης, αστοχίας στη δημοσιονομική προσαρμογή και αύξησης του χρέους.
Μάλιστα το ΔΝΤ κάνει και ειδική μνεία στις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι εντείνουν αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος. Αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν, προσθέτει το Ταμείο, το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον «ανακούφιση χρέους» από τον επίσημο τομέα(δηλαδή τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ).
Χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, τονίζουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι αναπόφευκτο να οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ.
real