Λόγω της κλιματικής αλλαγής
Σπανιότεροι αλλά πιο επικίνδυνοι οι κυκλώνες
Οι τροπικοί κυκλώνες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες θα συμβαίνουν πιο σπάνια αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα από κορυφαίους ειδικούς του πλανήτη, οι οποίοι ενώ μέχρι τώρα διαφωνούσαν, για πρώτη φορά κατέληξαν σε συναίνεση.
Άσχετα με την ονομασία τους στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη (τυφώνες στην Ανατολική Ασία, θύελλες στον Ατλαντικό κλπ), οι τροπικές καταιγίδες ή κυκλώνες προκαλούνται από την θερμότητα των θαλασσών, συνεπώς η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης λόγω του «φαινομένου του θερμοκηπίου» θα έχει συνέπειες και σε αυτό τον τομέα.
Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπό τον Τομ Κνούτσον της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, μελέτησαν και αξιολόγησαν οποιαδήποτε έρευνα έχει γίνει πάνω σε αυτό το ζήτημα κατά την τελευταία τετραετία.
Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, κατέληξαν ότι η συχνότητα των κυκλώνων θα μειωθεί από 6% έως 34% ως το 2100, αλλά η έντασή τους θα ενισχυθεί, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν από 2% έως 11%. Μια αύξηση κατά 11% «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 60% περίπου των καταστροφών, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον καθηγητή μετεωρολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κέρι Εμάνουελ.
Παράλληλα, οι κυκλώνες/τυφώνες θα φέρνουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Η βροχόπτωση εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί έως 20% σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το «μάτι» της καταιγίδας. Κάτι τέτοιο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, αυξάνει τον κίνδυνο για πλημμύρες και άλλες καταστροφές.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να πει κανείς με σιγουριά ότι αυτή η αλλαγή των κυκλώνων και καταιγίδων έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, γι’ αυτό επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν και άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα.
enet/ MARC-review/ EFENPRESS