Πολεμικά σενάρια για το μέλλον της Μέσης Ανατολής αναφέρει το γνωστό αμερικανικό περιοδικό National Interest. Στα σενάρια αυτά, εμπλέκει Τουρκία και Ιράν στο ένα μπλοκ, στο άλλο τοποθετεί Ισραήλ και αραβικές χώρες ενώ στην συνέχεια εμπλέκει και την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια μάχη μέχρις εσχάτων με διακύβευμα τον έλεγχο της Μ. Ανατολής. Η διένεξη θα προεκταθεί και στην Α. Μεσόγειο εμπλέκοντας Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
Ο πολιτικός επιστήμονας Seyyed Reza Nasr, γεννημένος στην Τεχεράνη και ειδικός του αμερικανικού περιοδικού , με ειδίκευση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής, αναφέρει ότι τα «“σύννεφα” ήδη μαζεύονται στην περιοχή, αφού αποφασίστηκε να υλοποιηθούν τεράστιες συμφωνίες (Αραβικό ΝΑΤΟ) και έργα μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στην Α.Μεσόγειο». Η διαμάχη εξουσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει μεταφερθεί πλέον στο γεωπολιτικό και ενεργειακό πεδίο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται επική μάχη και με την παρουσία των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στις αλλαγές των ισορροπιών στην περιοχή και στη συγκέντρωση εξουσίας από ορισμένες χώρες, ο Nasr είπε, «Ο ανταγωνισμός που πιθανότατα θα διαμορφώσει τη νέα Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ ή Σουνιτών και Σιιτών, αλλά μεταξύ αυτών κατά Τουρκίας-Ιράν.
Το μέλλον της περιοχής, προσπαθούν να το καθορίσουν πλέον Ιράν και Τουρκία, έχοντας ήδη εμπλακεί σε διαμάχη εξουσίας με το Τελ Αβίβ.
Όλοι γνωρίζουν τους στόχους του Ιράν. Αυτό που είναι καινούργιο είναι η εμφάνιση της Τουρκίας ως ενός απρόβλεπτου παράγοντα σε μια ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα. Είναι ένα μέλλον το οποίο επιδιώκει να καθορίσει σαφέστατα η Τουρκία, αγκαλιάζοντας το ισλαμικό της παρελθόν».
Η Τουρκία έχει επιρροή αυτήν τη στιγμή στη Συρία, κατέχοντας περιοχές στο βόρειο κομμάτι της και Ιράκ, στο οποίο έχει κάνει ακριβώς το ίδιο. Οι Τούρκοι δηλώνουν παρόντες στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και προσπάθησαν να παρέμβουν αποφασιστικά στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στον Καύκασο.
Αξιωματούχοι της Άγκυρας δραστηριοποιούνται επίσης στο Κέρας της Αφρικής και τον Λιβάνο.
Ο ειδικός ανέφερε κάτι πολύ σημαντικό που αφορά και την Ελλάδα: «η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ θα κονταροκτυπηθούν στα πεδία φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».
«Η Μόσχα ετοιμάζεται να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής της Α. Μεσογείου», δήλωσε ο Άραβας ειδικός.
Συνολικά δηλώνει ο ίδιος, πως η κινητήρια δύναμη στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον η ιδεολογία ή η θρησκεία, αλλά η ενέργεια και αυτό ίσως φανερώνει πολλά για το επόμενο διάστημα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώθηε, η παρέμβαση της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες.
Για τον Μπάιντεν τώρα η Τουρκία,"παρά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εφόσον όμως εμπλακεί στο ζήτημα του Ισραήλ, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην για την Άγκυρα και οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την ισραηλινή πλευρά σίγουρα".
Ουσιαστικά προαναγγέλλεται μια στρατιωτική ρήξη μέχρις εσχάτων σε Μ. Ανατολή και Α. Μεσόγειο, που θα είναι αδύνατο να μην επηρεάσει τις χώρες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτό όλο το σκηνικό δικαιολογεί σε ένα σημείο και την εξοπλιστική μανία όλων των χωρών στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αφού όλοι πλέον φαίνεται πως ξέρουν τι ακριβώς έρχεται.
pentapostagma.gr/
https://www.stoxos.gr