12.11.24

ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΕΜΑΛ. Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΕΜΑΛ!

 Χιλιάδες Τούρκοι "επισκέπτες" στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης για την επέτειο θανάτου του Κ(ρ)εμάλ



{Χιλιάδες Τούρκοι "εκδρομείς" [βρέθηκαν στις 10/11/24] στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 86η επέτειο, από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ. πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης στο σπίτι όπου... "γεννήθηκε" ο ιστορικός ηγέτης της χώρας τους και στεγάζεται το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Για το λόγο αυτό, ήταν κλειστή  για τους οδηγούς η οδός Αποστόλου Παύλου, ενώ τα τουριστικά λεωφορεία με τα οποία είχαν φτάσει οι Τούρκοι εκδρομείς στην πόλη, ήταν σταθμευμένα και στα δύο ρεύματα της οδού Αγίου Δημητρίου, μέχρι το ύψος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.
Πηγή: capital.gr}


ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΕΜΑΛ.

Από την Χρυσαυγή και όχι από την Θεσσαλονίκη


Την καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ από την Χρυσαυγή, πρώτη είχε αναδείξει το 2009 η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα», η οποία φιλοξενησε  σχετικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού.

Όπως ανέφερε- και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα και εφημερίδες κατα καιρούς –  όταν Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν το 1922 στο τότε Σαρίγερ (»χρυσός βράχος»), ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με Τούρκους κατοίκους του χωριού, που ακόμη δεν το είχαν εγκαταλείψει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών.(Μέχρι  την μικρασιατική καταστροφή στη σημερινή Χρυσαυγή,  κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι συγγενείς του Κεμάλ Ατατούρκ.Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη). 


Και η μαμή 
Από αυτούς λοιπόν έμαθαν οι Ελληνες ότι  ο Κεμάλ Ατατούρκ,  γεννήθηκε το 1881 και έζησε στο χωριό τους έως την ηλικία τον 8 ετών. Μάλιστα, αναφέρθηκε  στα δημοσιεύματα ότι λίγα χρόνια πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών ζούσε στην Χρυσαυγή και η γριά μαμή που  είχε ξεγεννήσει την μάννα του Zubeyde, με το όνομα Φατμέ Χανούμ. 
Από τα ρεπορτάζ που έγιναν προέκυψε ότι στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αργότερα εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα Ανδρέα Στάθη, ο οποίος στην συνέχεια  έγινε και πρόεδρος του χωριού Χρυσαυγή- και για αυτό οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι τον φώναζαν με το παρατσούκλι «Κεμάλ» 
«Η αλήθεια αυτή αποσιωπήθηκε από τον καλπάζοντα τουρκικό εθνικισμό ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει τον Κεμάλ γεννημένο στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία άκμαζε και έλαμπε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη, και όχι σε ένα άγνωστο φτωχό χωριουδάκι έξω από τον Λαγκαδά» αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα της »Ζαγάλισα».

Και μαρτυρία της  αδελφή του Κεμαλ
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που αναφέρεται σε παλιότερο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος είναι ότι  το 1981 και με αφορμή τους τουρκικούς εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ, οι τότε βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως τη θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί την μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του, της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε στην τουρκική βιβλιογραφία.


Διαβάστε περισσότερα στο https://www.onalert.gr/ellinotourkika/o-boutaris-vrike-pou-gennithike-o-kemal/115528/