Την... κολυμπήθρα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στη Λάρισα έκλεψαν άγνωστοι δράστες οι οποίοι έσπασαν το λουκέτο της αποθήκης του Ναού και μπήκαν μέσα.
Το γεγονός της κλοπής έγινε αντιληπτό όταν αμέσως μετά στην εκκλησία είχε προγραμματιστεί μία βάπτιση και έκπληκτος ο ιερέας αναζήτησε την κολυμπήθρα, αλλά δεν την βρήκε.
Προς στιγμήν επικράτησε αναστάτωση, αλλά το πρόβλημα της βάπτισης λύθηκε όταν οι επίτροποι του Ναού ανακάλυψαν μία άλλη «παροπλισμένη» κολυμπήθρα που ήταν αποθηκευμένη σε άλλο μέρος και η βάπτιση τελέστηκε κανονικά!
Όμως οι άγνωστοι δράστες που προφανώς έψαχναν για χάλκινα σκεύη και αντικείμενα, έκλεψαν ακόμα και ένα χάλκινο δοχείο με χερούλια που το χρησιμοποιούσαν για το σβήσιμο των κεριών, ενώ …έκοψαν ακόμα και τους χάλκινους σωλήνες που έφερναν το ζεστό νερό στα καλοριφέρ του Ιερού Ναού...
Πρόκειται για τους γνωστούς κυνηγούς χαλκού που το τελευταίο διάστημα «χτυπούν» σε όλη την Ελλάδα ξεσηκώνοντας καλώδια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ , αλλά και ό,τι χάλκινο βρουν μπροστά τους, καθώς η τιμή του χαλκού τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στα ύψη.
Το γεγονός θεωρείται πρωτόγνωρο για τα χρονικά του Νομού καθώς παρόμοια κρούσματα στην περιοχή μας δεν είχαν ξαναεμφανιστεί.
Η αξία της κολυμπήθρας σε χαλκό υπολογίζεται γύρω στα 1200 ευρώ, όμως το όλο γεγονός αποτελεί ιεροσυλία.
Το γεγονός καταγγέλθηκε στην αστυνομία που αναζητά τους δράστες.
Όμως επειδή η κλοπή του χαλκού έχει γίνει …μόδα, αξίζει, εγκυκλοπαιδικά τουλάχιστον να δούμε το γιατί…
ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ
Η τιμή του χαλκού λοιπόν έχει ξεπεράσει τα 8.500 δολ. ανά τόνο και ο τζίρος της παγκόσμιας βιομηχανίας σκραπ υπερβαίνει τα 85 δισ. δολ. Γι' αυτό και έχει γίνει περιζήτητος από τους πωλητές παλιοσίδερων, πολλοί από τους οποίους αναθέτουν... σε διάφορες περιθωριακές ομάδες, τη βρώμικη δουλειά, της προμήθειας του μετάλλου με κάθε μέσο.
Έτσι, οι κλοπές χαλκού και άλλων μετάλλων από τα κυκλώματα αυτά των επιτήδειων έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για τη χώρα μας και σε διαβαλκανική μπίζνα.
Το ενδιαφέρον των «κυνηγών» δεν είναι μόνο για ζητούμενα μέταλλα, αλλά και για καλώδια, εργαλεία από οικοδομές, μετασχηματιστές από εργοστάσια και κολόνες της ΔΕΗ, γραμμές και καλώδια του ΟΣΕ.
Όμως δεν τη γλυτώνουν και καπάκια φρεατίων, βάνες ύδρευσης χωραφιών, ακόμη και καμπάνες (χρησιμοποιούν ανυψωτικά μηχανήματα), κολυμπήθρες από εξωκλήσια και μεταλλικά σκεύη από νεκροταφεία.
Οι κλοπές, εκτός από φθορές έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά κόστη, κυρίως για τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ, για εργοτάξια και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Η αυξανόμενη ζήτηση του χαλκού άρχισε από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αργεντινή, και αναμένεται να εξαπλωθεί παγκοσμίως και πολλοί τον θεωρούν ακόμα και καλύτερο από το χρυσάφι.
eleftheria.gr