23/12/2009
Πριν μερικά χρόνια θα ακουγόταν ως ανέκδοτο. Ο κόσμος όμως αλλάζει και μαζί του και οι κανόνες της αγοράς. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 17 κινέζικα καταστήματα λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη των Ιωαννίνων.
Δεν πρόκειται μόνο για μικρά μαγαζιά και ατομικές επιχειρήσεις. Κάποια είναι διώροφα εμπορικά κέντρα εκατοντάδων μέτρων, ενώ κάποια άλλα λειτουργούν ακόμη και ως υποκαταστήματα με βάση την Αθήνα! Πρόκειται για μια αναπόφευκτη εξέλιξη απέναντι στην οποία οι έμποροι της πόλης στέκονται προβληματισμένοι και...ανήσυχοι.
Πρώτα ήταν τα πολυκαταστήματα και τα επερχόμενα μεγάλα εμπορικά κέντρα, μετά ήρθε η οικονομική κρίση, και τώρα τα κινέζικα καταστήματα. Το τοπικό εμπόριο νιώθει να το πολιορκούν από παντού.
17 κινέζικα καταστήματα
Η «κινέζικη επέλαση», όπως τη χαρακτηρίζουν οι έμποροι, είναι αυτή που τους ανησυχεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Κι αυτό επειδή εν μέσω οικονομικής κρίσης «ανθίζουν». Η απόδειξη βρίσκεται γύρω μας, στην πόλη μας. Τον τελευταίο μόνο μήνα άνοιξαν πέντε νέα καταστήματα –το ένα μάλιστα είναι πολυκατάστημα. Ένα διώροφο εκατοντάδων τ.μ. στην περιοχή του Αεροδρομίου (πίσω ακριβώς από το σούπερ μάρκετ Lidl). Στην πινακίδα αναγράφεται «M.E.C. supermarket». Το κόκκινο χρώμα των τοίχων του καταστήματος και τα κόκκινα παραδοσιακά φαναράκια με τα κρόσσια –σήμα κατατεθέν των κινέζικων καταστημάτων- προδίδουν αισθητά την ταυτότητά τους. Στα Γιάννενα σήμερα λειτουργούν 17 κινέζικα καταστήματα. Τα περισσότερα από αυτά άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο. Ξαφνικά, ξεφύτρωσαν κινέζικα στην οδό Ανεξαρτησίας, στην οδό Τσιριγώτη, στην οδό Παύλου Μελά (δύο καταστήματα μέσα σε μια εβδομάδα), στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Μόλις έξι από αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκαταστήματα με βάση την Αθήνα. Στο σύνολο των καταστημάτων αυτών, εργάζονται Κινέζοι –πρόκειται κυρίως για οικογενειακές επιχειρήσεις- που είτε δεν μιλούν ελληνικά είτε αποφεύγουν να τα μιλήσουν.
Τα πρώτα δειλά βήματα από τους Κινέζους είχαν γίνει στα Γιάννενα πριν από οκτώ χρόνια περίπου. Τότε ήταν που άνοιξαν στην Καλούτσιανη, στις οδούς Αγίας Μαρίνας και Μπιζανίου (λίγο αργότερα), τα πρώτα κινέζικα καταστήματα. Η γειτονιά που επιλέχτηκε δεν ήταν τυχαία. Μια υποβαθμισμένη σχετικά γειτονιά στο κέντρο της οποίας υπήρχε σταθμός ΚΤΕΛ.
Ανήσυχοι οι έμποροι
Από τότε πολλά άλλαξαν, τα κινέζικα επεκτάθηκαν σε πολλές γειτονιές και κυρίως έγιναν μεγαλύτερα και με περισσότερη ποικιλία ρούχων και παπουτσιών, αλλά και ειδών δώρων, κερδίζοντας πολλούς πελάτες. Πελάτες που τα προτιμούν λόγω των φτηνών προϊόντων, εξυπηρετώντας τις πρόσκαιρες ανάγκες τους.
Όσο ευχαριστημένοι είναι κάποιοι καταναλωτές, τόσο δυσαρεστημένοι είναι οι έμποροι. Τη δυσαρέσκειά του «για τα κινέζικα που κατακλύζουν την πόλη» εξέφρασε χτες και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ (Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών) Ιωαννίνων Χρήστος Μπουκουβάλας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας ο οποίος μιλώντας στον «Η.Α.» τόνισε: «Μας ενοχλεί που δεν τα ανοίγουν άνθρωποι της πόλης». Παραδέχεται όμως ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό. «Όλο το εμπόριο στην Ελλάδα γίνεται με εισαγόμενα προϊόντα» υπογραμμίζει. Ο κ. Μπαράτσας, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, στις 15 Νοεμβρίου, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας για τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων, και δη των κινέζικων. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Η δική μας περιοχή μπορεί να μην έχει ακόμα ιδιαίτερο πρόβλημα, σε άλλους νομούς όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε μια πόλη, σαν τα Γιαννιτσά, άνοιξε ένα κατάστημα 2.500 τ.μ.» μας λέει. Και όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πέρασαν οι εποχές που τα κινέζικα φημίζονταν για φτηνά και κακής ποιότητας προϊόντα. «Παραμένουν φτηνά, αλλά πια φτιάχνουν και προϊόντα ποιότητας» επισημαίνει, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στην εμπορική αγορά.
Ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κινέζικης επέλασης, τα επιμελητήρια της χώρας αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους στα αλλοδαπά καταστήματα. «Δημιουργείται η αίσθηση αδιαφάνειας γύρω από τα μαγαζιά αυτά. Ποιοι τα έχουν, πώς δουλεύουν, με τι άδειες» διευκρινίζει ο κ. Μπαράτσας, συμπληρώνοντας: «Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν ένα περιβάλλον θεμιτού ανταγωνισμού». Για τη λειτουργία των κινέζικων, πολλά έχουν γραφεί και ακουστεί. Όπως δείχνει η πρακτική, οι Κινέζοι φέρνουν προϊόντα και τα προϊόντα Κινέζους. Η αξιοποίηση της κινεζικής κοινότητας στο εξωτερικό αποτελεί επίσημη πολιτική του κινεζικού κράτους, το οποίο συνδέει τη μετανάστευση με τις εξαγωγές.
Βαρβάρα Αγγέλη Ηπειρωτικός Αγών.
Epirus-Ellas/ EFENPRESS