1.5.10

Καταιγισμός εξελίξεων



Σάββατο, 1 Μαΐου 2010, 15:10
Συννεφιασμένη μαγιάτικη Κυριακή. Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας «κλείδωσε» και απομένει η διαδικαστική ρύθμιση των λεπτομερειών του δανείου.
Οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες θα τρέξουν με καταιγιστικό ρυθμό, καθώς από όλες τις πλευρές ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος και αιτία να καθυστερήσει η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ήδη, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ....
και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν 24 ώρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, ότι είναι αποφασισμένοι να «δράσουν γρήγορα» για την υλοποίηση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα, δε, με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι το ακριβές ποσό του δανείου «παίζει», αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ των 100 και 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γι' αυτά τα χρήματα το «Spiegel» θεωρεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιτηρεί την Ελλάδα για μια τουλάχιστον δεκαετία. Σχεδόν μια γενιά Ελλήνων θα ζήσει υπό τις προσταγές του ΔΝΤ.  
Η διαδικασία
Το Eurogroup, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, συγκαλείται το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπου θα διευκρινιστεί απλώς και μόνο το καθαρά διαδικαστικό κομμάτι του μηχανισμού στήριξης.
Στην Αθήνα, στις 9:30, το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενημερώνεται για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Παραμένει ασαφές μόνο το αν η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει από τον πρωθυπουργό ενώπιον των υπουργών ή αν θα ακολουθήσει ένα είδος διαγγέλματος, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε τηλεοπτικά από το Καστελόριζο.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη βελγική πρωτεύουσα, έχοντας στο υπουργικό του χαρτοφυλάκιο τα μέτρα ανάσα για τους Ευρωπαίους, αλλά θηλιά για τους Έλληνες
Ουσιαστικά, το Eurogroup απλώς θα επιβεβαιώσει τα μέτρα που θα έχει ανακοινώσει η Αθήνα.
Οι εθνικές κεφαλές της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου ή στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
Τα διπλωματικά ραντεβού έχουν πλέον «κλειδώσει», καθώς από κάθε πλευρά διατυπώνεται η άποψη, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.
«Η ημερομηνία της 10ης Μαΐου δεν συζητείται επί του παρόντος. Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης των δανείων προς την Ελλάδα την Παρασκευή 7 Μαΐου. Γιατί να περιμένουμε περισσότερο;» αναφέρει κοινοτική πηγή.
Σώζεται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;
Τα μέτρα στον δημόσιο τομέα εδώ και καιρό είναι «κλειδωμένα» και η  θετική εξέλιξη - εάν  τελικά υπάρξει- θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτό απλώς θα επισημοποιηθεί από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 9:30 το πρωί της Κυριακής.
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν ότι, στις σκληρές διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, φάνηκε η πρόθεση να διασωθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Απομένει η διατύπωση που θα υπάρξει για το συγκεκριμένο ανοιχτό θέμα.
Δηλαδή, αν οι δύο μισθοί θα δίνονται με τη μορφή μπόνους, επιδόματος παραγωγικότητας ή με κάποια… άλλη μορφή.
Η μοναδική- τελικά- θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έρχεται διά χειρός ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προφανώς, ζήτησε και πήρε ανταλλάγματα (μόνο;) για τον δημόσιο τομέα. Ποτέ δεν θα απαιτούσε περικοπές στον ιδιωτικό, καθώς είναι σαφές ότι ο οργανισμός που δημιουργήθηκε στη βάση του Μπρέτον Γουντς - άκρατος καπιταλισμός- δεν θα μπορούσε να πλήξει ευθέως τον ιδιωτικό τομέα.
Η εντολή για την περικοπή του 13 και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα ήταν έργο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Βερολίνου.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο πρώτος που είχε ανοίξει το θέμα, την περικοπή και στον ιδιωτικό τομέα των δύο επιπλέον μισθών, ήταν ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος το είχε ζητήσει σχεδόν αμέσως μετά τη δέσμη των πρώτων σκληρών μέτρων, στις αρχές Μαρτίου.
Αρμαγεδών στο Δημόσιο και στους έμμεσους φόρους  
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησαν «φωτιά και τσεκούρι» στο Δημόσιο.
-Κόβονται 13ος- 14ος μισθός και στο Δημόσιο και στις συντάξεις.
-Μείωση συντάξεων, ειδικά των αποκαλούμενων υψηλών.
- Έρχονται χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς δεν θα ανανεωθούν χιλιάδες συμβάσεις έργου και ορισμένου έργου.
- Επιβάλλεται αύξηση των (εύκολων) έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
- Το ΦΠΑ αυξάνεται, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε και πήρε αύξηση του ΦΠΑ στο 25% και όχι στο 23%, που αρχικά είχε διαφανεί.
Το ελληνικό πείραμα!
Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι φωνές, ότι η Ελλάδα είναι το «πειραματόζωο» στα μέτρα λιτότητας που επιθυμεί να εφαρμόσει η ΕΕ στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.
Αρκετοί αναλυτές επικεντρώνουν στην κωλυσιεργία που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόφαση για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
Έπρεπε, αναφέρουν, αφού γνώριζαν τα στοιχεία να επιβάλουν τη λιτότητα από τον προηγούμενο Νοέμβριο και όχι να «παίζουν παιχνίδια», δίνοντας τη δυνατότητα στις αγορές, που κατά τεκμήριο λειτουργούν κερδοσκοπικά, να δημιουργήσουν κλίμα οικονομικής τρομοκρατίας για εξάπλωση της κρίσης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Κατά αυτό τον τρόπο, επλήγησαν οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας - υποβαθμίστηκαν από τους αμφιλεγόμενους πλέον οίκους αξιολόγησης- δίνοντας πάτημα στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορά να επιζητά σκληρούς καπιταλιστικούς όρους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
zougla.gr