Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή και αναμένοντας πρωτοφανείς λαϊκές κινητοποιήσεις κατά την 48ωρη γενική απεργία, την πρώτη μετά τη Μεταπολίτευση, το κύμα αντίδρασης κατά της κυβερνητικής πολιτικής διογκώνεται ολοένα και περισσότερο.
Με βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως οι Θ. Ρομπόπουλος, Α. Αθασιάδης, Π. Κουρουπλής, και Τ. Αντωνίου, να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην το ψηφίσουν, με συνταγματολόγους να χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ως «πραξικόπημα» και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για πολιτικό και οικονομικό «ολοκαύτωμα», η ερχόμενη εβδομάδα προμηνύεται θυελλώδης.
«Πραξικοπηματική» εξουσία ασκείται στην Ελλάδα
Άκυρες και ανυπόστατες είναι οι συμβάσεις που συνήψε το ελληνικό Δημόσιο με την τρόικα, καθώς παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυώνται το Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασσιμάτης, και χαρακτηρίζει την εξουσία που ασκείται στην Ελλάδα ως «πραξικόπημα».
Η Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και η Συμφωνία έγκρισης του Δ.Ν.Τ. αποτελούν μία ενιαία σύμβαση, που υπογράφεται από την Ελληνική Δημοκρατία, τις 16 χώρες της ευρωζώνης και στην τρίτη περίπτωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Κασσιμάτης, με τη σύμβαση αυτή επιβάλλονται απαράδεκτοι όροι που οδηγούν σε παραίτηση από την εθνική κυριαρχία και την εθνική κληρονομιά, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, οι συμβάσεις αυτές έπρεπε να κυρωθούν ως «διεθνείς συμβάσεις» από τη Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, δηλαδή με 180 βουλευτές.
zougla.gr