Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009
Αποχή της Αθήνας από ψήφισμα κατά του Τελ-Αβίβ στον ΟΗΕ..!
Σε νέα φάση έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ καθώς τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο, συνεχίζεται με επαυξημένη διάθεση και από τη νέα κυβέρνηση.
Μετά τον «Ένδοξο Σπαρτιάτη» του 2008 έρχεται μία μεγάλη άσκηση έρευνας-διάσωσης μάχης (Combat Search & Rescue) 9-16 Δεκεμβρίου στην Ανδραβίδα, αλλά την κυριότρη εξέλιξη την είχαμε σε διπλωματικό επίπεδο:
Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ψήφιση της καταδικαστικής για το Ισραήλ έκθεσης 575 σελίδων του Δικαστηρίου Richard Goldstone για τις βιαιότητες των Ισραηλινών στη επίθεση κατά της Γάζας τον περασμένο χειμώνα!
Η έκθεση... υπερψηφίστηκε με 114 υπέρ, 18 κατά και 44 αποχές.
Εκτός από την Ελλάδα απείχαν και χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία κλπ.
Η καταδικαστική έκθεση αρχικά είχε ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη τον περασμένο μήνα. Οι 18 χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και το Ισραήλ.
Μάλιστα ο Ριάντ Μανσούρ, Πρέσβης και μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, σημείωσε ότι "μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών εθνών» απείχε από το ψήφισμα.
Για την Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ακολουθούσε παραδοσιακά αντιισραηλινή στάση σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες ήταν πραγματικά ένα «μεγάλο βήμα» η αποχή της.
Σε ότι αφορά την CSAR συνάσκηση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών αυτή πρόκειται να διεξαχθεί στην Ανδραβίδα και οι Ισραηλινοί θα μεταφερθούν με ελικόπτερα Super Stallion.
Πρόκειται για σειρά ασκήσεων που στόχο έχουν από πλευράς Ισραηλινών την εξοικείωση των πληρωμάτων σε αποστολές εντός περιοχών με υψηλή αντιαεροπορική προστασία και σε περιβάλλον έντονης ηλεκτρονικής δραστηριότητας, κάτι που το εκπαιδευτικό πεδίο του του ΚΕΑΤ-ΣΟΤ, το προσφέρει και με το παραπάνω.
Σε ότι αφορά τις γενικότερες ελληνοισραηλινές σχέσεις, είναι σαφές ότι η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιορισμένες πιθανότητες βελτίωσής τους στο εγγύς μέλλον έχουν φέρει Ελλάδα και Ισραήλ πιό κοντά. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσον αυτή η προσέγγιση θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα...πηγή defence net/greece -Salonika