Αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, μη δείχνοντας διάθεση να χαριστεί ούτε στον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο, όπως ξεκαθαρίζει, στηρίζει μόνο για το έργο το οποίο έχει από κοινού συμφωνηθεί.
«Δε δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν», η φράση-κλειδί, που επαναλαμβάνει συχνά το τελευταίο διάστημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μιλώντας σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιχειρούν να περάσουν οι πράσινοι Υπουργοί, με την «ασπίδα σιωπής» του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η έλλειψη «τυφλής εμπιστοσύνης» και τα «ξεκάθαρα όρια», που επιθυμεί να βάλει, ο Αντώνης Σαμαράς στον διορισμένο, ορισμένης διάρκειας Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, εκδηλώθηκαν έντονα εχθές, την ώρα που κάποιοι διέρρεαν την πληροφορία πως ο Λουκάς Παπαδήμος απειλεί ακόμη και με παραίτηση, αν δεν προκύψει κλίμα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
«Ισχυρή διαπραγματευτική στάση πρέπει να κρατά κάποιος απέναντι στους Ευρωπαίους και τους τροϊκανούς και όχι στο εσωτερικό», η ‘γαλάζια απάντηση’, μέσω βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς, έδειξε εμμέσως να σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Λουκάς Παπαδήμος, θυμίζοντας του το λόγο για τον οποίο του εμπιστεύθηκε το Ανώτατο Αξίωμα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε μοιάζει να προτίθεται να υποκύψει σε κανέναν «εκβιασμό», ούτε να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από αυτά που ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν καταλήξει, αφού συνειδητοποιεί πως η μεταβατική κυβέρνηση συστάθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι για να την υπηρετήσουν, άνευ όρων, τα κόμματα τα οποία τη στηρίξουν και χάρη των οποίων υπάρχει.
Σε αυτό τη λογική, το «γαλάζιο στρατηγείο», υψώνει μέρα με την ημέρα τους τόνους, προκειμένου να πείσει το εκλογικό σώμα πως δεν ταυτίζεται ούτε με τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, τον οποίο στηρίζει λόγω του «αναπόφευκτου» έργου που έχει αναλάβει.
Την ίδια ώρα, η Συγγρού επιχειρεί να εκπέμψει μηνύματα εθνικής ανάτασης, «ποντάροντας» στα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τρεις φορές, η ΝΔ κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση:
1. Με το θέμα της τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα και με την ξεκάθαρη απάντηση Μιχελάκη, το περασμένο Σάββατο, ότι πρόκειται για «Αστειότητες» που η Νέα Δημοκρατία δεν τις κουβεντιάζει.
2. Με την επίσκεψη Σαμαρά στον ΠτΔ, την περασμένη Τρίτη και την αποστροφή του πρώτου προς τον Κάρολο Παπούλια πως «η Ελλάδα ακόμη μετρά» και πως «υπάρχει ελπίδα»
3. Με τη χθεσινή σκληρότατη υποδοχή της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, με το άμεσο μήνυμα του εκπροσώπου του κόμματος πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, επ΄ουδενί δεν έχει κλείσει
Όσο ο χρόνος προς τις κάλπες θα πλησιάζει, τόσο πιο έντονες θα είναι οι επί μέρους διαφοροποιήσεις της ΝΔ, αφού διαπιστώνει:
• Καχυποψία των πολιτών για τον Λουκά Παπαδήμο
Η γνώμη του εκλογικού σώματος για τον Λουκά Παπαδήμο οπωσδήποτε επηρεάζει τη στάση της ΝΔ.
Το τελευταίο γκάλοπ «κόλαφος» της ALCO για το newsbomb, που αποκαλύπτει πως ούτε 3 στους 10 Έλληνες δεν πείθει το επιχείρημα ότι ανέλαβε σε δύσκολη στιγμή και προσπαθεί πραγματικά να σώσει τη χώρα ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι μας επιβλήθηκε από τους δανειστές μας, με μόνο ρόλο να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, δεν πέρασε απαρατήρητο στη Συγγρού που είδε το 65% των δικών της «φίλων», να ασπάζονται αυτή την κριτική.
• Πως μπαίνει στο κάδρο από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ
Τη ΝΔ, γνωρίζουν καλά πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι επώδυνες, στο σημείο που, όπως λένε, έφθασε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του.
Η οργισμένη μάλιστα δήλωση του κόμματος, αναφορικά με την ομιλία Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και η διαπίστωση πως αυτός που κατέστρεψε τη χώρα «Χωρίς ντροπή και φιλότιμο, ψέλλισε το κύκνειο άσμα του», δείχνουν –πέραν των υπολοίπων- και την προσωπική ενόχληση της Συγγρού για τον Γιώργο Παπανδρέου, που εγκλώβισε τα πολιτικά κόμματα με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις του, βάζοντας τα τώρα στο κάδρο, αφού καλούνται να λάβουν «τις λιγότερο κακές αποφάσεις».
• Την ανάγκη συσπείρωσης του αντι-μνημονιακού μετώπου
Μεγάλο μέρος των υποστηρικτών της παράταξης, στηρίζουν κατά βάση την επιμονή Σαμαρά να βρεθεί απέναντι από την πολιτική του μνημονίου.
Η συμμετοχή της ΝΔ στη μεταβατική κυβέρνηση, σίγουρα δεν ενθουσίασε τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του κόμματος και για αυτό, τα στελέχη της παράταξης, επιδιώκουν καθημερινά πια να υπενθυμίζουν τη διαφορετικότητά τους.
Οι επιθέσεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως –τις τελευταίες ημέρες- στους κυρίους Παπαϊωάννου και Βενιζέλο, οι ξεκάθαρες θέσεις για την ΕΛ.ΣΤΑΤ και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, μετά τις εκλογές, αλλά και η διαρκής υπενθύμιση των θέσεων του κόμματος, στοχεύουν ακριβώς σε αυτό.
«Τα σενάρια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η θέση του κ. Σαμαρά είναι ξεκαθαρισμένη. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν συζητά κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ανεξαρτήτως του ύψους του μισθού», δήλωσε μάλιστα για το ζέον ζήτημα ο κος Μιχελάκης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τα σενάρια και να ξεκαθαρίσει πως οι θέσεις τη ΝΔ «δεν είναι πουκάμισα» για να αλλάζουν, ανάλογα με τις ορέξεις των πιστωτών.
newsbomb