Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να επιλεγεί ένα πρόσωπο με κεντρώα ή και κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα συναινέσεων.


Άλλωστε από το Μαξίμου ετοιμάζονται να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025 τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου επίσης θα αναζητηθούν συναινέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως θα ήθελαν τώρα να εκπέμψουν ένα σήμα πως σε θέματα πρώτης γραμμής  είναι εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».

Το δεύτερο σενάριο είναι να επιλεγεί μία υποψηφιότητα που να προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, καθώς το καλοκαίρι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βουλευτές είχαν θέσει θέμα στενότερης σύνδεσης με τις ρίζες του κόμματος. Πάντως η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και οι ανακοινώσεις (π.χ. για τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους) έγιναν δεκτές με ικανοποίησαν από τους «γαλάζιους».

Μάλιστα αυτό φάνηκε στο χαλαρό κλίμα, στα χαμόγελα και στις selfies στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της Ν.Δ. στο Μέγαρο Μαξίμου πριν τα Χριστούγεννα. Επομένως στα «γαλάζια» πηγαδάκια η εκτίμηση είναι πως οι πιέσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για την επιλογή ενός προσώπου από την κεντροδεξιά για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται  πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι.

Εφόσον δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.

H ονοματολογία

Το τελευταίο διάστημα τα ονόματα διαδέχονται το ένα το άλλο και είναι δύσκολο να γίνει με ασφάλεια πρόβλεψη για το πρόσωπο, που θα επιλεγεί. Για παράδειγμα το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου παραμένει στο τραπέζι, ενώ συζητήθηκαν πρόσφατες δηλώσεις στελεχών πρώτης γραμμής της Ν.Δ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου  θα μπορούσε να επαναπροταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ από την πλευρά του ο Β. Μεΐμαράκης επεσήμανε πως όταν οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν συνήθως προτείνουν τον ίδιο Πρόεδρο.

Η ονοματολογία πάντως έχει πάρει φωτιά και στα πρόσωπα που έχουν ακουστεί είναι αυτά του Λουκά Παπαδήμου (είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάιο του 2012), του Παναγιώτη Πικραμμένου (ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περίοδο 2019 – 2023) και του Ιωάννη Σαρμά (υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 25 Μαΐου 2023 έως τις 26 Ιουνίου 2023).

Από την κυβέρνηση θα ήθελαν να ασκήσουν … pressing στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το πρόσωπο, που θα προταθεί για την Προεδρία. Επομένως εξετάζονται και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον «γαλάζιο» πυρήνα αλλά μπορούν να σηματοδοτήσουν ένα πολιτικό άνοιγμα. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι μεταξύ άλλων του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Μαρίας Δαμανάκη και της ´Αννας Διαμαντοπούλου.

Υπενθυμίζεται πως δυνατά έχει ακουστεί  και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πάντως  σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε πως « η χώρα έχει πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως άκομψη. Έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και είναι άδικο αυτό που γίνεται». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προταθεί ξανά η κυρία Σακελλαροπούλου  επεσήμανε «δεν με αφορά εμένα αυτό. Άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό. Εγώ σας είπα την άποψή μου, ότι είναι μια πολύ καλή πρόεδρος».

Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάριο για μία υποψηφιότητα της Λίνας Μενδώνη,  ενώ στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου. Από την εξίσωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το στοιχείο της έκπληξης ή του αιφνιδιασμού, και να επιλέγει ένα πρόσωπο που να έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση τελικά που επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τις «ρίζες»  του κόμματος επικρατέστερος είναι  ο Κώστας Τασούλας.

https://www.naftemporiki.gr/