ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
«Ήταν ώρα, συνεχίζουμε»! τόνισε με ηρεμία πηγή μας από το Πολεμικό Ναυτικό.
Τρεις λέξεις, αισιοδοξίας, δικαίωσης, αποφασιστικότητας. Τρεις λέξεις, συνέπεια της κυβερνητικής εξαγγελίας για την θέσπιση της πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
- Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουν τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία πολλές φορές βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους ακόμη και 220 ημέρες, ίσως και περισσότερες.
Και μπορεί τις ημέρες της απουσίας τα πλοία να δένουν σε ορισμένα λιμάνια στη νησιωτική Ελλάδα, τα πληρώματα να βγαίνουν έξω, αλλά αυτό δεν ισοσταθμίζει σε καμία περίπτωση την οικογενειακή εστία. Τα στελέχη αυτά κι εκείνη την ώρα βρίσκονται σε αποστολή.
Υπάρχουν πάντως και οι περιπτώσεις όπου τα πληρώματα βρίσκονται μονίμως εν πλω και εργάζονται διαρκώς σε βάρδιες προκειμένου το πλοίο ν’ ανταπεξέλθει στην αποστολή που του έχει δοθεί.
Άλλωστε το ναυτικό είναι το μόνο όπλο που θα το βρει κανείς σε ανάπτυξη με μονάδες επιφανείας κι όχι μόνο 365 ημέρες. Πάντοτε είτε για Εθνικούς λόγους, είτε για Συμμαχικούς, είτε γι’ ασκήσεις τα πλοία του στόλου βρίσκονται εκεί που χρειάζεται, επιδεικνύοντας την ισχυρή ιστορική συνέχεια του ναυτικού όπλου που κατέχει η Ελλάδα.
Η εξαγγελία αυτή από τον πρωθυπουργό, δια βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ντόμινο που μόνο καλό δεν είναι.
- Από την μια οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη κι από την άλλη η έλλειψη εισαγωγής νέου αίματος στις παραγωγικές σχολές, καθώς οι νέοι δεν πείθονται πως θα έχουν το μέλλον που ονειρεύονται στην ηλικία των 18 ετών, δεδομένων των χαμηλών απολαβών. Και σε καμία των περιπτώσεων, τονίζουν στρατιωτικές πηγές, οι ΕΠ.ΟΠ & οι ΟΒΑ δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τα στελέχη που αναλαμβάνουν υπηρεσίες σε πλοία, εξερχόμενα από τις παραγωγικές σχολές.
Σίγουρα οι Επαγγελματίες Οπλίτες και οι Βραχείας Ανακατάταξης είναι ίσως η σημαντικότερη ανάσα για τα πληρώματα του στόλου τα οποία κι αυτά έχουν μεγαλώσει και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε καράβια του στόλου σερί για περισσότερο από μια 20ετία.
Ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια μετρούν σημαντικές απώλειες, με παραιτήσεις στελεχών, γεμάτα εμπειρία, τα οποία προσέφεραν τα μέγιστα στον στόλο.
Σχεδόν δυο τάξεις, λένε στρατιωτικές πηγές, ότι έχει χάσει το ναυτικό το τελευταίο διάστημα, συνέπεια των παραιτήσεων. Απομακρύνσεις που ήρθαν διότι αυτοί οι άνθρωποι απλά δεν έβγαζαν τα «κουκιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό και που στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται ικανοποιητικά, παίρνοντας τις ανάσες που χρειάζονται για ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται.
Διότι το λεγόμενο «πλεύσιμο» των 17 ευρώ που δίνεται από τη δεκαετία του 1990, δεν αυξήθηκε αλλά παρέμεινε το ίδιο, την στιγμή που τα πάντα σε επίπεδο αγαθών πήραν την ανιούσα.
- Τις επόμενες ημέρες όπως σημειώνεται οι «τσάροι» του υπουργείου Εθνικής άμυνας σε συνεργασία με τα οικονομικά επιτελεία του ναυτικού και σαφώς της κυβέρνησης θα δώσουν την πρώτη εικόνα για το πως θα κατανεμηθεί και με ποιες προϋποθέσεις το λεγόμενο επίδομα στόλου, το οποίο ήρθε όπως λέγεται από αρμόδιους κύκλους και αιφνιδίασε πολλούς οι οποίοι ήθελαν κάτι διαφορετικό σε επίπεδο οικονομικής παροχής.
«Ήταν ώρα!» γράψαμε στην αρχή κι αυτό έχει να κάνει με την πλήρη δικαίωση όλων όσοι είχαν συμβάλει με τις προτάσεις τους για να αισθανθούν δικαίωση τα χιλιάδες στελέχη που πλέουν με τα πλοία του στόλου σε οποιαδήποτε θάλασσα κι αν διαταχθούν.
«Συνεχίζουμε» ήταν η τελευταία λέξη που αντικατοπτρίζει σαφώς την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διατήρηση του αξιόμαχου και της αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και των προγραμμάτων που προς το παρόν μπήκαν στον πάγο, αλλά όπως φαίνεται, όχι για πολύ…