6.9.11

Κατέθεσε ο Δ. Χριστόφιας - Ένταση και αποδοκιμασίες από τους συγγενείς

Κατά την εξέτασή του ενώπιιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποποιήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική ευθύνη για την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία εξερράγησαν στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς,με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων. 

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι για την έκρηξη έχουν «σοβαρή ευθύνη» οι παραιτηθέντες υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ʼμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.

 «Πώς να έχω πολιτική ευθύνη, αφού δεν γνώριζα. Ουδείς μου μίλησε για την επικινδυνότητα του φορτίου. Δεν μπορεί οι χειρισμοί άλλων να βαρύνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έχω ευθύνη. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι ασήκωτες. Υπήρξε ανεπάρκεια των αρμοδίων να διαπιστώσουν τους κινδύνους. Γιατί πρέπει εγώ να αναλάβω την ευθύνη;», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής υπέδειξε στον κ. Χριστόφια ότι «δεν μπορεί ο άρχων της πολιτείας να είναι σαν ένας απατημένος σύζυγος, ούτε να λέει ότι έκανε καταμερισμό εργασίας και τα θαλάσσωσαν άλλοι» και έλαβε την απάντηση ότι υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι απ' όλους.

Στην αίθουσα ήταν παρόντες συγγενείς των θυμάτων με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Χριστόφια υπήρξε απόλυτη τάξη. Ένταση όμως δημιουργήθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας κατά την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου, όταν συγγενείς των θυμάτων του φώναξαν μεταξύ άλλων «μας κατέστρεψες», «περιμέναμε ένα mea culpa». 

Αποκορύφωμα των επεισοδίων ήταν όταν άντρες της Προεδρικής Φρουράς επιχείρησαν να συλλάβουν τον γιο του Πλοιάρχου Ιωαννίδη, Νικόλα Ιωαννίδη, για κάτι το οποίο εκστόμισε εναντίον του Προέδρου. Ο κ. Πολυβίου επενέβη και δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να προβούν στη σύλληψη του Νικόλα Ιωαννίδη υποδεικνύοντας τους ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να διατάξει τη σύλληψη του οποιουδήποτε.
εν κρυπτω