6.9.11

Π.Μπεγλίτης: Από κοινού με το Ισραήλ θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία!


Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη στο πλευρό του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου ότι: «Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και αναφερθήκαμε εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου», επισημοποιεί τον στρατιωτικό άξονα των τριών χωρών (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος).
Είναι η πρώτη φορά που μέσω μίας δήλωσης ομολογείται ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, αντιμετωπίζουν ως ενιαία συμμαχία κρατών την Τουρκία και αυτό θα φανεί γρήγορα, σε δύο εβδομάδες περίπου.


Πηγές από τα Επιτελεία επιβεβαιώνουν αυτό που το defencenet.gr, έγραψε πρώτο: Ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στην Α.Μεσόγειο. Θα παραμείνουν στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο πιο κοντά γίνεται σε χερσαία εδάφη, για την περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει κάποιο «απονενοημένο διάβημα» και θελήσει να εξάγει την ένταση στον ελλαδικό χώρο. Ίσως κάποιο υποβρύχιο να αναπτυχθεί ανατολικότερα, αλλά μέχρι εκεί.

Το Ισραήλ, κατ’αρχήν, και οι ΗΠΑ, αν χρειαστεί, θα αναλάβουν την προστασία της πλαφόρμας της Noble Energy. Οι αναλυτές των Επιτελείων δεν αναμένουν τουρκικές κινήσεις κατά της πλατφόρμας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αναφορές για εντολή απόπλου κάποιων τουρκικών σκαφών προς την περιοχή της γεώτρησης, όπου πιθανόν να εκπέμψουν κάποιο μήνυμα, αλλά μέχρι εκεί.

Κατά τα λοιπά ο Π.Μπεγλίτης συνεχίζει να εντυπωσιάζει ευχάριστα: Πολιτικές πλατφόρμες καινοφανείς στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας ακόμα και για «πρωτοκλασάτο» Έλληνα πολιτικό παρουσίασε και σήμερα, καθώς έθεσε για πρώτη φορά ερωτήματα και προβληματισμός για τα τελικά αποτελέσματα της «αραβικής άνοιξης».

Έφτασε στο σημείο να διατυπώσει ανησυχία για τον αν η «αραβική άνοιξη» εξελιχθεί σε «αραβικό χειμώνα». Στην διεθνή κοινότητα, ανάλογο προβληματισμό έχουν εκφράσει μόνο η Ρωσία και το Ισραήλ, αλλά και πάλι όχι με τόσο βαριές κουβέντες! Ταυτοχρόνως δείχνει και σαφή διαφοροποίηση από κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, ειδικά στην περίπτωση της Συρίας. Ένας προβληματισμός απόλυτα λογικός και τεκμηριωμένος. Μην ξεχνάμε ότι η δήλωση αυτή έγινε και σε κατάλληλο έδαφος: Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι η κατεδάφιση των αραβικών καθεστώτων απελευθερώνει δυνάμεις οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες.

Ας δούμε ολόκληρο το απόσπασμα της σχετικής δήλωσης: «Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία μπορεί να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που θα πλήξει και τα συμφέροντα της χώρας μας, της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατ’αρχήν είναι άριστο να ακούγεται από επίσημα χείλη ότι η Ελλάδα έχει «ζωτικά συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα αν σε αυτή την περιοχή δύο δυνάμεις όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν έρθει «πολύ κοντά» αυτό είναι κάτι παραπάνω από καλό και για τις δύο χώρες.

Ίσως το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα, περισσότερο απ’ότι η Ελλάδα το Ισραήλ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ειδικά ο πολιτικός χώρος του Π.Μπεγλίτη «ανακάλυψαν» το Ισραήλ: «Με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων μας με το κράτος του Ισραήλ» ήταν το απόσπασμα της σχετικής δήλωσης.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr