- Η «Μοίρα» ή το «Σμήνος» εξομοιωτών, δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας στελεχών με υψηλή εξειδίκευση, μεράκι και γνώσεις στα ηλεκτρονικά και την πληροφορική, είναι αυτή που αναμένεται να βάλει το δικό της αποτύπωμα στον «Ηνίοχο 2022». Οι διαλειτουργικοί εξομοιωτές ανήκουν σε μια νέα «σιωπηρή» προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Πολεμική Αεροπορία και αφορά κυρίως την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου, των αεροσκαφών F-16.
Οι πληροφορίες που συλλέγουμε αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή όταν έγινε πρώτη φορά, λίγοι την πίστεψαν, αλλά το πλήρωμα του χρόνου έχει φέρει Ανωτάτους που ήθελαν αυτή η ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Κατά συνέπεια στον «Ηνίοχο 2022» που είναι μια από τις κορυφαίες σχεδιαστικά άσκηση, η «μοίρα» εξομοιωτών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσει σε ρυθμούς after burner, βοηθώντας σημαντικά τους αεροπόρους να εκτελέσουν με απόλυτη ασφάλεια στο έδαφος ορισμένα από τα σενάρια που έχουν σχεδιάσει.Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο πρόγραμμα που δουλεύει το ΚΕΑΤ/ ΣΟΤ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, φιλοδοξώντας ν’ αναβαθμίσει το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης ,κυρίως σε θέματα τακτικών. - Τι σημαίνει αυτό; Ότι η υποδομή αυτή θα προσφέρει τη μοναδική ικανότητα να υπάρχουν μαζικά ιπτάμενοι εν πτήση σε εικονικό περιβάλλον, εκτελώντας σενάρια μάχης τόσο σε τακτικές αέρος- αέρος, όσο και σε σενάρια κρούσης στο έδαφος.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκπαίδευσης είναι ο σημαντικός ρεαλισμός γιατί προσφέρει στους χειριστές να δοκιμάζουν σύνθετες τακτικές «πακέτων» αεροσκαφών, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εφικτές μόνο με πραγματικές απογειώσεις, κάτι που μεταφράζεται και σε τεράστιο κόστος. Το σχέδιο αυτό λοιπόν, περιορίζει τα κόστη δίνοντας τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι σε κάθε είδους σενάριο και με απόλυτη ασφάλεια. Στα σενάρια που δύναται να αναπαράγουν οι εξομοιωτές αυτοί είναι όλα εκείνα των απειλών που μπορεί να κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ο κάθε ιπτάμενος των F-16, ημέρα και νύχτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Παράλληλα οι εξομοιωτές αυτοί προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες συνεργασίας με επίγεια τμήματα, κυρίως ειδικών επιχειρήσεων. Ο φετινός Ηνίοχος, όπως λέγεται από αρμόδιες πηγές θα περάσει και μέσα από το νέο τεχνολογικό μέσο του Ελληνικού Top Gun στην Ανδραβίδα και θα δώσει τη δυνατότητα στους αεροπόρους που λαμβάνουν μέρος, σε κάποια από τα σενάρια να τα «δουλεύουν» επί του εξομοιωτή πριν τα εκτελέσουν με τα αεροσκάφη στον αέρα. - Και το μοντέλο αυτό της εκπαίδευσης σε «μαζικούς» εξομοιωτές πτήσης είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη τακτική η οποία ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να εισαχθεί και στην Πολεμική Αεροπορία, υποκαθιστώντας πραγματικές πτήσεις. Την πρακτική αυτή έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια η Αμερική, για μαχητικά F-18, A-10 αλλά και F-35 με τ’ αποτελέσματα να θεωρούνται εντυπωσιακά καθώς συμβάλουν στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης που γίνεται πιο ρεαλιστική και με το προφανές που είναι η μείωση του κόστους.
Όμως μπορεί αυτή η διαλειτουργική κίνηση εξομοιωτών να πάρει σάρκα και οστά στον «Ηνίοχο 2022» αλλά το βάρος αυτής της επένδυσης θα επωφεληθούν όλοι εκείνοι οι αεροπόροι που περνούν από το πιο απαιτητικό σχολείο της Πολεμικής Αεροπορίας, του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και του Σχολείου Όπλων Τακτικής. Στην αεροπορία τονίζουν πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια που επικρότησε ο Αρχηγός, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς από την εποχή του ηγούνταν του ΑΤΑ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε με ιδία μέσα και πόρους από ολιγάριθμο προσωπικό το οποίο δεν έχει σταματήσει να εργάζεται ώστε να ολοκληρώσει το σύστημα αυτό που δημιούργησε. Οι τεχνικοί αυτοί πάντως εκείνο που έχουν θέσει ως επόμενο στόχο είναι η διαλειτουργικότητα αυτή να επιτευχθεί και με απομακρυσμένες πολεμικές μοίρες ανά την Ελλάδα και τότε θα πουν πως κέρδισαν το δικό τους στοίχημα… https://hellasjournal.com/ |