Λίγες ώρες αργότερα, όμως, δεν άργησε να έρθει και η πρώτη απάντηση από το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Jerusalem Post, το οποίο κατά καιρούς έχει απογυμνώσει την "επίθεση φιλίας" του Τούρκου προέδρου τόσο προς το ίδιο το Ισραήλ όσο και προς άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
"Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι είναι στυγνός τρομοκράτης είναι μέρος της επιθυμίας της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί την ένταση στην Ιερουσαλήμ για να παρέμβει εντονότερα στα παλαιστινιακά ζητήματα", σχολιάζει ο Ισραηλινός αναλυτής Seth Frantzman.
"Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Ισραήλ ένα σκληρό 'τρομοκρατικό' κράτος το Σάββατο, καθώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν να 'απελευθερωθεί το τέμενος Αλ-Άκσα' στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας δηλαδή την ίδια τακτική με τον επαναπροσδιορισμό της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πέρυσι", συνεχίζει.
Μάλιστα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανήρτησε μηνύματά του στα τουρκικά, παροτρύνοντας τις αραβικές χώρες "να λάβουν άμεση δράση εναντίον των επιθέσεων του Ισραήλ στο τέμενος, στην Ιερουσαλήμ και στα σπίτια των Παλαιστινίων". Ο Ερντογάν, επίσης, χρησιμοποίησε την εβραϊκή γλώσσα για να καταδικάσει τις "στυγερές επιθέσεις" των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας πως βρίσκεται στο πλευρό των "αδελφών Παλαιστινίων".
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου της Jerusalem Post, ο Ερντογάν θέλει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τον παρεμβατικό του ρόλο στα παλαιστινιακά ζητήματα. Μάλιστα, το 2019, παρομοίασε το Ισραήλ με τους Ναζί, αλλά και φιλοξένησε αντιπροσωπείες της Χαμάς στην Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι "θα απελευθερώσει" την Ιερουσαλήμ.
"Οι τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ άλλαξαν λίγο μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020. Η Τουρκία ισχυρίστηκε τότε ότι θα συμφιλιωθεί με το Ισραήλ. Αυτή η συμφιλίωση σχεδιάστηκε όμως για να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, και το Ισραήλ απέρριψε αυτά τα κελεύσματα του Ερντογάν", υπογραμμίζει ο αναλυτής.
Και προσθέτει με νόημα: "Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Χρησιμοποιεί θρησκεία αναμεμιγμένη με φιλο-παλαιστινιακά μηνύματα, όπως κάνει το καθεστώς του Ιράν, για να προκαλέσει εντάσεις".
"Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να προωθήσει τη στρατηγική της στην Ιερουσαλήμ, συνεργαζόμενη με τοπικούς συμμάχους. Το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για αυτό. Τώρα, με τις εντάσεις που αυξάνονται, η Άγκυρα κινείται γρήγορα για να το διατυμπανίσει όσο γίνεται περισσότερο".
Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη