22.2.10

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει τη μνήμη

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει τη μνήμη

Ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά νέες πληροφορίες, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Παρόλο που οι ευεργετικές επιδράσεις της "σιέστας" στον άνθρωπο είναι εμφανείς, η επιστήμη δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να παρουσιάσει πειστικές αποδείξεις.

Η τελευταία αυτή έρευνα υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται, ενδεχομένως, τον ύπνο για να επεξεργάζεται μνήμες μικρής διάρκειας, δημιουργώντας "χώρο" για τα περιστατικά που πρέπει να μάθει.

Στο πείραμα παραδόθηκε το πρωί μάθημα σε 39 εθελοντές. Στη συνέχεια, αφού οι μισοί κοιμήθηκαν για 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας, εξετάστηκαν στο μάθημα που τους είχε παραδοθεί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τους άυπνους.

Εξετάσεις σχετικά με την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου εμφάνισαν πως η διαδικασία ενδέχεται να πραγματοποιείται στη φάση μεταξύ βαθύ ύπνου και ονείρων, που ονομάζεται στάδιο 2. Σε αυτή τη φάση οι μνήμες που βασίζονται στα γεγονότα μεταφέρονται από την «προσωρινή αποθήκευση» στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, στην περιοχή που ονομάζεται προμετωπικός φλοιός του εγκεφάλου.

Ο Matthew Walker, επικεφαλής της έρευνας εξήγησε ότι ο ύπνος "Είναι σαν τα εισερχόμενα e-mail στον ιππόκαμπό σας να είναι πλήρη και, μέχρι να κοιμηθείτε και να καθαρίσετε όλα αυτά τα e-mail γεγονότων, να μην μπορείτε να λάβετε περαιτέρω μηνύματα”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, παρουσιάστηκαν σε ειδικό συνέδριο.

enet/EFENPRESS