
Οι Κούρδοι της Συρίας θα απαιτήσουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη χώρα που θα επιτρέπει την περιφερειακή αυτονομία και τη διατήρηση δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει στο Reuters ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος, επιμένοντας σε ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο Σύρος πρόεδρος, όπως σημειώνει το πρακτορείο.
Το αίτημα για ομοσπονδιακή διακυβέρνηση ενισχύθηκε καθώς οι μειονότητες της χώρας είδαν με τρόμο τις μαζικές δολοφονίες των Αλαουιτών τον περασμένο μήνα, με κουρδικές δυνάμεις να κατηγορούν τον προσωρινό πρόεδρο Αχμέντ αλ Σάρα και τους ισλαμιστές συμμάχους του ότι χαράζουν τη λάθος πορεία για τη νέα Συρία και μονοπωλούν την εξουσία, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Το αίτημα για ομοσπονδιακή διακυβέρνηση ενισχύθηκε καθώς οι μειονότητες της χώρας είδαν με τρόμο τις μαζικές δολοφονίες των Αλαουιτών τον περασμένο μήνα, με κουρδικές δυνάμεις να κατηγορούν τον προσωρινό πρόεδρο Αχμέντ αλ Σάρα και τους ισλαμιστές συμμάχους του ότι χαράζουν τη λάθος πορεία για τη νέα Συρία και μονοπωλούν την εξουσία, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Αντίπαλα συριακά κουρδικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της κυρίαρχης παράταξης στα βορειοανατολικά της χώρας, συμφώνησαν σε ένα κοινό πολιτικό όραμα – που περιλαμβάνει τον φεντεραλισμό – τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κουρδικές πηγές. Δεν το έχουν όμως ανακοινώσει επίσημα.
Ομάδες υπό την ηγεσία των Κούρδων ανέλαβαν τον έλεγχο περίπου του 1/4 της συριακής επικράτειας κατά τη διάρκεια του 14χρονου εμφυλίου πολέμου. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπέγραψαν τον περασμένο μήνα συμφωνία με τη Δαμασκό για τη συγχώνευση των κυβερνητικών οργάνων και των δυνάμεων ασφαλείας των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση.
Ενώ παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη συμφωνία, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες ισλαμιστές της Συρίας διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην εποχή μετά την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτύχει να σεβαστούν την ποικιλομορφία της Συρίας παρά τις υποσχέσεις για ένταξη.
Ο Badran Jia Kurd, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Κούρδων, είπε στο Reuters ότι όλες οι κουρδικές φατρίες συμφώνησαν σε ένα "κοινό πολιτικό όραμα" που τονίζει την ανάγκη για "ένα ομοσπονδιακό, πλουραλιστικό, δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα".
Οι γραπτές του απαντήσεις σε ερωτήσεις του Reuters σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Κούρδων επιβεβαίωσε τον στόχο του φεντεραλισμού από τότε που τα κουρδικά κόμματα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα.
Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Κούρδων έχει αποφύγει για χρόνια τη λέξη "φεντεραλισμός" στην περιγραφή των στόχων της, ζητώντας αντίθετα για αποκέντρωση. Οι Κούρδοι της Συρίας λένε ότι στόχος τους είναι η αυτονομία εντός της Συρίας - όχι η ανεξαρτησία.
Ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ Σάρα έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, λέγοντας στον Economist τον Ιανουάριο ότι δεν έχει λαϊκή αποδοχή και δεν είναι προς το συμφέρον της Συρίας.
Οι Κούρδοι, κυρίως Σουνίτες Μουσουλμάνοι, μιλούν μια γλώσσα που σχετίζεται με τα Φαρσί και ζουν κυρίως σε μια ορεινή περιοχή που απλώνεται στα σύνορα της Αρμενίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Τουρκίας. Στο Ιράκ, έχουν το δικό τους κοινοβούλιο, κυβέρνηση και δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Badran Jia Kurd είπε ότι το θεμελιώδες ζήτημα για τη Συρία είναι "η διατήρηση της διοικητικής, πολιτικής και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής", κάτι που θα απαιτούσε "τοπικά νομοθετικά συμβούλια εντός της περιοχής, εκτελεστικά όργανα να διαχειρίζονται τις υποθέσεις της περιοχής και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας που συνδέονται με αυτά".
Αυτό θα πρέπει να οριστεί στο συνταγματικό πλαίσιο της Συρίας, πρόσθεσε.
Πηγή: capital.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com