9.4.25

Live: Ο Τραμπ πυροβολεί αδιακρίτως με δασμούς – Πολλαπλασιάζονται τα «θύματα», θρίλερ διαρκείας





Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με άνευ προηγουμένου δασμούς ΗΠΑ κατά Κίνας. Εύθραυστο σκηνικό στις αγορές παρά την ανάκαμψη


Το είπε και έγινε. Οι ανταποδοτικοί δασμοί του Τραμπ, από 11% έως και 104%, τέθηκαν σε ισχύ και μαζί με τον γενικό δασμό του 10% καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ και οδηγούν παγκόσμια οικονομία και αγορές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους «εκρηκτικούς» δασμούς ισχυριζόμενος ότι εξαιτίας αυτών ήδη στην αμερικανική οικονομία εισρέουν καθημερινά 2 δισ. δολάρια.

Οι αγορές είναι και πάλι σε πανικό. Στη Wall Street, που είχε ανοίξει με κέρδη 4%, οι δείκτες έκλεισαν και πάλι στο κόκκινο.



Μαζικές ρευστοποιήσεις σαρώνουν το πρωί της Τετάρτης και τις αγορές της Ασίας. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι επενδυτές «δεν προλαβαίνουν» πλέον τον Τραμπ. Δηλώσεις και αποφάσεις έρχονται σε καταιγιστικό ρυθμό και σκορπίζουν τρόμο.


Τσουνάμι ρευστοποιήσεων σαρώνει μετοχές, ομόλογα, δολάριο, πετρέλαιο - Διασώζεται μόνο η Κίνα


Ένα τσουνάμι χτυπά τις διεθνείς αγορές, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και δεν αφήνει τίποτα όρθιο: οι μετοχές καταρρέουν, τα ομόλογα βυθίζονται, τα νομίσματα τρέμουν και το πετρέλαιο γονατίζει. Ποιοι διασώζονται; Οι κινεζικές μετοχές με τη στήριξη του Πεκίνου.

Ο καταλύτης; Οι εξοντωτικοί δασμοί 104% που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι τέθηκαν επισήμως σε ισχύ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε ισχύ οι ανταποδοτικοί δασμοί σε δεκάδες ακόμη χώρες, κυμαινόμενοι από 11% έως 86%. Μέσα σε λίγες ώρες, το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα κατέρρευσε, η αβεβαιότητα κορυφώθηκε και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση αναζωπυρώθηκαν.

Τσουνάμι ρευστοποιήσεων: Οι δασμοί Τραμπ βυθίζουν μετοχές, ομόλογα, δολάριο πετρέλαιο – Αντιστέκονται οι αγορές της Κίνας Ένα τσουνάμι χτυπά τις διεθνείς αγορές, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και δεν αφήνει τίποτα όρθιο: οι μετοχές καταρρέουν, τα ομόλογα βυθίζονται, τα νομίσματα τρέμουν και το πετρέλαιο γονατίζει. Ποιοι διασώζονται; Οι κινεζικές μετοχές με τη στήριξη του Πεκίνου.


Τι σημαίνει ο εμπορικός πόλεμος για την ποντοπόρο ναυτιλία


Ο πρόεδρος συνδέσμου ναυλομεσιτών Ελλάδος και ιδρυτικό στέλεχος της XCLUSIV SHIPBROKERS, Γιάννης Κοτζιάς, μιλάει στο κανάλι της «Ν».




Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος



Οι δημοσιογράφοι της «Ν» Ανέστης Ντόκας και Έφη Τριήρη συζητούν για τις 
εξελίξεις .






Βουτιά άνω του 4% για τον Nikkei - Αντιστέκονται οι κινεζικές μετοχές με στήριξη από το Πεκίνο. Άνοδος για τον Σύνθετο Δείκτη της Σαγκάης, μικρή πτώση για τον Hang Seng







Goldman Sachs: Το πλήγμα των δασμών στην οικονομία της Κίνας



Οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας κατά περίπου 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης 5% για φέτος. Η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη 4,5%, επισημαίνοντας τους καθοδικούς κινδύνους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η επίδραση των αμερικανικών δασμών δεν είναι γραμμική, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η Κίνα είναι η κύρια ή μοναδική πηγή ενός προϊόντος, επομένως θα ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα, για περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα, οι ΗΠΑ βασίζονται στην ασιατική χώρα για πάνω από το 70% της προσφοράς τους.

Η ανάλυση δείχνει ότι ακόμη και αν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς, η περαιτέρω ζημιά στην κινεζική οικονομία θα είναι περιορισμένη, αν και η πίεση μέχρι στιγμής είναι σημαντική.


Συνάντηση Μελόνι-Τραμπ στις 17 Απριλίου



Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στις 17 Απριλίου πρόκειται να συναντηθεί, στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πρόκληση που επιλέγουμε -ήμασταν από του πρώτους που το αναφέραμε και χθες (Δευτέρα) το επανέλαβε και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν- είναι η δυνατότητα να μηδενιστούν οι αμοιβαίοι εμπορικοί δασμοί επί των βιομηχανικών προϊόντων, με τη φόρμουλα, ακριβώς "μηδέν επί μηδενός"», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.


Σε χαμηλά τετραετίας το πετρέλαιο



Σε νέο χαμηλό τετραετίας βυθίζεται το πετρέλαιο καθώς ο εμπορικός πόλεμος απειλεί να επηρεάσει τη ζήτηση για ενέργεια.Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 4,4% το πρωί της Τετάρτης, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 56,97 δολάρια το βαρέλι.
Πτωτικά κατά 4% κινείται και το μπρεντ, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,31 δολάρια το βαρέλι.


Πτώση καταγράφουν και σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια.


Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρεί 4,3%.

Ο Hang Sengς στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 1,5%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας πέφτει 1,4%.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το χρηματιστήριο της Σαγκάης, το οποίο άνοιξε λίγο ψηλότερα.



Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το εάν οι δασμοί θα είναι μόνιμοι ή μέρος μιας διαπραγματευτικής στρατηγικής.

Τη Δευτέρα, ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο, Πίτερ Ναβάρο, έγραψε σε άρθρο του για τους Financial Times ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι απαραίτητοι επειδή «το διεθνές εμπορικό σύστημα έχει χαλάσει. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση. Για τις ΗΠΑ, είναι μια εθνική έκτακτη ανάγκη που προκαλείται από τα εμπορικά ελλείμματα που προκαλούνται από ένα στημένο σύστημα», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις του Ναβάρο έρχονται σε αντίθεση με όσα έχουν υποστηρίξει άλλοι αξιωματούχοι του Τραμπ.

Την Τρίτη, όταν οι αγορές της Ασίας βίωσαν μια σύντομη ανάκαμψη αφού κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, δήλωσαν ότι ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είχε γράψει σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ θα ηγηθούν των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία. «Σχεδόν 70 χώρες μας έχουν πλησιάσει θέλοντας να βοηθήσουν στην επανεξισορρόπηση του παγκόσμιου εμπορίου», είχε γράψει.

Και ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται όμως πρόθυμος να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

περισσότερα:https://www.naftemporiki.gr