Βαριά η σκιά της επίσκεψης στην Κούβα
Του Ανδρέα Παράσχου
Στην επιστολή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποδεικνύεται με νόημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ότι η επίσκεψή του στην Κούβα, όπως και οι δηλώσεις του, δεν εξυπηρετούν τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.
Παρατεταμένους πονοκεφάλους προκαλούν στις δύο διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους ομογενείς, τα παρεπόμενα της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στην Κούβα. Όπως προκύπτει από την επιστολή του κουβανικής καταγωγής γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στον Πρόεδρο Χριστόφια και από πληροφορίες της «Κ» από ομογενειακούς κύκλους, τόσο η πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, όσο και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, καθώς και η ηγεσία της κυπριακής ομογένειας, έχουν επιφορτιστεί, σε αυτή την κρίσιμη για το Κυπριακό περίοδο, με ένα επιπρόσθετο – κουβανικό – πονοκέφαλο. Αυτόν της διαχείρισης της έντονης δυσφορίας που προκάλεσε σε διάφορα επίπεδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο το άνοιγμα πρεσβείας της Κύπρου στην Κούβα, όσο και η επίσκεψη Χριστόφια στην Αβάνα και κυρίως το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η επιστολή Μενέντεζ, η οποία – σύμφωνα με την OffSite (4/11/2009) – παρελήφθη από την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον την προπερασμένη Παρασκευή, είναι γραμμένη σε αυστηρό ύφος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ωστόσο η διατύπωση και παραπόνων από πλευράς του γερουσιαστή τής δίνει παράλληλα και ένα πιο συγκαταβατικό τόνο. Μάλιστα, όπως ο γερουσιαστής εκμυστηρεύθηκε σε Κύπριους ομογενείς, καθυστέρησε αρκετό καιρό να την ετοιμάσει, γιατί δεν ήθελε να τη γράψει εν θερμώ.
Μενέντεζ: «Ήταν ασέβεια»
Όπως πληροφορείται η «Κ», στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο γερουσιαστής εκφράζει έντονη έκπληξη για τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια στην Κούβα. Μάλιστα, μνημονεύεται ιδιαίτερα η αναφορά που έκανε ο κ. Χριστόφιας, ότι το πρώτο πλοίο που έσπασε το αμερικανικό εμπάργκο το 1962 ήταν κυπριακό. Ο γερουσιαστής παράλληλα σημειώνει: «Έχω αφιερώσει πάρα πολλά χρόνια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας αγωνιζόμενος για την Κύπρο και την Κούβα, όπου και στις δύο έχουν σημειωθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση των περιουσιών, στην πρώτη από την Τουρκία και στη δεύτερη από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι αναφορές σας για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών της Κούβας και της Κύπρου αποτελούν ασέβεια».
Παράλληλα, στην επιστολή Μενέντεζ υποδεικνύεται με νόημα ότι η επίσκεψη Χριστόφια και οι δηλώσεις του στην Κούβα δεν εξυπηρετούν τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.
Πονοκέφαλος
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, εκτός από την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει από τους Κύπριους ομογενείς, αντλεί σημαντική υποστήριξη για την εκλογή του στη γερουσία και από τους Κουβανούς των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε δέκτης σφοδρών επικρίσεων και από τους ομογενείς του. Ο γερουσιαστής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», εξηγεί στους ομογενείς του ότι επιχείρησε να προλάβει τη δημιουργία προβλημάτων, με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Κούβα, και ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από πλευράς Χριστόφια, οι οποίες και δεν τηρήθηκαν, σύμφωνα με τον γερουσιαστή. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλά για «αχαριστία» από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, «η οποία τον λυπεί και τον απογοητεύει».
Διχογνωμία ομογενών
Ο γερουσιαστής δεν είχε να διαχειριστεί μόνο την αντίδραση των συμπατριωτών του. Όπως είπε σε Κύπριους ομογενείς, το γραφείο του βομβαρδίστηκε από τηλεφωνήματα Τουρκο-αμερικανών, οι οποίοι έσπευσαν να του υποδείξουν με ειρωνεία «τι έκαναν οι Κύπριοι φίλοι του».
Ωστόσο, παρά την πικρία του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη λύση στο Κυπριακό, «μέχρις ότου η μπότα και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη φύγει από το νησί».
Σε σχέση πάντως με τους Κυπρίους της Αμερικής, παρά την καθολική αντίθεση με το ταξίδι Χριστόφια στην Κούβα και τις εκεί δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει πλήρης συστράτευση συμπαράστασης στον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, όμως, μεταξύ των ομογενών υπάρχει διχογνωμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να εκφραστούν και δημόσια οι αντιδράσεις των ομογενών, κάποιοι άλλοι ωστόσο πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να χαμηλώσουν οι τόνοι και απλώς να διαβιβαστούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι απόψεις των ομογενών για την κατάσταση και τρόποι για να ξεπεραστεί η κρίση, εν όψει μίας κρίσιμης περιόδου για το Κυπριακό, όπου η βοήθεια του γερουσιαστή Μενέντεζ κρίνεται πολύτιμη.
www.kathimerini.com.cy
Το σχόλιό μας:
-Συνήθως δεν σχολιάζουμε τις ειδήσεις από Κύπρο, γιατί σαφώς οι Κύπριοι γνωρίζουν πιο καλά από εμάς τις ειδικές συνθήκες...
-Όμως, δεν πιστεύουμε ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή για επίσκεψη στη Κούβα . Δυστυχώς η Κύπρος δεν είναι Ρωσία, για να έχει την πολυτέλεια να κάνει επισκέψεις σε χώρες που δεν έχουν τις ..καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και να προβαίνει και σε δηλώσεις.
Ένας ηγέτης πρώτα πρέπει να σκέφτεται το συμφέρον της πατρίδος του και μετά να εκφράζει τις όποιες πολιτικές του πεποιθήσεις...
EFENPRESS