1.5.10

Μέτρα-σφαγείο


ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ» ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΟΥΝ!

Μέτρα-σφαγείο για την κοινωνία καθ' υπόδειξιν της τρόικας

Δύο μήνες μετά τα μέτρα-σοκ της 3ης Μαρτίου η κυβέρνηση σύρεται σε νέο πακέτο ακόμη πιο σκληρών και ισοπεδωτικών περικοπών για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Από τη χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μαξίμου, για τη διαμόρφωση του νέου, ακόμη πιο σκληρού, πακέτου μέτρωνΑπό τη χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μαξίμου, για τη διαμόρφωση του νέου, ακόμη πιο σκληρού, πακέτου μέτρωνΟι νέες αποφάσεις, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, δείχνουν ότι δεν έχουν όριο οι απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα προκειμένου να ανοίξουν τα πουγκιά της... αλληλεγγύης προς τη χώρα. Ακόμη, αυτά τα μέτρα εκφεύγουν της κοινής λογικής και ανατρέπουν τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και κάθε οικονομική θεωρία. Και αυτό καθώς οδηγούμαστε σε ύφεση άνω του 7% τη διετία 2010-11 και αφαίμαξη 25 δισ. από τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Και αυτές οι μονόπλευρες θυσίες θα γίνουν προκειμένου να λάβουμε δάνεια από το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη του ευρώ ύψους 120 δισ. ευρώ. Τα οποία μάλιστα «υπάρχει κίνδυνος να μη φτάσουν» για την εξυπηρέτηση των δανειακών μας αναγκών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Με τους εταίρους
Σύμφωνα με.....
την ενημέρωση που παρείχε χθες ο κ. Παπανδρέου στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμποροι και ΣΕΒ) αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα-σφαγείο:
1 Διαγράφονται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο (σημ. ήδη είχε περικοπεί 0,6 του μισθού στο Δημόσιο με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου) καθώς και η 13η και η 14η σύνταξη ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών.
2Ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ενσωματωθούν στους 12 μισθούς αλλά ως «επίδομα παραγωγικότητας» προκειμένου να μη μετράνε στη σύνταξη (σημ. ούτε σήμερα υπολογίζονται).
Και στον ιδιωτικό
3Η 13η και η 14η σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα θα καταργηθούν, εκτός και αν επιτευχθεί ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα με την περικοπή των μεγαλύτερων συντάξεων. Εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν οι μικρές συντάξεις καθώς το 65% των συντάξεων κινούνται κάτω των 600 ευρώ το μήνα.
4 Επιβάλλεται εισφορά 5-10% στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Με αυτό το ποσοστό θα συγκεντρωθούν 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
5Καταργείται η β' δόση του επιδόματος αλληλεγγύης (150 και έως 650 ευρώ οι πολύτεκνοι) που ανέμεναν να πάρουν 2,5 εκατ. φτωχοί πολίτες. Η παροχή ήταν να δοθεί μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρηθούν 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση όσων βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια.
Τέλος η Διαιτησία
6 Καταργείται η ευχέρεια των ομοσπονδιών να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή ικανοποητικών αυξήσεων.
7«Παγώνουν» οι αυξήσεις γενικά στον ιδιωτικό τομέα. Μέτρο που αναμένεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια, όσα και το νέο «Πρόγραμμα Στήριξης».
8 Οι αποζημιώσεις από απολύσεις επανεξετάζονται, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η μείωση των αποζημιώσεων στους υπαλλήλους (με αντίστοιχη αύξηση των εργατοτεχνιτών).
9 Επιταχύνονται οι προθεσμίες εφαρμογής των διατάξεων εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, αλλά διατηρούνται οι προθεσμίες (μεταβατικές διατάξεις) για τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ. Ετσι, θα αυξηθούν από το 2011 τα όρια των γυναικών στο Δημόσιο και το ΙΚΑ (με 18,5 έτη), αλλά από το 2013 στις ΔΕΚΟ και, τέλος, από το 2018 θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (15ετία και νέα ποσοστά σύνταξης από 0,7% τον χρόνο και έως 2% για εργασία πέραν των 40 ετών).
10 Αυξάνεται το ποσοστό απολύσεων από 2% τον μήνα (για επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων) σε 4%.
«Εκρήξεις»
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, σε ερώτηση εάν περιμένει εντάσεις, δήλωσε ότι «κοινωνικές εκρήξεις ήδη συμβαίνουν και αντιλαμβάνεστε ότι τέτοια μέτρα, όπως είπα και στους κυρίους της τρόικας, είναι σαν να σπέρνεις ανέμους. Και στην Ελλάδα λέμε ότι όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες». Και εκ μέρους της ΟΚΕ ο Χρ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής τον οποίο να τον υποστηρίξουμε έτσι ώστε να μην έχουμε διεύρυνση της φτώχειας στην πατρίδα μας». *