14.11.24

Ο Ερντογάν κόβει κάθε σχέση με το Ισραήλ – “Τελεία και παύλα”



 Την οριστική διακοπή των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ ανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε πως η Άγκυρα «δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Έχουμε κόψει το εμπόριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Τελεία και παύλα».

O Ερντογάν δήλωσε ότι ανησυχεί με όσα “ακούει” από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό. Για τον Έλον Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι τον θεωρεί απαραίτητο ως συνεργάτη μόνον για θέματα τεχνολογίας.


«Μου φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να εξάγω συμπεράσματα επ’ αυτού», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Μπακού, ερωτηθείς για την στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από Γενάρη. «Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα κάνει διαφορετικά βήματα σε ό,τι αφορά την περιοχή κατά την διάρκεια της θητείας του διότι το μήνυμα που εκπέμπεται κάποιες φορές μας ανησυχεί», δήλωσε σύμφωνα με το NTV.

Έχουμε κόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει αυτήν την στιγμή εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ και καμία διάθεση να τις αναπτύξει. «Μία Δημοκρατία της Τουρκίας της οποίας ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Έχουμε κόψει το εμπόριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Τελεία και παύλα».

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα, αλλά δεν έχει επισήμως διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ και η τουρκική πρεσβεία είναι ανοικτή και σε λειτουργία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα ως “γενοκτονία” και ζητά να υπάρξουν συνέπειες για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Προσέθεσε ότι ελπίζει ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ με στόχο την βελτίωση διμερών σχέσεων. «Η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ θα αμβλύνει, ελπίζω, τις εντάσεις στην περιοχή», είπε.

Κατά την εν πτήσει συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργασθεί με τον Ιλον Μασκ στον τεχνολογικό τομέα, εάν υπάρξουν οι ευκαιρίες. «Ο Μασκ είναι επιχειρηματίας που εργάζεται στους τομείς του διαστήματος και της τεχνολογίας. Η τεχνολογία δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου, χρειάζεσαι οπωσδήποτε συνεργασία. Αν υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα αυτόν, μπορούν να γίνουν βήματα με τον Μασκ», είπε.

Βλέπουν επίθεση από το Ισραήλ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ έκανε προηγουμένως δηλώσεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει η επιλογή της ειρήνης με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, είπε ο υπουργός: «Θα κατεβάσουν τα όπλα, θα παραδοθούν. Μόνο έτσι μπορούμε να το τελειώσουμε».  Για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της  Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TAI, ο Γκιουλέρ είπε: «Φυσικά, θεωρώ αξιοσημείωτη τη χρονική στιγμή (της επίθεσης). Στο περιστατικό αυτό στοχοποιήθηκε άμεσα η εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία, που σχετίζεται με την ειρήνη της χώρας και του έθνους μας».

Η πιθανότητα να επιτεθεί το Ισραήλ στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, είπε ο Γκιουλέρ: «Ο κ. Πρόεδρος (Ερντογάν) ανέφερε τη σημασία του εσωτερικού μετώπου και δήλωσε ότι πρέπει να το διασφαλίσουμε. Είμαι απόλυτα της άποψης ότι ο κ. Πρόεδρος έχει απόλυτο δίκιο. Χρειαζόμαστε πάντα το εσωτερικό μέτωπο. Με άλλα λόγια, ακόμη και σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, η ακεραιότητα και η δύναμη του εσωτερικού μετώπου είναι πάντα υπέρ μιας χώρας. «Θα επιτεθεί το Ισραήλ στην Τουρκία;» Θα εξέφραζε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρός μας αν δεν έβλεπε τέτοιο κίνδυνο; Φυσικά, μπορεί να επιτεθεί.»

Ο Γκιουλέρ μίλησε για τον διαρκή κίνδυνο να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κάτι που «μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αλλά φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί. Πρέπει, όμως, να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα. Γιατί είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του μεγάλου έθνους της. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους μέσα και θα αξιολογήσουμε κάθε είδους δυνατότητες. Επομένως, αξιολογούμε τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια, εργαζόμαστε, κάνουμε τα σχέδιά μας. Θέλουμε, όμως, να ζήσουμε ειρηνικά στη χώρα μας».

Ο υπουργός Άμυνας μίλησε ακόμη για την ανάπτυξη των συστημάτων της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας, έναν “Ατσάλινο Θόλο”, αντίστοιχο του ισραηλινού Σιδηρού (Iron Dome): «Η αμυντική μας βιομηχανία και όλοι οι διαχειριστές της γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες μας και χτίζουν πάνω σε αυτό κάθε μέρα… Τώρα έχουμε συστήματα αεράμυνας σε χαμηλό υψόμετρο. Σχεδόν όλα αυτά έχουν ήδη παραχθεί. Τα χρησιμοποιούμε ήδη. Διαθέτουμε συστήματα αεράμυνας μεσαίας απόστασης. Παράγονται και αυτά. Είναι όλα εγχώρια και εθνικά. Έχουμε πυραύλους αέρος-αέρος που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη. Υπάρχει σύστημα αεράμυνας σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, το SPIPER μας… Έχουμε παράγει και το SIPER. Τώρα παράγονται όλα αυτά. Έχουμε αρκετά SİPER, αρκετά HİSAR, αρκετά άλλα συστήματα αεράμυνας χαμηλότερου υψομέτρου, όπως το KORKUT κ.λπ., και τους πυραύλους αέρος-αέρος μας. Μόλις συμπληρώσουμε τον συνολικό αριθμό αυτών, φανταστείτε ότι όλα θα ελέγχονται από ένα σύστημα, ένα λογισμικό, ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο λεγόμενος ατσάλινος θόλος…».

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επαναβεβαίωσε την ήδη διατυπωμένη από τον Ερντογάν αποφασιστικότητα ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, για δημιουργία συνοριακής ζώνης ασφαλείας. Επανέφερε ακόμη την ρητορική περί «εθνικού κινδύνου από την επιθετικότητα του Ισραήλ». Αναφορικά δε με το «τι θα πράξει η διοίκηση Τραμπ αναφορικά με την στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη Συρία», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν τελικά.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε την μετατροπή του Αιγαίου «σε θάλασσα φιλίας» οπως και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Τραμπ και… Eurofighter

Ο υπουργός Γκιουλέρ ερωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Συρία, υπό τη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ: «Ο κ. Τραμπ έδωσε οδηγίες για απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ θα το τονίσει έντονα αυτό και μπορεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και την περιοχή».

Σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-16 και F-35, ο Γκιουλέρ είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι ήδη πολύ θετικές, δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση. Πιστεύω ότι μπορεί να πάει παραπέρα. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, και θα αγοραστούν και τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί. Μετά από αυτό, θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και πολύ καιρό, αλλά τελικά, με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία, η Γερμανία τελικά απάντησε θετικά».

https://slpress.gr

_______________________

Αναρτήθηκε από τον κ. Μιχάλη Τσολάκη