Όπως αναφέρει το εξειδικευμένο σε αμυντικά θέματα ινδικό φόρουμ defence.in η Ελλάδα είναι πιθανό να προσφέρει αεροσκάφη Mirage 2000-5 στην Ουκρανία, μετά από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ινδική κυβέρνηση για πώληση των μαχητικών.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στο Παρίσι η Σύνοδος Κορυφής για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ουκρανία, όπου οι εκπρόσωποι των 31 χωρών που θα λάβουν μέρος αναμένεται να «καταθέσουν» τις… προσφορές τους για την ενίσχυση του Κιέβου, το δημοσίευμα αυτό έρχεται ίσως ως προάγγελος εξελίξεων, μιας και η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις 31 χώρες (παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη).
Οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να λάβει επιπλέον μαχητικά Mirage 2000-5 για την ενίσχυση των αεροπορικών της δυνατοτήτων δεν έχουν σταματήσει, αντίθετα, έχουν ενταθεί, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρει πρόσφατα, ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν σήμερα αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα προμηθεύσουν στο Κίεβο, συμπληρώνοντας τη δέσμευση της ίδιας της Γαλλίας.(Η Γαλλία δεν συνορεύει με την Τουρκία... )

«Η προσοχή έχει στραφεί προς την Ελλάδα, ως πιθανή πηγή για αυτά τα μαχητικά», γράφουν οι Ινδοί αναφερόμενοι στη χώρα μας και προσθέτουν:
«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk 2, μια προηγμένη έκδοση του αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες προσπάθειες της Αθήνας να πουλήσει αυτά τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με την ινδική κυβέρνηση, δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Σύμφωνα με αναφορές, η Ινδία μπορεί να βρήκε το κόστος της αναβάθμισης και συντήρησης των παλαιότερων πλατφορμών απαγορευτικό σε σύγκριση με την απόκτηση νεότερων αεροσκαφών.
Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της αεροπορίας της. Η Πολεμική Αεροπορία της ενσωματώνει ενεργά νεότερα μαχητικά Dassault Rafale, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται. Κατά συνέπεια, ο ελληνικός στόλος Mirage 2000-5 αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά, δυνητικά να καταστεί μη λειτουργικός μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθιστώντας τον διαθέσιμο προς μεταφορά. Πληροφορίες ανοιχτού κώδικα δείχνουν ότι η Ελλάδα αγόρασε αρχικά 25 Mirage 2000-5 Mk 2 (15 νέες κατασκευές και 10 αναβαθμίσεις από παλαιότερα Mirage 2000EGM) και έχει παραγγείλει συνολικά 24 Rafale».